Презентація "Малокаліберна і пневматичні гвинтівки та гладкоствольна рушниця"

Про матеріал
Презентація до уроку "Малокаліберна і пневматичні гвинтівки та гладкоствольна рушниця. Загальна будова малокаліберної і пневматичної гвинтівок та їхня характеристика. Загальна будова помпових та напівавтоматичних гладкоствольних рушниць"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «Малокаліберна і пневматичні гвинтівки та гладкоствольна рушниця. Загальна будова малокаліберної і пневматичної гвинтівок та їхня характеристика. Загальна будова помпових та напівавтоматичних гладкоствольних рушниць»

Номер слайду 2

Малокаліберна гвинтівка Малокаліберна гвинтівка - це нарізна стрілецька зброя калібру до 6,5 мм включно. Вона використовується як спортивна та мисливська зброя, а також може застосовуватись під час ведення бойових дій.

Номер слайду 3

Малокаліберна гвинтівка ТОЗ-8 Малокаліберна гвинтівка ТОЗ - 8 призначена для навчання стрільбі, тренувань та спортивної стрільби. ТОЗ-8 відрізняється простотою конструкції, безвідмовністю і надійністю в експлуатації. Також нею користуються для полювання на дрібну дичину

Номер слайду 4

Конструкція ТОЗ-8 Гвинтівка складається зі ствола, ствольної коробки, спускового механізму, затвора, прицільного пристрою і ложа.

Номер слайду 5

Конструкція ТОЗ-8 Ствол призначений для спрямування польоту кулі. Канал ствола має чотири нарізи. У задній частині він виготовлений за формою патрона. Ця частина називається патронником. На стволі закріплений прицільний пристрій. Ствольна коробка призначена для розміщення в ній затвора. Ії передня частина з'єднана зі стволом. Знизу до ствольної коробки кріпиться спусковий механізм. Задня ії частина закрита ковпачком.

Номер слайду 6

Конструкція ТОЗ-8 Спусковий механізм складається зі спускового гачка, пластинчастої пружини зі стійкою, гвинта на осі. Спускова скоба призначена для запобігання випадковому натисканню на спусковий гачок. Затвор призначений для досилання патрона в патронник, запирання каналу ствола, здійснення пострілу та екстракції гільзи. Прицільний пристрій служить для наведення гвинтівки на ціль. Він складається із секторного прицілу відкритого типу і намушніка з мушкою. Відкритий приціл складається з прицільної колодки і прицільної планки з хомутиком. Ложа призначена для з'єднання всіх частин гвинтівки та зручності стрільби. Вона має приклад, шийку та цівку.

Номер слайду 7

Характеристики малокаліберної гвинтівки ТОЗ - 8

Номер слайду 8

Пневматична гвинтівка ( ІЖ-38) Пневматичною зброєю називають різновид стрілецької, у якому для добутку пострілу використається газ, що перебуває під тиском. «Пневматичний» – слово грецького походження й позначає «подих», «вітер». Пневматична зброя на сьогоднішній день в основному застосовується для розважальної й спортивної стрілянини, а також для полювання на дрібних звірів і птахів, так що його потужність невелика. Хоча, у теорії, меж потужності в пневматичної зброї немає. Пневматична зброя відомо з давніх часів, приміром, пневматичні гвинтівки використовувались людством ще з одинадцятого століття. Причому в ті часи вважалися бойовою зброєю. І по сьогоднішній день серед всіх аматорів стрілянини цей вид зброї користується великою популярністю.

Номер слайду 9

Пневматична гвинтівка ( ІЖ-38) Найпоширенішою пневматичні гвинтівки калібру 4,5 мм, до того ж, в Україні згідно законодавства, для придбання цих гвинтівок не потрібні спеціальний дозвіл і реєстрація. В основному, них купляють для розважальної стрільби й тренувань. Гвинтівка ІЖ-38 призначена для початкового навчання із стрільби та тренування стрільців.

Номер слайду 10

Пневматична гвинтівка ( ІЖ-38) Ствол – призначений для спрямування польоту кулі. Ствольна коробка – призначена для розміщення пневматичного насосу і спускового механізму. Спусковим механізмом – здійснюють спуск пружини з бойового зводу. Прицільний пристрій – служить для спрямування гвинтівки в ціль і надання їй потрібного кута прицілювання. Ложе – з'єднує усі частини гвинтівки, слугує для зручності при стрільбі: має приклад, шийку, цівку.

Номер слайду 11

Пневматична гвинтівка ( ІЖ-38) принцип дії Однозарядна пружинно-поршнева пневматична гвинтівка ІЖ-38 призначена для навчання стрільби. У ній для пострілу використовується енергія стисненого повітря, яке утворюється у повітряній камері ствольної коробки при швидкому рухові поршня під дією попередньо стисненої бойової пружини. Стиснення бойової пружини відбувається мускульною силою стрільця при повороті («переламі») вниз дульної частини ствола, який використовується як важіль. При цьому відкривається казенний зріз для можливості ручного заряджання кулі. Завдяки наявності автоматичного запобіжника відбувається блокування спускового гачка. Після заряджання кулі ствол закривається рукою поворотом його вгору. Спусковий гачок розблоковується.

Номер слайду 12

Схема пострілу з пневматичної гвинтівки ІЖ-38 1 - куля; 2 - повітропровід; 3 - повітряна камера; 4 - напрямок руху поршня; 5 - бойова пружина; 6 - поршень; 7 - ствольна коробка; 8 - тиск повітря; 9 – ствол

Номер слайду 13

Характеристики пневматичної гвинтівки ( ІЖ-38) Характеристики пневматичної гвинтівки ІЖ-38 Маса 2,8 кг Довжина 1050 мм Довжина ствола 450 мм Калібр 4,5 мм Дульна швидкість 150-180 м/с Кількість нарізів у каналі ствола 6(12) Зусилля спуску спускового гачка 2-3 кгс Довжина ходу спускового гачка 2-6 мм Зусилля зводу бойової пружини 10 кгс Температура працездатності Від -20 до +40 °С

Номер слайду 14

Загальна будова помпових та напівавтоматичних гладкоствольних рушниць Помпова рушниця – рушниця, перезарядка якої відбувається повздовжним рухом (пересмикуванням) цівки силою руки стрільця.

Номер слайду 15

«Форт-500»  «Форт-500» – серія помпових рушниць калібру 12/76 мм виробництва НВО «Форт» (Казенне науково-виробниче об’єднання «Форт» МВС України). Розроблена наприкінці 1990-тих років для озброєння співробітників правоохоронних органів. Рушниця має можливісь встановлення спеціальних насадок на ствол: для вибивання дверних замків за допомогою спеціальних боєприпасів або насадки для метання газових гранат. Можлива стрільба боєприпасами спецпризначення – сигнальний патрон, піротехнічний патрон, патрон з гумовою кулею або резиновою картеччю. Ствольна коробка може бути виготовлена з високоміцних армованих полімерів, обладнується набором планок Пікатінні (англ. Picatinny rail). Всі модифікації можуть бути виконані в мисливському варіанті.

Номер слайду 16

Гладкоствольна рушниця Форт-500 1 - ствол; 2 - ствольна коробка; 3 - магазин; 4 - приклад; 5 - цівка, 6 - спусковий гачок; 7 – рукоятка У Форт-500 використовується ручне перезаряджання з поздовжньо ковзаючою назад-уперед цівкою (5). Подача набоїв здійснюється з підствольного трубчатого магазина (3), який споряджається через вікно в нижній частині ствольної коробки (2). Стволи комплектуються змінними чоками. Чок - дульне звуження (або раструб), призначене для зменшення або збільшення розсіювання дробу під час пострілу.

Номер слайду 17

Форт-500АС тактико – техничнї характеристики Модифікаці: АС Калібр: 12/76-мм Принцип дії: ручна перезарядка, ковзна цівка Довжина з розкладеним прикладом, мм: 1010 Довжина зі складеним прикладом, мм: 750 Довжина ствола, мм: 510 Вага з порожнім магазином, не більше, кг: 14,1 Місткість магазину, патронів: 5 Зусилля спуску, кгс: 2,5-3,5

Номер слайду 18

Форт-500МС тактико – техничнї характеристики Модифікаці: МС Калібр: 12/76-мм Принцип дії: ручна перезарядка, ковзна цівка Довжина з розкладеним прикладом, мм: 878 Довжина зі складеним прикладом, мм: 780 / Довжина ствола, мм: 345 Вага з порожнім магазином, не більше, кг: 4,1 Місткість магазину, патронів: 4 Зусилля спуску, кгс: 2,5-3,5

Номер слайду 19

Форт-500ТС тактико – техничнї характеристики Модифікаці: ТС Калібр: 12/76-мм Принцип дії: ручна перезарядка, ковзна цівка Довжина з розкладеним прикладом, мм: 1042 Довжина зі складеним прикладом, мм: 940 Довжина ствола, мм: 510 Вага з порожнім магазином, не більше, кг: 4,0 Місткість магазину, патронів: 6 Зусилля спуску, кгс: 2,5-3,5

Номер слайду 20

Напівавтоматичні рушниці Напівавтоматична рушниця - це рушниця, у якій перезаряджання (подача у ствол наступного патрона) відбувається автоматично без участі стрільця. Така рушниця має більшу, порівняно з помповою, скорострільність. Зараз найбільш розповсюджені три основні схеми роботи автоматики: рушниці з газовідводом, рушниці з інерційним перезаряджанням, рушниці з рухомим стволом.

Номер слайду 21

Рушниці з газовідводом На принципі газовідводу працюють, наприклад, рушниці Beretta. Після пострілу частина порохових газів відводиться з каналу ствола в камеру з поршнем. Гази діють на поршень, який через спеціальні тяги діє на затвор. Рухаючись назад, затвор відпирається і витягає стріляну гільзу, рухаючись уперед під дією бойової пружини, досилає черговий патрон з магазина у ствол.

Номер слайду 22

Рушниці з інерційним перезаряджанням Такі рушниці випускаються, наприклад, компанією Benelli. Механізм перезаряджання рушниці побудований таким чином, що під час пострілу відбувається відбій рушниці і вона вся рухається назад, а затвор, який має певну вагу (інерцію), дещо «запізнюється» і стискає свою пружину (мал. 1). Ця пружина накопичує певну потенціальну енергію. Після закінчення її стискання вона починає розпрямлятися і відкидає затвор у бік відбою рушниці. При цьому затвор відпирає патронник і витягує стріляну гільзу й стискає зворотну пружину (мал. 2). Після закінчення стискання зворотної пружини починається зворотний рух затвора вперед під дією зворотної пружини, яка розпрямляється. При цьому затвор досилає черговий патрон з магазина у ствол (мал. 3).

Номер слайду 23

Рушниці з рухомим стволом Принцип роботи зазначеної рушниці такий. Під час пострілу ствол, який з’єднаний із затвором, рухається назад. Досягнувши кінцевої точки руху, він роз’єднується із затвором і під дією своєї окремої пружини відлітає вперед, при цьому відбувається викидання стріляної гільзи. Затвор фіксується в задньому положенні. Щойно ствол досягне передньої кінцевої точки, відбувається вивільнення затвора, який, рухаючись уперед, досилає черговий патрон і, зробивши це, знову з’єднується зі стволом. Через складність конструкції рушниці з рухомим стволом зараз практично не випускаються. Прикладами такої моделі рушниці є радянська рушниця МЦ-21-12 та італійська Breda Apollo Super.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Данильченко Валерия
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Shkolnyi Andrey
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Курчаба Олександр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Олійников Андрій Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
13406
Оцінка розробки
4.3 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку