Презентація "Літні свята"

Про матеріал
Презентація містить ілюстративний та інформаційний матеріал про свята та обряди літнього циклу народних свят. Для широкого кола слухачів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українознавство 6 клас Літні свята календарно – обрядового циклу

Номер слайду 2

Запишіть тему року1. Чому народний календар називають хліборобським?2. Які звичаї та обряди зимового та весняного циклу, пов’язані з хліборобством ви знаєте ?Завдання на урок:1. Виписати свята та обряди літнього циклу свят.2. Поміркуйте, які сучасні традиції, пов’язані з цими святами ви можете назвати.3. Які хліборобські традиції прослідковуються у святах?

Номер слайду 3

22 травня – Миколи Літнього. Господарі виводили коней на першу пашу. Починали стригти овець. Сіяли гречку. Миколай є і покровителем мореплавців.

Номер слайду 4

23 травня – Симона Зилота. Вважався покровителем рослин. Жінки збирають різні трави.

Номер слайду 5

Зелені свята . Трійця. П’ятидесятниця.

Номер слайду 6

В час зелених свят виходять русалки. Жінки розвішували для русалок полотно, яке русалки візьмуть собі на полотно. На вікнах розкладали гарячий хліб, гадали, що його парою русалки будуть ситі. Люди в суботу напередодні Трійці прикрашають свої домівки та господарські споруди квітами, пахучим цілющим зіллям, дівчата завивають вінки. Поминають померлих родичів.

Номер слайду 7

7 липня – Івана Купала, день літнього сонцевороту.

Номер слайду 8

Купало – язичницький бог земних плодів. Йому приносили жертву – хліб. Головні атрибути свята – Купало та Марена. Їх виготовляють, здебільшого, з гілок, прикрашають вінками, квітами, стрічками… Навколо них водили хороводи, танцювали. В кінці дійства їх кидають у воду. В дійствах бали участь дівчата та хлопці. Дівчата співають купальських пісень, плели вінки із запашних трав. Вінки пускали на воду - ворожили. Запалювали вогнище, через яке стрибали парами. Збирали цілющі трави.

Номер слайду 9

12 липня – Петра та Павла. Починаються жнива – «зажинки»

Номер слайду 10

На жнива вперше брали хліб, громничну свічку, одягали чистий одяг. Співали жниварських пісень. Дожинаючи ниву , залишали кілька недожатих стебел з колосками («спасова борода»)- «обжинки». Збирають колоски, які загубили підчас жнив, виплітають вінок і одягають найкращій жниці. Останній сніп – дідух. Випікали коровай.

Номер слайду 11

Підсумки уроку.- Які сучасні традиції, пов’язані зі святами ви знаєте?- Як вигадаєте, чому мало свят літньої пори. Домашнє завдання:- Знайти додаткову інформацію про свята.- Намалювати улюблене свято літнього циклу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 березня 2021
Переглядів
5749
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку