Презентація "Ліна Костенко. «Недумано, негадано…» – інтимна лірика як спонука до роздумів про суть кохання. «По сей день Посейдон посідає свій трон…»: мотив єднання людини зі світо

Про матеріал
Презентація містить матеріал до уроку літератури в 11 класі "Ліна Костенко. «Недумано, негадано…» – інтимна лірика як спонука до роздумів про суть кохання. «По сей день Посейдон посідає свій трон…»: мотив єднання людини зі світом рукотворної краси (мистецтво) і природою. Зв’язок із античною міфологією"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель української мови та літератури Наталія ГЛУМ

Номер слайду 2

ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ 1.Рік народження: а) 1940; б) 1931; в)1930; г) 1936; д) 1935. 2. Який навчальний заклад з відзнакою Ліна Костенко закінчила 1959 р. ? а) Московський літературний інститут імені М. Горького; б) Київський педагогічний інститут; в) Московський педагогічний інститут; г) Харківський національний університет. 3.Ліна Костенко належить до: а) Київської спілки поетів; б) Нью-Йоркської групи; в) Шістдесятників; г) «Празької школи» поетів; д) Неокласиків. 4.1968 р. написала листи на захист: а) М. Косіва; б) О.Заливахи; в) І. Світличного; г) І. Драча; д) В. Чорновола. 5. Збірку «Поезії» в діаспорі видано: а) 1968; б) 1969; в)1970; г)1979; д) 1977. 6. Збірка віршів «Над берегами вічної ріки» вийшла: а)1969; б)1979; в)1970; г)1977. 7. Рік видання роману «Маруся Чурай»: а)1977; б) 1979; в)1980; г)1968. 8. Місце народження поетеси: а) с. Обухів на Київщині; б)Лубни на Полтавщині; в) м. Охтирка на Сумщині; г) м. Ржищів на Київщині; д) м. Сосниці на Чернігівщині. 9. Рік переїзду родини до Києва: а)1936; б)1935; в)1940; г)1930 ; д)1958. 10. Рік видання збірки «Неповторність»: а)1977; б)1980; в)1987; г)1979; д) 1990. 11. Книга «Сад нетанучих скульптур» з’явилася друком: а)1980; б)1977; в)1987 ; г)1979; д) 1990. 12. Назва твору від авторства якого відмовилася Ліна Костенко а) «Циганська Муза»; б)«Горохове плем’я»; в) «Чекаю дня, коли тобі скажу»; г) «Записки українського самашедшого»; д) «Перевірте свої годинники».

Номер слайду 3

ЗВІРИМО ВІДПОВІДІ! 1 В, 2 А, 3 В, 4 Д, 5 Б, 6 Г, 7 Б, 8 Г, 9 А, 10 Б, 11 В, 12 Д.

Номер слайду 4

ДОВІДНИК ЛІТЕРАТУРОЗНАВЦЯ Лірика – літературний рід, у якому життя відбивається безпосередньо через переживання індивіда – ліричного героя чи ліричного «я». Ліричними називають твори, у яких віддзеркалені думки, настрої та почуття людини, душевний стан автора, його ставлення до оточення. Ліричний герой – це образ героя, переживання, думки й почуття якого відображені в ліричному творі. Він зовсім не тотожний з образом автора, хоча й відбиває його особисті переживання.

Номер слайду 5

«НЕ ДУМАНО, НЕ ГАДАНО…» mailto:https://www.youtube.com/watch?v=vV29S9lKKYo

Номер слайду 6

ПАСПОРТ ТВОРУ Автор Ліна Костенко Назва твору «Недумано, негадано…» Рік написання 1977р. Літературний рід лірика Жанр ліричний вірш Вид лірики інтимна Мотив зображення ліричної героїні в кульмінаційний момент любові, коли вона, сп’яніла від щастя, шукає прихистку у вечоровому лісі і дає вихід емоціям Ідея оспівування всепоглинаючого, всеохоплюючого почуття кохання; утвердження думки про те, що світ прекрасний, якщо в ньому панує любов Літературна напрям, течія модернізм, неоромантизм   Віршовий розмір ямб Висновок «Недумано, негадано...» — вірш-освідчення в коханні. Почуття ліричної героїні глибокі аж «до стогону, до сліз», їй хочеться ввібрати кожен промінець, що випромінює коханий: «Ловлю твоє проміння крізь музику беріз». Задушевність змальованої картини підтримується романтичним пейзажем на початку твору. Додаткові відомості Слова вірша покладені на музику йй стали прекрасним романсом. Композитор – лікарка, виконавиця сучасних та старовинних українських романсів, пісень, подруга Ліни Василівни Ольга Богомолець. Художні засоби Метафори «кадильниці світань», « музика беріз», « вечір пахне м’ятою» Рефрен «а я тебе» Риторичні оклики «Я п’яна, п’яна, п’яна на все своє життя!»

