Презентація "ЛЮДИНА Й СОНЦЕ"

Про матеріал
Робота розроблена на основі матеріалів підручника«Довкілля» інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.) та інтернет-ресурсів. Тема "Людина й сонце. Засмага і вплив сонця на людину, тепловий удар, правила поводження на пляжі, міражі на морі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЮДИНА Й СОНЦЕ. ЗАСМАГА І ВПЛИВ СОНЦЯ НА ЛЮДИНУ, ТЕПЛОВИЙ УДАР, ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ НА ПЛЯЖІ, МІРАЖІ НА МОРІ.

Номер слайду 2

Світло — це одна з форм енергії, що може бачити око людини. Навколо нас трапляються різні джерела світла, головне з яких — Сонце. Світло є різновидом коливань. Що більше довжина хвилі коливання, тим менше енергії переносять такі промені.

Номер слайду 3

Промені з енергією меншою, ніж у червоного світла, називають інфрачервоним випромінюванням. Інфрачервоні промені ще називають тепловими. Будь-яке тіло, нагріте до певної температури, випромінює теплову енергію в інфрачервоному діапазоні спектра.

Номер слайду 4

Інфрачервоні, або теплові, промені зігрівають Землю, не дають їй перетворитися на космічну крижину. Інфрачервоні промені можуть спричинити надмірне перегрівання нашого тіла, унаслідок чого може статися небезпечний стан організму — тепловий удар. У спекотну погоду тіло людини перегрівається, через що надмірно потіє для охолодження і втрачає воду.

Номер слайду 5

Промені з енергією більшою, ніж у фіолетового світла, називають ультрафіолетом. Ультрафіолетові промені умовно поділяють на три види: ультрафіолет типу А (УФ-А), типу В (УФ-В) та С (УФ-С).

Номер слайду 6

Ультрафіолет згубний для всього живого на Землі. В атмосфері Землі на висоті 20–40 км наявна особлива речовина — озон, він утворює озоновий шар навколо планети. Завдяки цьому шару атмосфера послаблює дію ультрафіолета. Проте тій кількості яка досягає поверхні Землі вистачає для того, щоб шкіра людини набувала темного кольору, особливо в місцевості поблизу екватора.

Номер слайду 7

Під дією ультрафіолету, а саме УФ-В, у шкірі утворюється не лише темний пігмент, а ще й вітамін D.

Номер слайду 8

Розробник наукових основ світлолікування. У 1903 році став першим данським лауреатом Нобелівської премії в галузі фізіології або медицини, "на знак визнання його заслуг у справі лікування хвороб — особливо вовчаку — з допомогою концентрованого світлового випромінювання, що відкрило перед медичною наукою нові широкі горизонти ". Від тоді й до сьогодні засмага стала ознакою здоров’я та навіть модною.

Номер слайду 9

Надмірна дія ультрафіолету може спричиняти опіки, передчасне старіння шкіри й навіть бути причиною виникнення злоякісних пухлин шкіри

Номер слайду 10

СОНЯЧНОМУ ТА ТЕПЛОВОМУ УДАРАМ ЛЕГШЕ ЗАПОБІГТИ, АНІЖ ЇХ ЛІКУВАТИ. ЩО СЛІД РОБИТИ ходити у кепі з довгим козирком, у сонцезахисних окулярах та в світлому одязі з натуральних тканин;не приймати сонячних ванн на голодний чи повний шлунок;по можливості якнайбільше перебувати у затінку;засмагати слід вранці до 11 години або після 16 години ввечері;користуватися захисними кремами.вмиватися кілька разів на день - бажано мінеральною водою.

pptx
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
766
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку