Презентація "Література для дітей і юнацтва"

Про матеріал
Матеріал презентації розкриває поняття постмодернізму та поняття "дитяча література", показує дослідження з даного питання, перелічує представників-письменників даного напряму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література. ДЛЯ ДІТЕЙ І ЮНАЦТВАСучасна українська література доби постмодернізму

Номер слайду 2

Постмодернізм -  термін літературознавства, культурне і літературне явище.

Номер слайду 3

Дитяча література -складова літературознавства     Література для дітей та юнацтва – художні твори різних родів і жанрів, що на рівні своєї формозмістової єдності адресовані читачу відповідної вікової категоріїй, задовольняють його емоційні, естетичні й етичні запити, можуть мати подвійну рецепцію (дитина й дорослий), взалежнюються від законів, властивих художній словесності взагалі. Залежно від вікової категорії читача її доцільно диференціювати на літературу для дітей (дошкільний і молодший шкільний вік) і підлітковоюнацьку (середній і старший шкільний вік). 

Номер слайду 4

Чи залишається «класична дитяча література» завжди  актуальною для усіх поколінь лише завдяки своєму статусу? Як показує історія, становлення літератури для дітей та юнацтва, кожна епоха запропонувала своєму читачеві свої адекватні і відповідно сформовані послання. І кожна епоха абсолютно по-різному сприйняла свого юного читача, створюючи йому власну, завжди актуальну саме для його часу, літературну пропозицію. Чого очікують сучасні діти від книг? Насамперед, серйозного ставлення, серйозних розмов на близькі їм теми, які насправді мало чим відрізняються від "дорослих".

Номер слайду 5

Дослідження літератури для дітей і юнацтва

Номер слайду 6

Номер слайду 7

 Українська література для дітей та юнацтва на початку ХХІ ст. представлена такими авторами: Сучасна поезія: Іван Андрусяк, Юрій Бедрик,  Василь Голобородько, Михайло Григорів, Роман Скиба, Сергій Пантюк, Григорій Фалькович, Галина Малик, Галина Кирпа, Мар’яна Савка, Оксана Кротюк, Леся Пилип’юк, Ніна Горик. Літературна казка: Леся Мовчун, Дзвінка Матіяш, Богдана Матіяш, Тарас і Мар’яна Прохаськи, Зірка Мензатюк, Галина Ткачук, Володимир Чита. Пригодницька проза: Олександр Дерманський, Сергій Гридін, Леся Вороніна, Галина Пагутяк, Галина Малик, Андрій Бачинський, Олександр Гаврош, Марина Павленко. Реалістична проза: Оксана Думанська, Степан Процюк, Оксана Лущевська.Історичні повісті та романи: Володимир Рутківський, Марія Морозенко. Автобіографічна та біографічна проза: Богдан Радиш-Маринюк, Ольга Слоньовська. Детективні твори: Андрій Кокотюха. Фантастична проза: Сергій Оксеник.

Номер слайду 8

     Після здобуття Україною незалежності ініціатива у виданні дитячої літератури перейшла до приватних видавництв, головами яких часто є відомі українські прозаїки й поети. Літературу для дітей друкує видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га», директором якого є поет Іван Малкович. Інша українська поетеса Мар'яна Савка є головним редактором та співзасновником «Видавництва Старого Лева». Низку творів для дітей і підлітків друкують видавництва «Грані-Т» і «Розумна дитина». Загалом видавництва дитячої літератури українською мовою належать до найуспішніших в Україні.    В Україні є Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва, який є співзасновником недержавної премії дитячої літератури «Великий Їжак».

Номер слайду 9

Завдання: Складіть хмаринку тегів за літературними термінами теми.  Використовуйте https://wordart.com Висвітліть дослідження Е. Егар та О. Папуші. Підготуйте літературно-критичний виступ за творчістю одного з пердставників сучасної української літератури для дітей та юнацтва.

Номер слайду 10

Використана література:https://pidruchniki.com/18800413/literatura/literatura_postmodernizmu https://www.ukrlib.com.ua/encycl/techii/printout.php?number=16 Кизилова. В. В. Українська література для дітейта юнацтва: новітній дискурс : навчально-методичний посібник для студ. вищих навч. закл. – Старобільськ : Вид-во ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2015. – 236 с. Гнідець У. С. Сучасна література для дітей та юнацтва: самобутній феномен в історії розвитку літератури. Українська література для дітей та юнацтва, 2-ге видання, стереотипне (ВЦ «Академія»)https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0_%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B0_%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0#%D0%9 B%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_%D0%B4%D0%BB%D1%8 F_%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9_%D1%82%D0%B0_%D1%8 E%D0%BD%D0%B0%D1%86%D1%82%D0%B2%D0%B0

pptx
Додано
25 жовтня 2020
Переглядів
2775
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку