Презентація "М.Вроний, О.Олесь"

Про матеріал
Презентація буде корисною при вивченні наступних тем: Микола Вороний. Коротко про життя і творчість, багатогранну діяльність митця. Єдність краси природи і мистецтва, образотворчі засоби в поезії («Блакитна Панна»). Згадка про революцію як данина естетиці доби соціальних перетворень («Інфанта»). Олександр Олесь (О. Кандиба). Коротко про життя і творчість, світоглядні переконання митця. Неоромантичні, символістські тенденції у творчості («З журбою радість обнялась...»). «Чари ночі» – перлина інтимної лірики української поезії. Експресивне висловлювання патріотичних почуттів («О слово рідне! Орле скутий!..»).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Кіндратович Вороний

Номер слайду 2

Що треба знати про М. Вороного:український письменник, перекладач, мистецтвознавець і громадський діяч;полемізував з І. Франком про сутність і завдання модернізму;1901 року в часописі «Літературно-науковий вістник» опублікував відкритий лист програмного характеру, де закликав письменників до участі в альманасі, «який змістом і формою міг би хоч трохи наблизитись до нових течій і напрямів сучасних літератур». Згодом цей лист назвуть «маніфестом українського модернізму».

Номер слайду 3

«Блакитна Панна»Має крилами Весна            Запашна,Лине вся в прозорих шатах,У серпанках і блаватах…      Сяє усміхом примар            З-поза хмар,Попелястих, пелехатих. Ось вона вже крізь блакить            Майорить,Довгожданна, нездоланна…Ось вона — Блакитна Панна!..      Гори, гай, луги, поля —            Вся земляЇй виспівує: «Осанна!»А вона, як мрія сну            Чарівна,Сяє вродою святою,Неземною чистотою,      Сміючись на пелюстках,            На квітках. Променистою росою.І уже в душі моїй            В сяйві мрій. В’ються хмелем арабески,Миготять камеї, фрески,      Гомонять-бринять пісні            ГолосніІ сплітаються в гротески.1912

Номер слайду 4

Аналіз вірша 1.0 Рід: лірика. Жанр: ліричний вірш. Різновид лірики: пейзажна. Мотив: возвеличення краси природи та її єдність із мистецтвом.

Номер слайду 5

Аналіз вірша 1.1 Провідним мотивом поезії є возвеличення краси природи та єдність її з мистецтвом. Блакитна панна – це образ-символ Весни «у серпанках і блаватах», якій уся земля виспівує: «Осанна!», – тобто «Слався!», – і тривожить душу ліричного героя, викликає творче відчуття: «І уже в душі моїй В сяйві мрій В’ються хмелем арабески, Миготять камеї, фрески, Гомонять-бринять пісні Голосні І сплітаються в гротески». Серпанок, до речі, – це легка прозора тканина; блават – або волошка, або шовкова тканина блакитного кольору чи одяг із такої тканини; гротеск – художній прийом у мистецтві, заснований на надмірному перебільшенні або применшенні зображуваного, на поєднанні різких контрастів, сполученні реального з фантастичним, трагічного з комічним. Специфічним є розміщення рядків у строфах «Блакитної панни»: вони нагадують сходинки. Таке розміщення, а також використання звукових можливостей вірша – алітерацій, асонансів, вибудовує особливий темпоритм цієї поезії. Сам автор зазначав: «Я писав не так од образу, як од звуку. І дійсно, мелос, спершу примітивний, а далі технічно все більше ускладнений, був джерелом моєї пісні-вірша».

Номер слайду 6

Олександр Олесь“Він поєднав у собі риси полум’яного співця Тіртея і ніжного лицаря краси Аполлона, головне своє завдання вбачав у тому, щоб грати на золотій арфі пісні щастя, свободи, любові, очищати людські душі від намулу і виводити рідний народ із долин на вершини добра, справедливості, свободи, людської гармонії”. (Р. Радишевський)

Номер слайду 7

Олександр Олесь. Справжнє ім’я: Олександр Іванович Кандиба. Псевдонім з’явився у нього від ніжного звертання дружини – Віри Антонівни, у дівоцтві Свадковської.

Номер слайду 8

Особливості поетичного стилю Олександра Олеся:емоційна наснаженість, чуттєвість поезій;сугестивна (навіювальна) природа лірики;символістська таємничість, почасти навіть містичність;поєднання символізму й неоромантизму;музикальність, пишність фрази, багатство метафорики;переливи емоційного чуття, «два крила» творчості: «з журбою радість обнялась»;філософічність;поезії громадянського звучання поєднують безпосередньо громадянське й ліричне.

Номер слайду 9

Що ще треба знати про символізм: Символізм – літературний напрям кінця XIX – початку XX століття, у якому конкретний образ перетворюється на багатозначний символ. Зароджується у Франції, поширюється в інших європейських країнах. Риси:тотальне використання символу;заглиблення в незвичайне, містичне;одухотвореність ідеєю, яка “підносить… над суєтою повсякденного життя” (С. Мерріль);музикальність (алітерації, асонанси тощо): “Найперше – музика у слові” (П. Верлен).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Чари ночі»Сміються, плачуть солов'ї І б'ють піснями в груди: "Цілуй, цілуй, цілуй її, — Знов молодість не буде!Ти не дивись, що буде там, Чи забуття, чи зрада: Весна іде назустріч вам, Весна в сей час вам рада. На мент єдиний залиши Свій сум, думки і горе — І струмінь власної душі Улий в шумляче море. Лови летючу мить життя! Чаруйсь, хмелій, впивайся І серед мрій і забуття В розкошах закохайся. Поглянь, уся земля тремтить В палких обіймах ночі, Лист квітці рвійно шелестить, Траві струмок воркоче. Відбились зорі у воді, Летять до хмар тумани... Тут ллються пахощі густі, Там гнуться верби п'яні. Як іскра ще в тобі горить І згаснути не вспіла, — Гори! Життя — єдина мить, Для смерті ж — вічність ціла. Чому ж стоїш без руху ти, Коли ввесь світ співає? Налагодь струни золоті: Бенкет весна справляє.І сміло йди під дзвін чарок З вогнем, з піснями в гості На свято радісне квіток, Кохання, снів і млості. Загине все без вороття: Що візьме час, що люди, Погасне в серці багаття, І захолонуть груди.І схочеш ти вернуть собі, Як Фауст, дні минулі... Та знай: над нас — боги скупі, Над нас — глухі й нечулі…" . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Сміються, плачуть солов'ї І б'ють піснями в груди: "Цілуй, цілуй, цілуй її — Знов молодість не буде!«1904

Номер слайду 12

Аналіз вірша 1.0 Збірка: «З журбою радість обнялась»Рід: лірика. Жанр: романс. Різновид лірики: пейзажна, інтимна, філософська. Мотив: захоплення красою життя й красою кохання, заклик «ловити летючу мить життя».

Номер слайду 13

Аналіз вірша 1.1 Центральним мотивом цієї поезії є заклик любити життя, насолоджуватись його красою, цінувати кожну мить. Автор пропонує ліричному героєві, а з ним і читачеві, улити «струмінь власної душі» у «шумляче море» краси весняної природи, до дна випити чашу щастя молодості й кохання, тим паче, що щастя — надто швидкоплинне, саме тому потрібно «ловити летючу мить життя». Цю ідею увиразнює образ Фауста. Продовжуючи народнопісенну традицію, Олександр Олесь будує вірш на наскрізному паралелізмі «людина — природа». Ліричність поезії посилюється влучними метафорами, наприклад, «тут ллються пахощі густі, там гнуться верби п’яні», «…уся земля тремтить в палких обіймах ночі»; персоніфікованим образом весни, яка завжди була символом молодості, краси, оновлення, наприклад: «весна іде назустріч нам», «весна бенкет справляє». Таким чином, одухотворена природа перебуває в органічній гармонії з почуттями ліричного героя: «Поглянь, уся земля тремтить В палких обіймах ночі, Лист квітці рвійно шелестить, Траві струмок воркоче». Використовує поет у вірші й прийом обрамлення: на початку й у фіналі поезії повторюється строфа.

Номер слайду 14

«О слово рідне, орле скутий!..»О слово рідне! Орле скутий!Чужинцям кинуте на сміх!Співочий грім батьків моїх,Дітьми безпам’ятно забутий. О слово рідне! Шум дерев!Музика зір блакитнооких,Шовковий спів степів широких,Дніпра між ними левій рев…О слово! Будь мечем моїм!Ні, сонцем стань! вгорі спинися,Осяй мій край і розлетися. Дощами судними над ним.1907

Номер слайду 15

Аналіз вірша 1.0 Збірка: «Будь мечем моїм…». Рід: лірика. Жанр: ліричний вірш (медитація). Різновид лірики: громадянська, філософська. Мотив: осмислення ролі та місця рідного слова в житті нації. Поезія вибудувана як монолог — звертання ліричного героя до слова. За жанром це ліричний вірш, поезія-медитація, у якій автор подає історико-філософське осмислення ролі рідного слова в історичній долі народу.

Номер слайду 16

Аналіз вірша 1.1 Автор розвиває традицію зображення слова як зброї: «О слово, будь мечем моїм!», що тісно переплітається з біблійними образами: образ меча в Олеся пергукується з емблемою апостола Павла, у якого він символізує «меч духовний»; слово «розлітається дощами судними» над рідним краєм. Ці дощі покликані очистити рідний край від зла і стати запорукою відродження нації, якщо вона поставить слово-меч собі на службу, оберігатиме рідне слово — символ безсмертя народу. У річищі символізму поет вдається до зображення міфологічних образів космічного простору — сонця, синього неба, музики зір. Наскрізна антитеза, протиставлення, «грому батьків» і безпам’ятства дітей, розгортає ліричний сюжет вірша. Патріотичні почуття у вірші посилені риторичними вигуками й звертаннями. Красу, мелодійність і багатство української мови Олександр Олесь розкриває через емоційно наснажені пейзажні порівняння, метафоричні епітети – співочий грім, шовковий спів, левій рев Дніпра.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити вірші «Блакитна Панна» і «Чари ночі»

Номер слайду 18

Підготувалаучитель української мови та літератури Шутко Сніжана Леонідівна

pptx
Додано
27 серпня 2022
Переглядів
856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку