Презентація Людські чесноти 5 клас НУШ

Про матеріал
"Людські чесноти" презентація підходить для уроків ,на яких йде повторення матеріалу для систематизації знань матеріалу з Етики. Презентація містить анімацію,творчі завдання, що дозволяє швидко перевіряти відповіді.Підходить для дистанційного, очного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

14. 11.22. СьогодніУрок№4 Людські чесноти. Чому людина починається з добра? Які чесноти прикрашають особистість? Як можна перемогти зло? Унікальність і неповторність людини

Номер слайду 2

=Організація класу. Добрий день! Хай живеться вам у мирі. Хай луна дитячий сміх! Почнемо урок для всіх!

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 4

Повідомлення теми уроку. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся більше про людські чесноти.

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності Людина починається з добра. Любов Забашта

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань. Чому людина починається з добра?Які чесноти прикрашають особистість?Як можна перемогти зло?

Номер слайду 7

Робота із підручником «Етика»С.33-38.

Номер слайду 8

Прочитай вірш Любові Забашти. Підручник. Вправа1 Сказав мудрець: — Живи, добро звершай! Та нагород за це не вимагай. Лише в добро i вищу правду вiра Людину відрiзня вiд мавпи і вiд звiра. Хай оживає iстина стара: Людина починається з добра!

Номер слайду 9

Дай відповіді на питання. Підручник. Вправа1 Поясни, як ти розумієш слова: «Лише в добро i вищу правду вiра / Людину відрiзня вiд мавпи і вiд звiра». Чи погоджуєшся ти з думкою, що людина починається з добра? Обґрунтуй свою відповідь. Як ти розумієш слова: «Живи, добро звершай!»?Чи погоджуєшся ти з настановою поетеси, що за добро не потрібно вимагати нагороди? Поясни чому.

Номер слайду 10

Виконай завдання

Номер слайду 11

Виконай завдання

Номер слайду 12

Прочитай. Які чесноти прикрашають особистість?Український релігійний діяч Любомир Гузар пояснював: «Господь Бог створив людину вільною, дав їй розум і волю, наділив її правом робити добро. І до самої природи людини належить — бути свобідним, інакше кажучи — мати можливість вибору. Тож бути вільним означає робити вибір на користь добра. А грішимо ми через нашу неміч і слабкість»

Номер слайду 13

Граматика етики. Чеснóта — позитивна моральна риса в характері людини; доброчесність. Вáда — негативна риса, недолік, дефект.

Номер слайду 14

Прочитай назви есе з книги Любомира Гузара «Про гріхи і чесноти». Випиши ті, які є уособленням чеснот. Аргументуй свій вибір. Доброта. Недружність. Пліткарство. Вдячність. Байдужість. Лінь. Нахабство. Культура. Гідність. Неохайність. Сором. Цинізм. Гординя. Пихатість. Гідність. Надія. Щедрість. Марнославство. Куріння. Смирення. Сварливість. Сум. Чесність. Обжерливість. Культура їсти. Зрадливість. Оптимізм. Ненависть. Доброзичливість. Злопам’ятність. Самоіронія. Жадібність. Самокритика. Сміливість. Грошолюбство. Брехливість. Простота. Продажність. Мудрість. Поблажливість. Скромність.

Номер слайду 15

Розглянь дитячі малюнки з книги Любомира Гузара (c. 22, 23). А як ти уявляєш доброту? Розкажи, як діти зобразили доброту. Підручник. Вправа2

Номер слайду 16

Розглянь дитячі малюнки з книги Любомира Гузара. А як ти уявляєш доброту? Розкажи, як діти зобразили доброту. Підручник. Вправа2 Презентуй свій малюнок чесноти або вади в класі. Прокоментуй його.

Номер слайду 17

13.11.2022 СьогодніГімнастика для очей

Номер слайду 18

Виконай завдання. Прочитай оповідання Василя Сухомлинського «Звичайна людина» Визнач його основну думку. Підручник. Вправа3

Номер слайду 19

Є в сухому степу колодязь. Біля колодязя - хатка. В ній живуть дідусь із внуком. Біля колодязя на довгій вірьовці відро. Ідуть подорожні, зяїзджають до колодязя, п'ють воду, дякують дідусеві. Стерлась вірьовка, перервалась, упало відро в глибокий колодязь.                                        Немає в дідуся другого відра. Нічим води витягти, щоб попити. День не п' ють води дідусь із онуком, два дні не п' ють. Мучаться від спраги. На третій день уранці проїжджає повз дідусеву хатину подорожній з настороженими очима. На возі в нього побачив дідусь відро під соломою. Глянув подорожній з настороженими очима на колодязь, глянув на дідуся з онуком, ударив коней батогом і поїхав.—   Що це за людина? — питає онук дідуся.—   Це не людина, — відповідає дідусь. Опівдні проїжджає повз дідусеву хатину подорожній з байдужими очима. Дістав з воза відро, прив'язав до вірьовки, витяг води, напився, дав попити дідусеві й онукові, решту води вилив у сухий пісок, відро забрав та й поїхав.—   Що це за людина? — питає діда онук.—   Це не людина, — відповідає дідусь. Увечері проїжджає повз дідусеву хатину подорожній з добрими очима. Дістав з воза відро, прив'язав до вірьовки, витяг води, напився й поїхав, а відро так і стоїть на цямрині.—   Що це за людина? — питає онук.                     —   Звичайна людина, — відповідає дідусь.«Звичайна людина»

Номер слайду 20

Дай відповіді на питання. Підручник. Вправа3 Яку деталь зовнішності подорожніх увиразнює автор? Як ти думаєш чому?Уяви себе на місці подорожнього. Як би ти вчинив/вчинила? Поясни чому.

Номер слайду 21

Прочитай уривок із вірша «Хіба чекати плáти за добро?» Івана Драча. Як, на думку автора, можна перемогти океани зла? Чи погоджуєшся ти з поетом? Поясни чому. Підручник. Вправа4 Добро твориться просто — ні за так. Так, як цвіте і опадає мак, Як хмарка в’ється і сміється пташка, Як трудиться мурашка-горопашка. Хай сіє зерна скрізь метка рука, І в океан добра тече ріка, І не зросте із нього ковила… Лиш так змагаймо океани зла…Цямри́на — дошка з верхньої частини колодязя.

Номер слайду 22

Скарбничка етики. Будда Ґаутама, один із засновників релігії буддизму, вчив: «Перемагай гнів за допомогою спокою, перемагай зло за допомогою добра, перемагай бідність за допомогою щедрості, перемагай брехню за допомогою істини».

Номер слайду 23

Виконай завдання

Номер слайду 24

Пояснення домашнього завдання. Підручник опрацювати параграф 5

Номер слайду 25

Рефлексія. Оберіть відповідну цеглинку LEGO Цеглинку лего підійміть, зустріч нашу оцініть. Було складно!Все було легко!Було цікаво!Я дуже втомився!Мені все вдалося!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Положенкова Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, Матеріали до уроків
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
5631
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку