Презентація "Легка атлетика - королева спорту"

Про матеріал
Презентація з модулю "Легка атлетика" для учнів 10-х. класів "Легка атлетика - королева спорту"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕГКА АТЛЕТИКА – КОРОЛЕВА СПОРТУ

Номер слайду 2

Легка атлетика - один із найстаріших видів спорту. В основу легкоатлетичних вправ покладені природні рухи людини - ходьба, біг, стрибки, метання.

Номер слайду 3

Історія легкої атлетики сягає в глибоку давнину. Перші відомості про легкоатлетичні змагання датуються 776 р. до н. е. Вони зустрічаються в історичних нотатках про Олімпійські ігри Стародавньої Греції. У той час програма цих змагань складалася тільки з бігу на стадій - дистанцію, рівну довжині олімпійського стадіону (192,27 м). Починаючи з 14 олімпіади 724 році до н.е., почали зявлятись нові види легкої атлетики.

Номер слайду 4

Початок періоду розвитку сучасної легкої атлетики поклали змагання з бігу на дистанцію близько 2 км, проведені в Англії ще в 1837 році. Учасниками цього змагання були учні коледжу м. Регбі. Пізніше в програму змагань включається біг на короткі дистанції, біг з перешкодами і метання ваги. З 1851 р. в програму включені стрибки в довжину і висоту з розбігу, а з 1864 р. - метання молота і штовхання ядра.

Номер слайду 5

Новий етап почався з проведення щорічних змагань між університетами Оксфорда і Кембриджу. У 1865 році був заснований Лондонський атлетичний клуб, що проводив перші першості країни з легкої атлетики. У 1880 р. була заснована аматорська легкоатлетична асоціація. У США перший легкоатлетичний клуб з'явився в 1868 році в Нью-Йорку. У 80-ті-90-ті рр.. 19 століття легка атлетика починає культивуватися як самостійний вид спорту майже у всіх країнах Європи.

Номер слайду 6

Відродження в 1896 Олімпійських ігор сучасності дуже вплинуло на розвиток легкої атлетики. У програму Ігор I Олімпіади в Афінах (1896) були включені 12 видів легкоатлетичних змагань. Майже всі медалі на цих Іграх завоювали американські легкоатлети.

Номер слайду 7

Історія розвитку легкої атлетики в Україні Перші згадки про легкоатлетичні змагання в Україні припадають на другу половину XIX ст. Як стверджують історики у м. Миколаєві 21 травня 1858 р. відбулися змагання з бігу, влаштовані військово-морськими офіцерами. Важливою віхою на шляху розвитку легкої атлетики стала І Всеукраїнська олімпіада, яка відбулася 10-18 серпня 1921 р. у Харкові (біля 100 спортсменів).

Номер слайду 8

ПЕРЕВАГИ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ Легка атлетика – це базовий вид спорту для всесторонньої шкільної і вузівської фізичної освіти. Окремі елементи, вправи і исципліни легкої атлетики (біг, стрибки, махи і ін.) є невід'ємною частиною більшості сучасних видів спорту, а також підготовки спортсменів. Наприклад, кращими бомбардирами радянськоукраїнського футболу, нагородженими «Золотим м’ячем» були Олег Блохін (1975 рік) і Ігор Беланов (1986 рік). Мало хто знає, що обидва цих легендарних спортсмена пришли у футбол з легкої атлетики. Більш того, і Блохін, і Беланов були чудовими спринтерами, що пробігали 100 м набагато швидше 11 секунд.

Номер слайду 9

ДИСЦИПЛІНИ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ Спринтерський біг: 100 м, 200 м, 400 м. Біг на середні дистанції: 800 м, 1500 м Біг на довгі дистанції: 5000 м, 10000 м. Біг з бар'єрами: 100 м (жінки), 110 м (чоловіки). Біг з перешкодами: 3000 м. Естафетний біг: 4х100 м, 4х400 м. Марафонський біг: 42 км. 195 м. Стрибки: у висоту, в довжину, потрійним, з жердиною. Метання: молоту, списа, диска, штовхання ядра. Спортивна ходьба: 20 км., 50 км. (чоловіки) Семиборство (жінки): 110 м з/б, стрибоки у висоту і довжину, штовхання ядра, 200 м, мет. списа, 800 м. Десятиборство (чоловіки): 100 м, стрибок в довжину, штовхання ядра, стрибок у висоту, 400 м, 110 м з бар'єрами, метання диска, стрибок з жердиною, метання списа, 1500 м.

Номер слайду 10

Видатні легкоатлети України Геннадій Авдєєнко (Одеса), Микола Авілов (Одеса), Євген Аржанов (Київ), Інга Бабакова (Миколаїв), Олександр Багач (Бровари), Жанна Блок-Пінтусевич (Київ), Людмила Блонська (Бровари - Сімферополь), Анатолій Бондарчук (Київ), Валерій Борзов (Київ), Ольга Бризгіна (Луганськ), Сергій Бубка (Донецьк), Володимир Голубничий (Суми), Наталія Добринська (Вінниця), Інеса Кравець (Київ), Юрій Крімаренко (Київ), Володимир Кисельов (Кременчук); Надія Олізаренко (Одеса), Валерій Підлужний (Донецьк), Марія Пінігіна (Київ), Тетяна Пророченко (Запоріжжя), Ніна Пономарьова (Київ), Тетяна Самойленко (Запоріжжя), Юрій Сєдих (Київ), Надія Ткаченко (Донецьк), Василь Цибуленко (Київ), Володимир Ященко (Запоріжжя) та ін.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ…

ppt
Додав(-ла)
Ефимов Сергей
Додано
12 травня 2020
Переглядів
2011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку