Презентація "Літні свята"

Про матеріал
Презентація містить ілюстративний та інформаційний матеріал про свята та обряди літнього циклу народних свят. Для широкого кола слухачів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українознавство 6 клас Літні свята календарно – обрядового циклу

Номер слайду 2

Запишіть тему року1. Чому народний календар називають хліборобським?2. Які звичаї та обряди зимового та весняного циклу, пов’язані з хліборобством ви знаєте ?Завдання на урок:1. Виписати свята та обряди літнього циклу свят.2. Поміркуйте, які сучасні традиції, пов’язані з цими святами ви можете назвати.3. Які хліборобські традиції прослідковуються у святах?

Номер слайду 3

22 травня – Миколи Літнього. Господарі виводили коней на першу пашу. Починали стригти овець. Сіяли гречку. Миколай є і покровителем мореплавців.

Номер слайду 4

23 травня – Симона Зилота. Вважався покровителем рослин. Жінки збирають різні трави.

Номер слайду 5

Зелені свята . Трійця. П’ятидесятниця.

Номер слайду 6

В час зелених свят виходять русалки. Жінки розвішували для русалок полотно, яке русалки візьмуть собі на полотно. На вікнах розкладали гарячий хліб, гадали, що його парою русалки будуть ситі. Люди в суботу напередодні Трійці прикрашають свої домівки та господарські споруди квітами, пахучим цілющим зіллям, дівчата завивають вінки. Поминають померлих родичів.

Номер слайду 7

7 липня – Івана Купала, день літнього сонцевороту.

Номер слайду 8

Купало – язичницький бог земних плодів. Йому приносили жертву – хліб. Головні атрибути свята – Купало та Марена. Їх виготовляють, здебільшого, з гілок, прикрашають вінками, квітами, стрічками… Навколо них водили хороводи, танцювали. В кінці дійства їх кидають у воду. В дійствах бали участь дівчата та хлопці. Дівчата співають купальських пісень, плели вінки із запашних трав. Вінки пускали на воду - ворожили. Запалювали вогнище, через яке стрибали парами. Збирали цілющі трави.

Номер слайду 9

12 липня – Петра та Павла. Починаються жнива – «зажинки»

Номер слайду 10

На жнива вперше брали хліб, громничну свічку, одягали чистий одяг. Співали жниварських пісень. Дожинаючи ниву , залишали кілька недожатих стебел з колосками («спасова борода»)- «обжинки». Збирають колоски, які загубили підчас жнив, виплітають вінок і одягають найкращій жниці. Останній сніп – дідух. Випікали коровай.

Номер слайду 11

Підсумки уроку.- Які сучасні традиції, пов’язані зі святами ви знаєте?- Як вигадаєте, чому мало свят літньої пори. Домашнє завдання:- Знайти додаткову інформацію про свята.- Намалювати улюблене свято літнього циклу.

pptx
Додано
17 березня 2021
Переглядів
5052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку