Презентація: Марія Заньковецька - перлина українського театру...

Про матеріал

пригадати фундаторів професійного театру; з'ясувати, в чому полягає геніальність актриси, Марії Заньковецької (на основі спогадів про неї); розвивати вміння узагальнювати матеріал, робити висновки; сприяти вихованню естетичного смаку, любові до театрального мистецтва

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наталія Дуняшенко1“Марія Заньковецька – перлина українського театру…”Де йшла вона – там сходили троянди, Куди дивилася – зірки.Із сліз її – займались діаманти,З зітхань – знімалися чайки. Хто чув її, той чув наш степ зелений,Стояв у нашому гаю. Той розумів наш біль і гнів шаленийІ плакав в нашому краю. О. Олесь

Номер слайду 2

Наталія Дуняшенко2"Я кохалася у мистецтві – любов до сцени стала моїм життям" М. Заньковецька. Марія Заньковецька – людина високого інтелекту і культури, натура невичерпного темпераметру й життєвого оптимізму, виняткової пам’яті, спостережливості, працездатності. Жінка незвичайної краси і чарівності.

Номер слайду 3

Наталія Дуняшенко3 „Талант винятковий, свій, національний. Я б сказав – істинно народний” К. Станіславський27 жовтня 1882 року у міському театрі Єлисаветграда (нині Кіровоград) під орудою М. Кропивницького розпочався творчий шлях видатної української актриси. Вперше на професійній сцені вона зіграла роль Наталки („Наталка Полтавка”) І. П. Котляревського.

Номер слайду 4

Наталія Дуняшенко4Із інтерв'ю кореспонденту однієї з газет, даного у Єлизаветграді у 1914 році: "Мій дебют на українській сцені був у Єлизаветграді… Я виступила в "Наталці Полтавці. Я хвилювалася у першій дії, не чула свого голосу, коли співала "Віють вітри". За кулісами я від хвилювання впала і пам'ятаю, як заметушилися усі навколо мене, Михалча (лікар) підніс мені краплі, Карпенко-Карий - вина. У другій дії я вже оволоділа собою і твердо вела свою роль".

Номер слайду 5

Наталія Дуняшенко5 Світлий геній справжнього народного мистецтва…Під час московських гастролей у 1912 році Марію Заньковецьку бачив Лев Толстой у ролі Олени з драми Марка Кропивницького "Глитай, або ж Павук". Письменник був так захоплений грою акторки, що попросив її подарувати йому червону хустку з своїх плечей. Видатний майстер пера високо цінував творчість Заньковецької і шанобливо ставився до неї як до справжнього майстра сцени. Петро Чайковський, перебуваючи в Одесі, виступив як диригент у постановці своєї опери "Пікова дама". Після вистави Марія Заньковецька з групою українських акторів вітала геніального композитора й подарувала йому вінок із живих квітів з написом на стрічці: "Смертні - безсмертному". Невдовзі Чайковський дивився виставу "Безталанна" Івана Карпенка-Карого, де роль Софії виконувала Марія Костянтинівна. Композитор вийшов на сцену й урочисто підніс актрисі вінок, на якому були такі слова: "М. К. Заньковецькій - безсмертній від смертного".

Номер слайду 6

Наталія Дуняшенко6"для мене і моїх сучасниць театр перш за все і після всього - храм… Я не можу грати те, чого не розуміє серце…"Тарас Гунчак, американський історик. "Справжньою окрасою української сцени була Марія Заньковецька. Коли їй запропонували блискучу кар'єру в Росії, вона відповіла, що Україна надто бідна, щоб її покинути. Ця відповідь не випадкова: Заньковецька була свідома українка."Симон Петлюра, голова уряду і Директорії УНР у 1919 році. Заньковецька - "артистичний символ цього героя, сценічне втілення тих наук, які доводиться зазнавати українській нації в образі жінки. Її скарги на мачуху-долю, її сльози і часами розпач страшенний і, нарешті, надія на щастя, на те, що із сліз повиростають квітки запашні вільного гармонійного життя нашої нації, що все нагадує наші національні муки і наші надії".

Номер слайду 7

Наталія Дуняшенко7 Артист І. Мар'яненко повідомляє: "На зріс вона була середня, мала прекрасну, зовсім дівочу постать, тонкі риси обличчя, темні, середні на розмір, надзвичайно виразні очі, які і в житті, і особливо на сцені відображали найтонші зміни її внутрішнього стану. Танцювала вільно, м'яко, ніби жартуючи, з природною грацією. Мала міцний, грудний, оксамитний голос широкого діапазону, яким віртуозно володіла на всіх регістрах – від бурхливо-трагедійних низів, до мелодійно-ліричних верхів, з колоритною, властивою українській селянці співучістю».

Номер слайду 8

Наталія Дуняшенко8 Пам’ятаємо…Надгробок Марії Заньковецької на Байковому цвинтарі в КиєвіСкульптура із бронзи та граніту Марії Заньковецької (Першотравневий парк)

Номер слайду 9

Наталія Дуняшенко9 Максим Рильський, поет, театрознавець:  "Вогнем, жагою, пориванням Вона серця палила всім; Страждання граючи, стражданням Сама була вона живим. І руки Чехова й Толстого Благословляли їй дорогу, І Мирний голову клонив Благоговійно перед нею, І Лисенко її любив Співучо-ніжною душею…" 

pptx
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
3514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку