Презентація "М.Коцюбинський. Психологічна новела «Intermezzo». Поетика імпресіонізму".

Про матеріал
Презентаційний конспект уроку за новелою М.Коцюбинського "Intermezzo" (10 клас). Дає змогу більш цікаво викладати навчальний матеріал здобувачам освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Михайло Коцюбинський. Психологічна новела «Intermezzo». Поетика імпресіонізму. в. Учитель: Шумейко Н. М.

Номер слайду 2

Проблемні питання: Чи можна самотність уважати ліками для душі?Як природа може вплинути на стан людини?Які методи використовуєте ви, коли хочете зняти напругу, втому?

Номер слайду 3

Мета уроку: Ознайомити учнів зі змістом новели М. Коцюбинського;з’ясувати причини настрою ліричного героя, його подібність з автором;з’ясувати своєрідність системи образів твору;визначити особливості імпресіоністичного стилю М. Коцюбинського;дослідити способи боротьби з депресивним станом.

Номер слайду 4

План уроку:Історія написання новели "Іntermezzo”.Ідейний зміст твору. Система дійових осіб. Що можна вважати ліками для втомленої душі?

Номер слайду 5

Значення слова "інтермецо"«Intermezzo» – слово італійське, в буквальному перекладі означає – «пауза», «перерва», «відпочинок». Так музиканти називали в ХVІІ столітті невелику інструментальну п’єсу довільної будови, що виконувалася в перерві між актами трагедії, щоб скрасити перепочинок публіки.

Номер слайду 6

Причини депресіїЗвинувачення в революційній пропаганді й виключення зі складу «Просвіти», яку в Чернігові очолював М. Коцюбинський.

Номер слайду 7

Підступні хвороби давали про себе знати, зокрема хвороба серця. Очевидці згадували, що він танув, як свічка. А тут ще й арешт сестри Ольги…

Номер слайду 8

1908 р. – час реакції – жорстоких розправ російського самодержавства з бунтівниками. Тюрми переповнились правдошукачами, суди чинили розправи: стріляли, вішали, били… У листі до М. Чернявського Коцюбинський писав: "Ви не можете уявити собі, що я пережив, бачачи те все на власні очі, і який це мало вплив на мої хворі нерви. Мені тепер ще гірше, ніж було: не можу ані спати, ані їсти. Ледве пишу до вас ".

Номер слайду 9

Олександра Аплаксіна. Беатріче. Михайло Коцюбинський:“Я винен тільки в тому, що Вас кохаю, гаряче і щиро”.“Не знаю, чи переживу я тяжку душевну драму – цей конфлікт між обов’язком і почуттям”.

Номер слайду 10

“Ти мусиш сказати, як нам жити далі”.“Я не залишу сім’ї, коли навіть доведеться переступити через себе”.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

НОВЕЛАЦе короткий твір переважно про якусь одну незвичайну подію, що стала поворотною в долі персонажа, з несподіваною розв’язкою. ОСОБЛИВОСТІ НОВЕЛИ Психологізм Напружений сюжет Яскравість, влучність художніх засобів Несподіваний фінал Лаконізм

Номер слайду 13

ІМПРЕСІОНІЗМВід французького impression – враження. Виник у французькому живописі і характерний тим, що відтворювалася не сама дійсність, а те, як вона впливає на людину, її емоції, душевний стан. РИСИ ІМПРЕСІОНІЗМУПсихологізм у змалюванні персонажів. Відтворення найтонших змін у настроях, передача миттєвих вражень від побаченого. Багатство відтінків у змалюванні дійсності. Збільшена увага до кольорів і звуків. Відсутність чіткої форми.

Номер слайду 14

Назва течії походить від картини Клода Моне «Імпресія. Схід сонця» 1873 р.

Номер слайду 15

Художники – імпресіоністи: Едгар Дега

Номер слайду 16

Огюст Ренуар

Номер слайду 17

Едуард Мане

Номер слайду 18

Олександр Мурашко

Номер слайду 19

Микола Бурачек

Номер слайду 20

Представники імпресіонізму в літературі

Номер слайду 21

Гі де Мопассан

Номер слайду 22

Стефан Цвейг

Номер слайду 23

Михайло Коцюбинський

Номер слайду 24

Григорій Косинка

Номер слайду 25

Микола Хвильовий

Номер слайду 26

Мирослав Ірчан

Номер слайду 27

Андрій Головко

Номер слайду 28

ІМПРЕСІОНІЗМВід французького impression – враження. Виник у французькому живописі і характерний тим, що відтворювалася не сама дійсність, а те, як вона впливає на людину, її емоції, душевний стан. РИСИ ІМПРЕСІОНІЗМУПсихологізм у змалюванні персонажів. Відтворення найтонших змін у настроях, передача миттєвих вражень від побаченого. Багатство відтінків у змалюванні дійсності. Збільшена увага до кольорів і звуків. Відсутність чіткої форми.

Номер слайду 29

Образи - символи

Номер слайду 30

Ліричний герой. Ниви у червнізозуляжайворонкисонце. Людське горе. Моя утома. Залізна рука города

Номер слайду 31

Моя утома Зневіра, надломленість, депресія, розчарування.«Я живу не так, як хочу, а як ти мені кажеш в твоїх незліченних «треба», у безконечних «мусиш».

Номер слайду 32

Залізна рука города. Це поїзд і саме місто.“Поїзд летів, повний людського гаму. Здавалось, город витягує в поле свою залізну руку за мною і не пускає. Мене дратувала непевність: чи розтулить рука свої залізні пальці, чи пустить мене?”

Номер слайду 33

Людське горе. Становище народу, яке не дає спокою ліричному герою. “Я не можу розминутись з людиною. Я не можу бути самотнім”. «А люди йдуть. … і всі кричать у мої вуха криком свого життя або своєї смерті, і всі лишають на душі моїй сліди своїх підошов.

Номер слайду 34

Білі мішки. Образ повішених людей, яким перед стратою, щоб не було видно мук, накидали на голови білі мішки.“Як вас багато… Ви дивитесь на мене з докором – і ваша правда… Жах висмоктав з мене всю кров…”

Номер слайду 35

Зозуля (народний образ) – символ, що втілює надію і життя, пророкує втомленому митцеві ще багато літ життя (образ часу). «Розплющую очі. Ах як всього багато: неба, сонця, веселої зелені. Кує зозуля. Б’є молоточком у кришталевий великий звін – і сіє тишу по травах. Твоє журливе «ку-ку» змивало мою утому». Втілює надію і життя, пророкує митцеві ще багато літ життя. “Твоє журливе “ку – ку” змивало мою утому”.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Три білих вівчарки “Великі білі вівчарки, наче ведмеді, скачуть на задніх лапах…».

Номер слайду 38

Пава. Самозакохана Пава, поважна матрона, - уособлення дворянства.

Номер слайду 39

Трепов образ жандармерії (кличкою стало прізвище міністра внутрішніх справ Трепова, який підписував смертні вироки селянам). «Він зовсім солідно, обдумано наче, перекусить вам горло, і в його сильних ногах, що стануть на ваші груди, буде багато самоповаги».

Номер слайду 40

Дурний Оверко принижене і втомлене селянство, якому досить дати трошки волі і воно вже ні на кого не кинеться. «Правда, я розумію, ланцюг… Може, ти більше на нього сердитий, аніж на мене… У, благородна псина, - тобі воля дорожча, ніж задоволена злість».

Номер слайду 41

Ниви у червнітільки починають набирати сили – символізують життєву енергію, якої так не вистачає головному герою.“Вівса, пшениці, ячмені – все зіллялось в одну могутню хвилю; вона все топить, все забирає в полон…”

Номер слайду 42

Сонце символ вічності, космічної енергії, сили. Друзі називали Коцюбинського «великим сонцепоклонником». “Сонце! Я тобі вдячний. Ти сієш у мою душу золотий засів…Я п’ю тебе, сонце…”

Номер слайду 43

Жайворонок «Сіра маленька пташка, як грудка землі, низько висіла над полем…, тягнула вгору невидиму струну, що єднала небо з землею в голосну арфу, і грала на струнах симфонію поля. Образ натхнення, творчого піднесення.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Внутрішній світ ліричного героя

Номер слайду 46

Проблеми. Людина і природа. Митець і суспільство. Депресія та душевна рівновага

Номер слайду 47

Як подолати втому, депресію?

Номер слайду 48

Домашнє завдання Написати лист до ліричного героя «Intermezzo» або скласти з ним інтерв’ю. Прочитати повість “Тіні забутих предків”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Панасюк Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 липня 2021
Переглядів
2872
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку