Презентація "Лихослів'я-хвороба душі і розуму".

Про матеріал
Презентація створена з метою підняття загального рівня культури учнів 6-8 класів, профілактики застосування нецензурної лексики, сприяє підвищеню загальнокультурних людських цінностей. Побудована інтерактивно, презентація торкається глибоких питань щодо культури спілкування між людьми та доводить недоцільність використання нецензурної лексики молоддю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лихослів’я-хвороба душі і розуму.презентація створена кл.керівником 7-А класу Сук В.Є.

Номер слайду 2

Вступ"Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови... (Максим Рильський).

Номер слайду 3

Гра “Продовжи речення ”1. Для мене спілкування-це2. Найважливіше у спілкуванні…3. Мені важко спілкуватися,коли…4. Непорозуміння виникають коли…5. Як подолати непорозуміння?6 Як спілкування впливає на наш настрій,здоров’я, життєві цілі?7. Від якого спілкування краще відмовитись?

Номер слайду 4

Ключове питання. Що важливіше у житті-добре слухати чи вміти гарно говорити, висловлювати свої думки?

Номер слайду 5

Сила слова. Пригадай ситуацію, коли слово мало такий вплив...слово ВБИВАЄ (дружбу,повагу,почуття)слово ЛІКУЄслово МОВИТЬслово ЛЮБИТЬслово НЕНАВИДИТЬслово ТВОРИТЬ ДИВА

Номер слайду 6

Лихі слова. Ненормати́вна ле́ксика (також матюки, нецензурна лексика, лихослі́в'я) — табуйована (неприпустима) лексика, яку мовці сприймають як відразливу, непристойну. У це визначення входять такі поняття, як блюзнірство, прокльони і лайка. Така мова перебуває поза нормальним стилем спілкування. Склад ненормативної лексики визначається набором соціолектів (сленг, жаргон, арго, просторіччя) та стилістично зниженої лексики (вульгаризми, лайлива, обсценна лексика, мат, дисфемізми, суржик, евфемізми).

Номер слайду 7

Історичні кореніЛихослів'я або лайка, як частина ненормативної лексики, має коріння в релігійних віруваннях людей — звідси і слово «лихослів'я», за вимову якого мало статися певне лихо, кара Божа. Використання лайки таким чином вказувало на ставлення (часто негативне) до прийнятих норм чи табу суспільства.

Номер слайду 8

Причини уживання лайки1. Для причинення образи2. Неприпустимий спосіб “словесної дуелі”3. Проявляє ставлення групи людей до когось третього згори донизу, лишає слабшого поваги і гідності. Це мова людей,які сидять у в’язниці.4. Для самоприниження5. Показати себе “крутим” і без передсудів6. Щоб викликати увагу,здивувати7. Прояв бунту,агресії

Номер слайду 9

Якщо я використовую лихі слова,то я -лиха,зла людина?{555 F27 AB-9 AA3-42 DC-AB2 C-6198 EB30478 D}ТАК1. Коли я вважаю нормальним стан приниження інших,вважаю, що можу бути суддею вчинків інших людей і ображаю лихими словами2. Коли я не можу спинитися говорити ці слова3. Коли я не хочу змінювати культуру мови, розширювати свої знання нових слів. НІ1. Коли я намагаюся контролювати свою мову,емоції2. Коли вибачаюся, коли стався конфлікт через лихі слова3. Коли я хочу набути нових знань, культурного зростання

Номер слайду 10

Лихі слова руйнують життя. Образливі слова впливають на здоров’я. Наш організм складається з води,а вода реагує на звучання. Лихі слова роз’їдають судини, як іржа роз’їдає метали. Лайка визиває мутацію генів. ОБИРАЙ СЛОВА,щоб берегти своє здоров’я і здоров’я друзів, родини, вчителів.

Номер слайду 11

Чи потрібно нам лихослів’я?1. НІ,тому що це виділяє нас лише у поганому сенсі,показує низьку культуру.2. НІ,тому що це шкідлива звичка,а їх треба позбуватись.3. НІ,тому що добрі слова можуть зцілити моє здоров’я, а лихі-розвинути хворобливі стани.4. НІ,тому що є інші способи відпочинку, зменшення напруги.5. НІ,тому що не не модно, не доцільно, принижує гідність СПОРТСМЕНА.

Номер слайду 12

Покарання за лихослів’я в Україні До дрібного хуліганства відносять нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Іншими словами, дрібним хуліганством визнаються дії, що не мають ознак кримінально караного хуліганства. Такі дії тягнуть за собою адміністративну відповідальність і стягнення у вигляді штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян , виправних робіт на термін від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, адміністративного арешту на строк до п'ятнадцяти діб. Дане правопорушення передбачено статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Номер слайду 13

Анкетування(анонімне)1. Чи вживаєш ти нецензурні слова?(чесно)2. Як часто ти це робиш?3. Що ти відчуваєш, коли чуєш чи говориш ці слова?4. Чи будеш ти використовувати ці слова при своїхмайбутніх дітях?5. Як замінити ці слова та допомогти друзям/одноліткам не використовувати їх?

Номер слайду 14

ВИСНОВКИ1. Мова-це сила людини. Слово може… ,..., …2. Лихі слова не роблять тебе крутим,сильним або впевненим. Вони ображають, обмежують гідність людини.3. Лише ти відповідальний за своє здоров’я, культуру мовлення і лише ти можеш змінити світ,змінюючи СВОЮ поведінку.4. Коли хочеш сказати образливе слово, тренуй мозок,згадай антонім до нього,скажи комплімент людині.5. Уникай лихих слів і людей,які не можуть контролювати їх використання.6. Будуй мости між людьми,а не спалюй їх.

pptx
Додано
12 грудня 2019
Переглядів
3011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку