Презентація "Масниця"

Про матеріал
Матеріал буде корисний при підготовці до Масниці. Він містить відомості про традиційне святкуваня. Цікавим буде матеріал про святкування Масниці в різних країнах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українське свято Колодій (Масниця) припадає на останній тиждень перед Великим постом. У 2021 році Колодій триває з 8 березня по 14 березня. Інші, менш поширені його назви: Сиропуст, Пущення, Масниця або ж “Бабський тиждень”.

Номер слайду 2

Оскільки це було останнє гуляння перед найсуворішим постом — справляли його гучно, весело та смачно, влаштовували велику ярмарку з музикою, піснями та найрізноманітнішими розвагами.

Номер слайду 3

Колодій — це бог шлюбу, примирення та злагоди. Він приходить до людей у цей тиждень, аби допомогти їм відновити втрачені за зиму сили та пробудитись разом із першим подихом весни. Це стародавнє українське свято відродження усього живого, зі своїми унікальними традиціями, заслуговує на існування у побуті українців по сьогоднішній день

Номер слайду 4

Свято Колодія бере свій початок з праслов’янських часів, до хрещення Київської Русі. Саме з нього з’явилась назва свята, а також народні гуляння, прив’язування колодки неодруженим парубкам та традиційні страви. Це практично було передноворічне свято, адже тоді наші предки святкували Новий рік з настанням весни.

Номер слайду 5

Підходили останні дні, коли молодим людям ще можна було справляти весілля і на тих парубків, хто не використав у цьому році свій шанс, чекало жартівливе покарання. Неодруженим парубкам чіпляли до пояса чи до руки колодку, зняти яку дозволялось тільки за відкуп. Традиції:

Номер слайду 6

Традиції: Дівчина ж, у свою чергу, могла висловити у цей час симпатію до одного певного парубка, якого вона обрала поміж усіх інших. Виготовити іншу, символічну “колодку” з атласу, з квітами та бісером і причепити на ліву руку чи на груди, ближче до серця.

Номер слайду 7

Традиції: У цей тиждень, до Великого посту, всі намагались помиритись. Пробачити старі образи та попросити пробачення у інших, тому Колодія часто називають святом “примирення”.

Номер слайду 8

Традиції: Після Колодія молоді дівчата вже починають співати веснянки, адже ця прекрасна пора року вже от-от настане.

Номер слайду 9

Не обійшлося свято і без кулінарних традицій. У цей тиждень готувати велике розмаїття страв, основним компонентом яких були молочні продукти.

Номер слайду 10

Вареники — головна страва Колодія. Зазвичай їх готували з сиром і обов’язково щедро змащували вершковим маслом. Звичай приготування вареників існував ще за часів Трипільської культури. Вареники символізували молодий місяць, який у свою чергу був символом жіночої енергії.

Номер слайду 11

Окрім вареників, готували інші страви на основі молочних продуктів: сирники, сирні баби, локшину та галушки також варили на молоці. А з молока робили ряжанку, колотуху, розтирачку, кисіль. Всі каші також готувались у цей тиждень виключно на молоці.

Номер слайду 12

Понеділок – перший день Масниці – був одним із найважливіших з усього тижня. Цього дня люди нічого не робили, ходили в гості, їли вареники. Головною подією першого дня Масниці було народження Колодія. Понеділок - зустріч;

Номер слайду 13

Вівторок – другий день Масниці, веселий, щасливий день. Повсюдні гуляння. Села й містечка сповнені співів, звуків, музик. Вівторок- загравання

Номер слайду 14

Середу називали “ бабською ”, “ білою”, “ веселою ”, “ молочною ”. Також середу називали Широкою Масляною. Середа - ласунка

Номер слайду 15

Четвер багатий на обрядові дійства, за виконання яких найбільше відповідали жінки. Четвер – велике гуляння

Номер слайду 16

Пятницю називали “ святою ”: люди утримувалися від їжі до заходу сонця. П’ятниця – тещін вечір

Номер слайду 17

Субота – поминальний день: справляли поминки по Колодію,подекуди ховалидеінде – колодку. Цього дня “ випроваджували ” Масницю, поминали померлих родичів. Субота – зовичні посиденьки

Номер слайду 18

Неділя – останній день Масниці. Останній день Масниці ще називали Прощенною неділею. Люди ходили випрошували взаємне прощення за образи, мимоволі чи навмисно. Неділя – Прощена неділя

Номер слайду 19

Як і де святкують Масляну. Святкують Масляну не тільки в Україні, її відзначають у багатьох країнах Європи, в деяких штатах США, Канаді і навіть Австралії.

Номер слайду 20

Як і де святкують Масляну. Масляну прийнято відзначати у тих народів, в історії яких мали місце обряди і релігія друїдів. У Європі це свято називається Марді Гра, і часто воно переростає в гучні й веселі карнавали.

Номер слайду 21

Як і де святкують Масляну. У Шотландії на Масляну печуть “пісні коржі”. Випічку млинців шотландці вважають важливим ритуалом, у якому беруть участь усі члени родини.

Номер слайду 22

Як і де святкують Масляну. У Польщі Масниця припадає на “жирний” четвер. У цей день готують пончики з різноманітною начинкою. В останній день Масляної можна зайти в трактир на жартівливий розпродаж. За традицією скрипаль “продає” незаміжніх дівчат.

Номер слайду 23

Як і де святкують Масляну. А в Чехії хлопці ходять по селах з вимазаними сажею обличчями (щоб їх не впізнали) і возять за собою прикрашене дерев’яне поліно “клатік”. Його хлопці можуть повісити на шию дівчині або прив’язати до ноги або до руки, а щоб його зняти − дівчина повинна відкупитися.

Номер слайду 24

Як і де святкують Масляну. На Масляну у Франції так само, як і у нас, печуть млинці, влаштовують веселий карнавал і спалюють солом’яне опудало. Це свято французи називають “Жирним вівторком”.

Номер слайду 25

Як і де святкують Масляну. В Англії жінки не просто печуть млинці, а й бігають наввипередки з розпеченими сковорідками з млинцями на них. Згідно легенди, так відбувається, або в 1445 році одна домогосподарка забула про святкову службу і вискочила на вулицю прямо в фартусі, зі сковородою в руках, на якій смажилися млинці.

Номер слайду 26

Як і де святкують Масляну. В Ісландії ці дні відзначаються рясними бенкетами. За новою традицією замість млинців готують тістечка зі збитими вершками і политі глазур’ю. Діти зрання будять батьків прикрашеним хлистом, вигукуючи назву тістечок. Скільки разів вигукнеш − стільки тістечок і отримаєш.

Номер слайду 27

Як і де святкують Масляну. У Німеччині Масляну зустрічають оладками, млинцями і домашньою ковбасою, а у святковий вівторок приступають до пончиків. Масляні карнавали в Німеччині не зовсім звичайні: німці проводять зиму в образі привидів, відьом, чортів, блазнів і всіляких персонажів дитячих казок.

Номер слайду 28

Як і де святкують Масляну. У Данії в ці дні влаштовуються театральні вистави, проходять концерти. А школярі дарують один одному подаруночки і листи без вказівки адреси. Якщо той, хто отримав такий лист, вгадає відправника, то на Великдень він може подарувати йому солодощі.

Номер слайду 29

Як і де святкують Масляну. У Вірменії на Масляну готують багато плову і роздають його тим, хто бідний і не може дозволити собі смачну їжу.

Номер слайду 30

pptx
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
1167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку