Презентація "Леонід Іванович Глібов – український байкар, поет-лірик, громадський діяч

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний при вивченні творчості Л.Глібова, в позакласній роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леонід Іванович Глібов (1827–1893 р.р) – український байкар, поет-лірик, громадський діяч

Номер слайду 2

Народився у селі Великий Поділ на Полтавщині. Початкову освіту здобув удома за допомогою матері, а 1840 року вступив до Полтавської гімназії, де почав писати вірші і де виходить його перша збірка російською мовою «Стихотворения Леонида Глебова» (1847). До жанру байки Глібов звертається під час навчання у Ніжинському ліцеї вищих наук, тоді ж деякі з них друкує у газеті «Черниговские губернские ведомости». Після закінчення ліцею (1855) Глібов працює вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі, а з 1858 — у Чернігівській чоловічій гімназії, гаряче захищає прогресивні педагогічні методи.

Номер слайду 3

1861року письменник стає видавцем і редактором новоствореної газети «Черниговский листок». За зв'язки з підпільною організацією «Земля і воля» у 1863 Глібова було позбавлено права вчителювати, встановлено за ним поліцейський нагляд. Два роки поет живе у Ніжині, а 1865-го повертається до Чернігова та деякий час працює дрібним чиновником у канцелярії губернатора. З 1867 він стає управителем земської друкарні, продовжує активну творчу працю. Помер 10 листопада 1893 в Чернігові, де його й поховали на території монастиря Святої Трійці

Номер слайду 4

Творчість. Широке визнання в українській літературі Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад сотню творів цього жанру. Перша збірка «Байки Леоніда Глібова», що містила 36 творів, вийшла у Києві 1863-го, але майже весь наклад її був знищений у зв'язку з Валуєвським циркуляром. 1872-го вдалося видати другу, доповнену в порівнянні з першою, книгу байок, а 1882-го — третю, що була передруком попередньої. Спроби надрукувати інші збірки Глібову не вдалися — перешкоджали цензурні заборони.

Номер слайду 5

Творча спадщина

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Акровірші Л. Глібова. Хто баба?Сидить хитра баба аж на версі граба.«Ой не злізу з граба, — дурить діток баба. —Вловіть мені тую курочку рябую. А я подарую грушку золотую».

Номер слайду 8

Вірш Л. Глібова «Журба» (1859) був покладений на музику М. Лисенком. Нині це відома всім пісня «Стоїть гора високая».

Номер слайду 9

А. Солов’яненко. Квітка Цісик. ДзідзьоІ. Козловський

Номер слайду 10

«Леонід Глібов ‒ найкращий український байкописець, … творець правдивих перлин української літератури». І. Франко. Працюючи, не знав ти зради,Із шляху певного тебе не відхилив. Ні острах, ні життя принади. В. Самійленко

Номер слайду 11

Пам’ятник Л. Глібову у Седневі на ЧернігівщиніПам’ятник на могилі Л. Глібова у м. Чернігові

Номер слайду 12

У презентації використано матеріал з відкритого доступу мережі Інтернет

pptx
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку