Запишіть тему року1. Чому народний календар називають хліборобським?2. Які звичаї та обряди зимового та весняного циклу, пов’язані з хліборобством ви знаєте ?Завдання на урок:1. Виписати свята та обряди літнього циклу свят.2. Поміркуйте, які сучасні традиції, пов’язані з цими святами ви можете назвати.3. Які хліборобські традиції прослідковуються у святах?
В час зелених свят виходять русалки. Жінки розвішували для русалок полотно, яке русалки візьмуть собі на полотно. На вікнах розкладали гарячий хліб, гадали, що його парою русалки будуть ситі. Люди в суботу напередодні Трійці прикрашають свої домівки та господарські споруди квітами, пахучим цілющим зіллям, дівчата завивають вінки. Поминають померлих родичів.
Купало – язичницький бог земних плодів. Йому приносили жертву – хліб. Головні атрибути свята – Купало та Марена. Їх виготовляють, здебільшого, з гілок, прикрашають вінками, квітами, стрічками… Навколо них водили хороводи, танцювали. В кінці дійства їх кидають у воду. В дійствах бали участь дівчата та хлопці. Дівчата співають купальських пісень, плели вінки із запашних трав. Вінки пускали на воду - ворожили. Запалювали вогнище, через яке стрибали парами. Збирали цілющі трави.
На жнива вперше брали хліб, громничну свічку, одягали чистий одяг. Співали жниварських пісень. Дожинаючи ниву , залишали кілька недожатих стебел з колосками («спасова борода»)- «обжинки». Збирають колоски, які загубили підчас жнив, виплітають вінок і одягають найкращій жниці. Останній сніп – дідух. Випікали коровай.