Номер слайду 7

«ПО СЕЙ ДЕНЬ ПОСЕЙДОН ПОСІДАЄ СВІЙ ТРОН…» mailto:https://www.youtube.com/watch?v=tArpGa3H2AQ

Номер слайду 8

ІДЕЙНО-ХУДОЖНІЙ АНАЛІЗ ПОЕЗІЇ Літературний напрям модернізм Літературний рід лірика Вид лірики філософська Жанр ліричний вірш Провідний мотив єднання людини зі світом рукотворної краси (античним мистецтвом) і природою. Ідея твору пошуки ліричним героєм справжнього, а не оманливого щастя; утвердження думки про те, що важливо зберегти довкілля чистим і красивим, насолоджуватися естетикою живого, справжнього, протистояти дрібному й бачити величне. Головна думка «Просто хочеться моря… І богиню із піни, невзуту…»

Номер слайду 9

ІСТОРІЯ НАПИСАННЯ ТВОРУ Вірш написано під впливом вражень від перебування на Сицилії. Цей острів у Середземному морі — «густий концентрат античності», тому для втілення художньої ідеї авторка використовує образи давньогрецької міфології; поезія входить до збірки «Річка Геракліта» (2011).

Номер слайду 10

ХАРАКТЕРИСТИКА ТВОРУ У першій строфі з'являється образ Посейдона — могутнього давньогрецького бога, володаря світових вод. У руці він тримає тризуб як символ влади над усім підводним царством. У метафоричному образі голубої «одіссеї реліктових крон» відтворено постійний рух вод, красу й вічність, а водночас і небезпеку моря.

Номер слайду 11

ХАРАКТЕРИСТИКА ТВОРУ У другій строфі земний світ, населений богами й духами, утілено в образах Фавна, Амура та Афродіти («виходить із піни антична гламур») як уособлення духів природи та кохання. Земний світ є також домівкою для людини, прекрасної й мужньої водночас.

Номер слайду 12

ХАРАКТЕРИСТИКА ТВОРУ У третій строфі відтворено небесну, божественну сферу в образах «величавого Парнасу» та Олімпу як символів високої поезії та верховної влади. Цікаво, що ці три світи не відмежовані один від одного: Афродіта, богиня кохання, виходить із води (за міфом, вона з неї народжена), а Пегас, чарівний крилатий кінь, що літає в небі, у міфі пов'язаний із Посейдоном. Античний світ протиставлено сучасному — мінливому, небезпечному й дисгармонійному (четверта строфа). Його у творі символізують давньогрецькі чудовиська, уособлення небезпек технічного розвитку людства.

Номер слайду 13

МІФОПРОСТІР У ПОЕЗІЇ Перша вертикальна вісь — небесний, земний і підводний світи. Цей міфопростір існує в єдності, гармонії і красі. Він нерукотворний, вічний і весь одухотворений, сповнений величі та спокою. Друга вісь – часова, у якій відбувається перетікання минулого в теперішнє і майбутнє. Минуле довершене, теперішнє — це коротка мить спокою та краси («хочеться моря… І богиню із піни, невзуту»), майбутнє — руйнівне (танкер «розіллє муари мазуту»).

Номер слайду 14

ПРАКТИЧНИЙ БЛОК 1 . Укладіть словничок до поезії «По сей день Посейдон посідає свій трон…» 2. Зʼясуйте, які ще твори Ліни Костенко були покладені на музику, використовуючи інформацію інтернет-джерел; поділіться покликанням у соцмережах, популярних серед ваших однолітків.

Номер слайду 15

СЛОВНИЧОК Одіссея – тривалі мандри або блукання з різними пригодами; релікти – організми, предмети або явища, що збереглись як залишок давніх епох; Фавн – бог полів, лісів і покровитель пастухів та отар у давньоримській міфології; Амур – божество кохання у римській міфології; гламур – шарм, зачарування; Парнас – син Посейдона і німфи Клеодори; його ім'ям назвали гору Парнас; в античній і європейській культурі — символ поезії;

Номер слайду 16

СЛОВНИЧОК фугас – заряд вибухівки у водонепроникній оболонці, який звичайно закладають у ґрунт або занурюють у воду; Скілла й Харибда – морські чудовиська з давньогрецької міфології; муар – шовкова тканина з мінливим полиском. Між Сціллою і Харібдою — крилатий вислів, що походить з грецької міфології. За міфами давніх греків, на прибережних скелях по обидва боки Мессінської протоки жили два чудовиська — Сцілла і Харібда, нападали на мореплавців і пожирали їх. Вислів вживається у значенні: опинитися в ситуації, коли маєш обрати між двома можливими діями, проте обидві небезпечні; потрапити в небезпеку, що загрожує звідусіль.

Номер слайду 17

МУЗИЧНІ ТВОРИ Трек «Неандертальці» (слова Ліни Костенко, музика Джамали, виконує Джамала). mailto:https://www.youtube.com/watch?v=jVt4rYI35H8 Трек «І все на світі треба пережити» (слова Ліни Костенко, виконує Віталій Козловський). mailto:https://www.youtube.com/watch?v=4w-a-YxXwLk

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Назаренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
30 березня 2023
Переглядів
6128
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку