Презентація "Народна архітектура"

Про матеріал
Матеріали до уроку українознавства у 7 класі на тему "Народна архітектура": ілюстративний матеріал , фото зразків народної архітектури та інформаційний матеріал. загалом для широкого кола слухачів, може бути використано для класних годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українознавство 7 клас Народна архітектура

Номер слайду 2

Головні поняття теми:народна архітектураселомісто містечкохатаколибакуріньшинокмлинкомораграждаклуняхутірстайняпогріб

Номер слайду 3

Архітекту́ра наро́дна — мистецтво створення просторового середовища, в якому живе і розвивається певний етнос. Задовольняє практичні потреби етносу та втілює в матеріальні форми найпоширеніші в його середовищі естетичні уявлення. В архітектурі народній панують стійкі протягом тривалого історичного часу, етнічно обумовлені традиції організації поселень, зведення будівель і споруду сіх функціональних типів. Тут індивідуальна творчість розчиняється у досвіді поколінь народних майстрів, що виробили найдоцільніші прийоми і форми архітектури. В Україні архітектура народна оперувала не тільки дерев'яними, а й кам'яними та саманними конструкціями; в архітектурі народній працювали як самі споживачі (аматори), так і артілі майстрів високого фахового рівня; у її розвитку спостерігаються не лише збереження тисячолітніх традицій, а й виразно означене новаторство; архітектура народна дала твори як масові, так і визначні взірці елітарної архітектури. З огляду на це, під архітектурою народною в Україні розуміють, найчастіше, традиційну архітектурну спадщину українського села.

Номер слайду 4

Трипільське поселення.

Номер слайду 5

Українське село . Світлина 1904 року.

Номер слайду 6

Запоріжжя, світлини к. ХІХ ст

Номер слайду 7

Центр України, світлина к. ХІХ ст.

Номер слайду 8

Основним і наймасовішим витвором архітектури народної в Україні завжди було житло. Народне житлове будівництво консервативне; зберігаючи тисячолітні традиції, водночас сприйнятливе до новацій. Метод створення традиційного народного житла відрізнявся від сучасного проектування: житлові будинки та господарські споруди будували не за проектами, а за зразками вже існуючих будівель і згідно з традиціями, властивими певному регіону чи навіть окремому селу. Ці народні будівельні традиції, як і пісенний фольклор, передавалися з покоління в покоління. В Україні житлові будинки для постійного мешкання називаються хатами, а для сезонного — колибами, для тимчасового — куренями..

Номер слайду 9

Традиційна українська хата поєднує раціональність задуму з високим мистецьким рівнем виконання. Найчастіше її робили з одним житловим приміщенням, до якого прилягали допоміжні — сіни, комора; нерідко з двома житловими приміщеннями, з якими поєднувалися у різних комбінаціях допоміжні й навіть виробничі приміщення. План хати — простий чотирикутник у плані, з чотирисхилим дахом: такий будинок легше збудувати, ремонтувати й обігрівати. Матеріалом для стін було дерево в різних варіантах: зруб з колод, брусів чи плах (відрізків дерева, розколотого навпіл), каркас з комбінованим заповненням (дрібне дерево, хмиз, глина з соломою). Дахи вкривали соломою, очеретом, ґонтом чи дранкою.

Номер слайду 10

Українська традиційна хата . Полтавщина.

Номер слайду 11

Українська традиційна хата . Полтавщина

Номер слайду 12

Українська традиційна хата . Київщина.

Номер слайду 13

Традиційна українська хата . Бойківщина

Номер слайду 14

Важливими були господарські споруди, що утворювали комплекс селянського двору — комора для зберігання всього найціннішого, погріб, стайня для коней, возівня, де зберігали вози й ґринджоли (сани), хлів для худоби, саж для свиней, курник, нерідко — колодязь з «журавлем», а також клуня, що ставилася окремо від двору й призначалась для зберігання необмолоченого зерна.

Номер слайду 15

Колодязь «журавель»

Номер слайду 16

Комора

Номер слайду 17

Клуня

Номер слайду 18

Крім споруд традиційного селянського двору архітектура народна включає громадські будівлі: церква з дзвіницею, школа, сільська управа, корчма, гамазей (велика комора для зберігання громадських запасів зерна). Життя й економічна діяльність були б неможливими без відповідних виробничих споруд: це водяні й вітряні млини (вітряки), тартаки (лісопилки), сукновальні, олійні, крупорушки, кузні. Млини є витворами народної інженерної думки, що забезпечували потреби старого українського села в доступній, дешевій та екологічно безпечній енергії. Найстародавнішими в Україні є водяні млини, а вітряні відомі тільки з 18 ст.

Номер слайду 19

Вітряки

Номер слайду 20

Вітряк

Номер слайду 21

Млин

Номер слайду 22

Кузня

Номер слайду 23

Церква

Номер слайду 24

Селянський двір поділявся на дві половини — т. з. чистий двір і господарський. Неодмінною приналежністю кожної садиби був сад з городом. Суворі історичні умови привели до появи на Поліссі унікального явища — т. з. окружного двору, який у Карпатах називали граждою. У ньому всі будівлі й споруди згруповані довкола внутрішнього двору, утворюючи невеличку фортецю з глухими зовнішніми стінами й однією брамою.

Номер слайду 25

Гражда

Номер слайду 26

Гражда

Номер слайду 27

Підсумки. Робота з поняттями. Село́ — один із видів населених пунктів в Україні та деяких інших країнах, найменша адміністративно-територіальна одиниця в Україні та Білорусі, одна з найдавніших назв поселень у слов'ян. У Київській Русі — княжий маєток. Хутір — вид сільського поселення, господарство (подвір'я) з належною до нього землею; мале сільське, часто однодвірне поселення поза селом. Місте́чко -  різновид поселення в різних країнах світу меншого за місто, але більшого за село. Сучасною розмовною українською мовою містечками звуть переважно селища міського типу. Інколи до них відносять ряд селищ, великих сіл і маленькі міста України. Мі́сто — тип поселення, зазвичай значного за чисельністю та густотою населення, мешканці якого зайняті, як правило, поза сільським господарством. У багатьох країнах статус міста визначається і закріплюється законодавчо, при цьому може висуватися критерій чисельності населення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Євсюкова Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Киченок Оксана Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 березня 2021
Переглядів
2581
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку