Презентація М.В.Гоголь "Ревізор"

Про матеріал
Презентацію за комедією М.В.Гоголя "Ревізор" можна використати під час аналізу твору. Містить тестові запитання на повторення тем попередніх уроків, ідейно-композиційний аналіз, вправу за картинками на закріплення теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Микола Гоголь «Ревізор»

Номер слайду 3

Мета уроку. Повторити біографію письменника Миколи Гоголя; зробити аналіз комедії «Ревізор».

Номер слайду 4

Тестові запитання. Реалізм - це ... важливий елемент зображення дійсності здатність художника бачити "правдивість життя" стиль і напрям у мистецтві зображення нереальних подій у реальних ситуаціях. У якій країні виник реалізм як літературний напрям? (згадайте географію)

Номер слайду 5

Тестові запитання. Позначте ознаки реалізму (кілька варіантів)зображення виняткового героя у виняткових оставинах зображення типового героя в типових обставинах авторське сприйняття дійсності зображення людини в різноманітних соціально-побутових і психологічних зв'язках із навколишнім світом відтворення дійсності, її правдиве зображення. Які жанри є основними у реалізмі (кілька варіантів) балада поема роман повість вірш

Номер слайду 6

Тестові запитання1. Коли жив і творив Микола Гоголь? а) 1808-1889 рр.; б) 1809-1852 рр.; в) 1908-1988 рр.; г) 1908-1952 рр.2. Де народився письменник?а) в с. Великі Сорочинці; б) в Ніжині; в) в с. Диканька; г) в м. Полтаві.

Номер слайду 7

Тестові запитання3. Яка з важливих для Гоголя причин змусила його переїхати до Петербургу?а) бажання заробити гроші; б) бажання вдало одружитися; в) розподілення на роботу.4. Як називалася перша літературна спроба Гоголя, що не принесла йому успіху?а) повість «Ніч перед Різдвом»; б) поема «Ганц Кюхельгартен»; в) п'єса «Ревізор»; г) казки Рудого Панька.

Номер слайду 8

Тестові запитання5. Які твори принесли Гоголю перший літературний успіх?а) повість «Шинель»; б) п'єса «Ревізор»; в) поема «Ганц Кюхельгартен»; г) «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Номер слайду 9

Час написання(1835-1842) Гоголь написав комедію «Ревізор» на початку 1836-го. Однак удосконалювався текст п’єси аж до 1842 р.

Номер слайду 10

Ідейний задум. М Гоголь та визначив ідейний задум п’єси: « У «Ревізорі» я вирішив зібрати в одну кynу все погане, яке тоді знав, усі несправедливості, які творилиcя в тих місцях i в тих випадках, де найбільше потрібна від людини справедливість, і, разом з тим, посміятися над yciм»

Номер слайду 11

Прочитай висловлювання18, 7, 15, 11, 3, 1, 14, 18, 16, 10, 7, 21, 15, 1, 16, 1915, 19, 16, 16, 11. 20, 11, 15, 115, 21, 11, 3, 1{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}А1 Б2 В3 Г4Ґ5 Д6 Е7Є8 Ж9 З10 И11І12Ї13 Й14 К15 Л16 М17 Н18 О19 П20 Р21 С22 Т23 У24 Ф25 Х26 Ц27 Ч28 Ш29 Щ30 Ь31 Ю32 Я33

Номер слайду 12

Епіграф п’єси«Не кивай на дзеркало, коли пика крива». Узявши народне прислів’я за свій епіграф до комедії, Гоголь показав усім, що його твір не може бути наклепом, це справжнє дзеркало і не треба дорікати, говорячи про спотворення. Краще подивіться на нього уважно придивіться до відображення і, можливо, ви захочете змінити себе в кращу сторону, а в іншому випадку, не варто обурюватися, адже «крива особа» саме у вас і спотворення тут ні до чого.

Номер слайду 13

Жанр. Сатирична соціальна комедія. Ознаки жанру комедії: висміювання суспільної i людської недосконалості; використання різних видів комізму (іронії, гротеску, сатири, промовисті прізвища); конфлікт із сатиричним забарвленням.

Номер слайду 14

Ідейно-тематичний аналіз. Тема – пороки суспільства, чиновництво і його беззаконня, лицемірство, духовна бідність, загальнолюдська дурість. Основна думка п’єси – думка про неминучу духовну відплату, яку повинен очікувати кожен чоловік.

Номер слайду 15

Місце діїБезпосередньо: повітове місто (дім городничого, трактир, богоугодні заклади).

Номер слайду 16

Час діїЗа часів Гоголя, тобто 30-40 роки XIX століття.

Номер слайду 17

Проблематикакорумпована влада, жахлива медицина, продажний суд, брудне поштове відомство, злочинна поліція, безпринципне купецтво, - уся Російська імперія «як вона є»: суцільна корупція, нехтування посадовими обов’язками, казнокрадство, підлабузництво, марнославство, пристрасть до пліток, заздрість, нашіптування, хвалькуватість, дурість, дріб’язкова мстивість, тупість

Номер слайду 18

Композиція твору. Зав’язка. Звістка про приїзд ревізора. Розвиток дії. 1. Розпорядження Городничого чиновникам. Новина з готелю. 2. Візит Городничого в готель. 3. Огляд Хлестаковима богоугодних закладів. Хлестаков в будинку Городничого. 4. Парад чиновників і скаржників. 5. Сватання Хлестакова. Кульмінація. Брехня Хлестакова і торжество Городничого. Розв’язка. Лист Хлестакова Тряпічкіну. Звістка про приїзд справжнього ревізора.

Номер слайду 19

Персонажі п’єси. Передусім публіку шокувало те, що в комедії М. В. Гоголя  немає жодного позитивного  персонажа. На що Гоголь філософськи відповідав, що позитивний герой «Ревізора» - це сміх ...

Номер слайду 20

Висновок. М. В. Гоголь змалював типове повітове провінційне містечко, що перебувало в цілковитій залежності від свавілля чиновників, які дбали лише про свої інтереси. Про стан справ свідчать безлад на вулицях міста i в його закладах, казнокрадство та хабарництво, беззаконня (побили нізащо вдову унтер-офіцера), шахрайство, низький рівень моралі, пияцтво. I так було в усій миколаївській рocії. Подібні явища зустрічаються, на жаль, i донині. Саме в їхньому засудженні полягає безсмертність гоголівського твору.

Номер слайду 21

Як зображення пов’язані з твором?

Номер слайду 22

Переклади. Перший переклад «Ревізора» українською було зроблено 1875 р., i належить він відомому українському письменникові, драматургові, театральному акторові М. Кропивницькому. Перекладав п’єcy для свого театру й М. Садовський. Українською «Ревізора» також перекладали: В. Симович, О. Коваленко, Остап Вишня, Антін Хуторян, Василь Шкляр та інші.

Номер слайду 23

Підсумок уроку. Повторити біографію письменника Миколи Гоголя; зробити аналіз комедії «Ревізор».

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Повторити сюжет комедії М. Гоголя «Ревізор».

Номер слайду 26

Джерелаhttps://dovidka.biz.ua/revizor-analiz-tvoru/https://dovidka.biz.ua/revizor-golovni-geroyi/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Момот Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 лютого
Переглядів
1881
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку