Презентація "Лялька мотанка : іграшка та оберіг"

Про матеріал
в презетації надані фото та опис різноманітних ляльок мотанок, їх значення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний дошкільний навчальний заклад № 45 Лялька – мотанка-це й іграшка, й оберіг. Кривий Ріг 2014р

Номер слайду 2

Лялька-мотанка здавен була оберегом в українській родині. Кожна матір робила для своєї дитині ляльку, щоб та гралась. Мотанка є втіленням добра і лагідності, посередником між бабусею та онукою, старшим та молодшим поколінням. Лялька - мотанка

Номер слайду 3

При народженні дитини українці виготовляли ляльку-немовляти. Лялька виконана у вигляді немовляти в пелюшках. Її укладали в ліжечко поряд з дитиною для охорони її сну та здоров'я.

Номер слайду 4

Баба-берегиня допомагала оберігати достаток сім'ї. У середину ляльки вкладали монети, зерно, вовну для збереження домашнього тепла, отримання хорошої вовни овець та грошового достатку.

Номер слайду 5

Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. За уявленнями язичників через обличчя в ляльку вселяється душа. А душа буває доброю чи поганою. Вона не повинна ні на кого бути подібна, щоб не завдати шкоди.  

Номер слайду 6

Лялька з хрестом замість обличчя, символізує гармонію вертикалі (духовності) і горизонталі (земного розвитку людини), тобто допомагає гармонізувати простір. Такі іграшки повинні знаходитися на покуті зі сторони сходу сонця, над ліжечком дітей (оберігає дитину), над дверима (зустрічає і проводжає гостей)...

Номер слайду 7

Мотанка виготовляється з доступного дешевого матеріалу і без будь-яких інструментів. Може бути сплетена з соломи або зовсім без застосування нитки. Голова називається «лялькою». Для неї шматочок тканини складається вузькою смужкою, а потім загортається «рулетиком» і обмотується тканиною.

Номер слайду 8

Великодня голубка ( вона червоного кольору),приносить Мир і Згоду в сім'ю, раніше робилася до Пасхальної неділі. Така лялька символізувала відродження. Вона була подарунком до Великодня.

Номер слайду 9

Лялька-наречена захищала дівчат від пристріту і підтримувала їх. Цю ляльку багато одягали і прикрашали, так як вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого.

Номер слайду 10

Багаторучки ще відомі під назвою Філіпівка (в ній парна кількість рук – 6,8,10) або  десятиручка. Кожна рука ляльки виконує загадані бажання, зв`язані з домашніми обов`язками. А ще на багаторучку зав`язували стрічки-бантики для нагадування про невиконану справу. Якщо діло виконується, то стрічка знімається.

Номер слайду 11

Оскільки робилась лялька-мотанка з тих матеріалів, які були під руками – чи то солома, чи старі непотрібні речі, а одягалась в клаптики матерії зі старого одягу матусь і бабусь, то й не дивно, що така лялька, зроблена власноруч, оспівана піснями, обласкана казками, одягнена в усе своє, домашнє, рідне – вважалась оберегом у родині.

Номер слайду 12

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
3 лютого 2021
Переглядів
834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку