Презентація "Маніпулятивний вплив медіа"

Про матеріал
На уроці розглянемо маніпулятивний вплив медіа як на окремого індивіда або групу людей, ці знання, допоможуть вам у майбутньому орієнтуватися у сфері медіапростору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Маніпулятивний вплив медіа. Підготувала: вчитель історії Криворізької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №29 Гандрабура Наталя Ярославівна

Номер слайду 2

Мета уроку: сформувати в учнів поняття «маніпулювання», «фейкова інформація», «мова ворожнечі». Ознайомити дітей з ознаками, принципами і видами маніпуляції в медіапросторі; удосконалити вміння учнів розпізнавати маніпулювання в медіа та фейкову інформацію; аналізувати різні джерела інформації, працювати в групах та в загальному колі;виховувати в учнів розуміння того, що маніпуляції в медіапросторі небезпечні для окремої людини і для суспільства загалом. Очікувані результати: пояснювати, що таке «маніпулювання», «фейкова інформація» та «мова ворожнечі». Називати найбільш поширеніші способи маніпуляції, характеризувати роль маніпуляції в медіапросторі. Розуміти, чому «мова ворожнечі» є різновидом порушення прав людини, наводити приклади «мови ворожнечі». Тип уроку: комбінований. Методичні прийоми: робота в групах, з джерелом і термінами. Методичний прийом – «Незакінчене речення». Обладнання: дошка, ноутбук, мультимедійна дошка, підручник – О. О. Гісем, О. О. Мартинюк «Громадянська освіта», 10 клас.

Номер слайду 3

Хід урокуІ. Організаційний момент. Оголошення теми уроку.ІІ. Актуалізація опорних знань. Порівняйте функції цензури в тоталітарному та демократичному суспільствах. Визначте на прикладі роль цензури в демократичному суспільстві.

Номер слайду 4

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Метод «Мозковий штурм». Учитель: У сучасному світі, як ви вже знаєте, мас-медіа мають значний вплив на формування суспільної думки. Та й друга половина ХХ – початок ХХІ ст. надзвичайно багаті на приклади психологічних операцій із маніпулювання свідомістю людей. Не секрет, що існують різні рівні впливу мас-медіа на формування громадської думки. Найлегше впливати на людей, які раніше визначеної думки з певного питання не мали. На сьогоднішньому уроці ми з вами розглянемо маніпулятивний вплив медіа як на окремого індивіда або групу людей, ці знання, допоможуть вам у майбутньому орієнтуватися у сфері медіапростору. Перш ніж ми перейдемо до вивчення нової теми, я б хотіла, що б ми з вами наприкінці уроку змогли дати відповідь на таке проблемне питання «Чому маніпуляції в медіапросторі небезпечні для окремої людини і суспільства загалом?».

Номер слайду 5

ІІІ. Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу. Учитель: Мас-медіа можуть не тільки вплинути на людину, а й посилити та закріпити переконання, які вже існують в індивіда або групи, або послабити їх і навіть змінити на протилежні. Нерідко, маючи таку владу, мас-медіа не завжди дотримуються етичних правил та правил поширення інформації, а навпаки, маніпулюють нею. Робота з поняттями. Маніпулювання – спосіб психологічного впливу, націлений на зміну напрямку активності інших людей, здійснюваний настільки майстерно, що залишається непоміченим ними.

Номер слайду 6

Робота в групах.І група. Опрацюйте текст підручника на с. 110 – 111 та виконайте завдання: Дайте відповідь на питання: Які способи маніпулювання використовують мас-медіа?Дайте відповідь на питання: Як розпізнати фейк? У чому його небезпека? Опрацюйте таблицю в підручнику на с. 111 та наведіть приклади способів маніпуляції. ІІ група. Опрацюйте текст підручника на с. 111– 112 та виконайте завдання: Дайте відповідь на питання: Як ви розумієте поняття «пропаганда»?Дайте відповідь на питання: У чому полягають методи спрощення і повторення?Дайте відповідь на питання: Як розпізнати маніпуляції?ІІІ група. Опрацюйте текст підручника на с. 112– 113 та виконайте завдання: Дайте відповідь на питання: Що називають «мовою ворожнечі»?Поясніть зміст зображення на с. 113. Чому «мова ворожнечі» є різновидом порушення прав людини? Наведіть приклади «мови ворожнечі»?Учні у групах виконують завдання (15 хв.). По закінченню роботи представники від кожної групи, по черзі, дають відповіді на завдання (час виступу представника від групи – до 5 хв.)

Номер слайду 7

Перегляд відео «Що не так зі ЗМІ?»

Номер слайду 8

Учитель. Переглянувши відео «Що не так зі ЗМІ?» (5 хв.), ми з вами пограємо в гру «Закінчіть речення»:1.. ЗМІ в демократичному суспільстві повинні бути наділені наступними якостями: …2. На думку авторів відео «Що не так зі ЗМІ?», ЗМІ лякають людей хворобами, вірусами і вибухами з метою …

Номер слайду 9

ІV. Узагальнення та систематизація знань, умінь і навичок. Учитель. Ми з вами повертаємось до проблемного питання, яке було задано на початку уроку «Чому маніпуляції в медіапросторі небезпечні для окремої людини і суспільства загалом?».

Номер слайду 10

V. Підсумок уроку. Отже, найбільш поширеними ознаками маніпулятивного медіатексту є відсутність джерел інформації та надмірна емоційність такого тексту. Тому ми з вами повинні уміти відрізняти правдиву інформацію від фейкової або маніпулятивної. На наступному уроці ви дізнаєтесь, як критично сприймати інформацію та уміти протидіяти маніпулятивному впливу мас-медіа.

Номер слайду 11

VI. Домашнє завдання. Опрацювати відповідний матеріал підручника на с. 110 – 113. Підготуйте повідомлення на тему «Як факт і судження пов’язані між собою та яку роль вони відіграють у медіатексті?».

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Масловська Кароліна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 січня 2020
Переглядів
3003
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку