Презентація "Легка атлетика. Техніка бігу на короткі дистанції"

Про матеріал

У роботі представлено аналіз техніки бігу на короткі дистанції. Презентація допоможе учням краще засвоїти матеріал з даної теми під час вивчення модуля "Легка атлетика".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легка атлетикатехніка бігу на короткі дистанції Підготувала Назаренко Ю. О. Вчитель фізичної культури ЗСШ № 40

Номер слайду 2

біг на короткі дистанції  (або спринтерський біг)Короткі дистанції – це біг на 30м, 60м, 100м, 200м, 400м. Перед виконанням спринтерського бігу в розминку обов’язково включають виконання спеціальних бігових вправ, наприклад:− біг із високим підніманням стегна;− «дріботливий біг»;− біг із закиданням гомілки назад;− стрибкоподібний біг. 

Номер слайду 3

Спеціальні бігові вправи

Номер слайду 4

Спринтерський біг має свої особливості:1)    БІГ ПОЧИНАЄТЬСЯ З НИЗЬКОГО СТАРТУ;

Номер слайду 5

2) відразу після старту необхідно розвивати максимальну швидкість і підтримувати її до фінішу. Швидкість бігу на короткі дистанції  залежить від частоти роботи рук, довжини й частоти кроків. Під час заняття бігом дуже важливо вміти правильно дихати. Ритм дихання – суто індивідуальний. Швидкість бігу впливає на ритм дихання. Вдихати завжди треба через ніс, а видихати через ніс та напіввідкритий рот. Під час великих навантажень можна дихати і через ніс, і через рот.

Номер слайду 6

Техніка бігу на короткі дистанції  Біг на 30м, 60м, 100м, 200м, 400м є типовою швидкісною вправою, що характеризується виконанням короткочасної роботи м'язів максимальної потужності.

Номер слайду 7

Старт. Виконується як зі стартових колодок так і без колодок.

Номер слайду 8

За командою «На старт!» підходять до стартових колодок або лінії старту та приймають положення низького старту (присідають і упираються спочатку однією, а потім другою ногою об колодки; розставивши руки на ширині плеч, ставлять їх перед стартовою лінією, при цьому плечі мають знаходитися над стартовою лінією).

Номер слайду 9

За командою «Увага!» плавно випрямляють ноги й частину тіла передають на руки, таз розташований на рівні плечей або трохи вище, руки прямі, голова опущена, погляд спрямований на бігову доріжку. Обов'язково слід зафіксувати це положення, після чого через 1-3 секунди лунає команда «Руш!».

Номер слайду 10

За командою «Руш!» тіло миттєво випрямляється вперед – вгору, ноги відштовхуються від колодок. Погляд спрямований вперед на бігову доріжку. Нахил тулуба повинен зменшуватись через 6-8 кроків, і тільки потім приймається вертикальне положення.

Номер слайду 11

За цією командою, спираючись обома ногами на колодки, енергійним рухом рук виштовхують тіло вперед, виносять махову ногу коліном вперед, не піднімаючи високо стопу. Опорна нога, продовжуючи різко розгинатися, посилає тіло вперед. У цьому положенні тулуб ще зберігає горизонтальне положення. Усі рухи виконуються з максимальною швидкістю.

Номер слайду 12

Стартове прискорення«Стартове прискорення» - пробігання початкової частини дистанції, наприкінці якої набирають швидкість, близьку до максимальної та приймають нормальне бігове положення. Техніка стартового прискорення характеризується значним нахилом тулуба вперед на початку прискорення й поступовим випрямленням під кінець; повним розгинанням ноги в коліні під час відштовхування, енергійним винесенням стегна махової ноги вперед - угору; активними швидкими рухами зігнутих рук;  плавним переходом від стартового прискорення до бігу по дистанції.

Номер слайду 13

Стартове прискорення

Номер слайду 14

Біг по дистанціїПісля стартового прискорення швидкість зростає повільно; біг стає аналогічним бігу маховим кроком. При максимальній швидкості тулуб трохи нахилений вперед, причому нахил увесь час змінюється: під час відштовхування - зменшується,  у фазі польоту - збільшується. Для збереження набутої швидкості кожен спортсмен має знайти оптимальне для себе співвідношення довжини й частоти кроків. Швидкість бігу на короткі дистанції  залежить також і від частоти роботи рук.

Номер слайду 15

Біг по дистанції

Номер слайду 16

Фінішування - Це заключний елемент бігу. Найефективнішим способом фінішування є різкий нахил грудьми вперед на останньому кроці. Цей спосіб  фінішування  не може пришвидшити рух тіла бігуна вперед, однак наближує  момент перетинання тулубом фінішної лінії.

Номер слайду 17

Наблизившись до фінішу, необхідно слідкувати за збереженням довжини і частоти кроків, акцентуючи увагу на енергійній роботі рук. Лінію фінішу необхідно пробігати з максимальною частотою кроків, так, ніби до неї залишається ще 5-10м. При  цьому не можна відкидати голову назад, піднімати руки й різко зупинятись одразу після фінішування. Дихання повинно бути природним, ритмічним, глибоким.

Номер слайду 18

Поради або правила виконання бігу на короткі дистанції:торкайся доріжки тільки носками ніг;ступні ніг переміщуй майже по одній лінії;біжи тільки по своїй доріжці;роби широкі і швидкі кроки;руки рухай у напрямку бігу;не стискай кулаки, не зціплюй зуби та не напружуй  рота;на фінішну стрічку набігай з максимальною частотою кроків;останній крок супроводжуй різким нахилом тулуба вперед;пам’ятай, перемога надається тому, чиї груди на фініші були попереду.

Номер слайду 19

Бажаю Успіхів!

pptx
Додано
3 листопада 2023
Переглядів
566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку