Презентація "Масштаб та його види"

Про матеріал
актуалізувати знання про масштаб, формувати знання про види масштабу, розвивати практичні вміння користуватися масштабом, розрізняти та порівнювати види масштабу. Розвивати аналітичне мислення, просторове уявлення, допитливість. Виховувати уважність, зосередженість, охайність у роботі з картографічними джерелами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Масштаб та його види

Номер слайду 2

Мета уроку: актуалізувати знання про масштаб, формувати знання про види масштабу, розвивати практичні вміння користуватися масштабом, розрізняти та порівнювати види масштабу. Розвивати аналітичне мислення, просторове уявлення, допитливість. Виховувати уважність, зосередженість, охайність у роботі з картографічними джерелами.

Номер слайду 3

Масштаб показує, у скільки разів відстань на плані чи карті менша за відстань на місцевості. Масштаб – це міра зменшення відстаней певної місцевості під час зображення їх на плані та карті. Масштаб – це відношення довжини відрізка на плані, карті або глобусі до його дійсної довжини на місцевості.

Номер слайду 4

Види масштабів. Розрізняють числовий, іменований і лінійний масштаби.

Номер слайду 5

Числовий масштаб — це відношення чисел. Наприклад, відношення 1:5000 показує, що на плані всі лінійні розміри зменшені в 5000 разів. Користуючись числовим масштабом, вимірювання можна проводити в будь-яких лінійних вимірах. 

Номер слайду 6

Іменований масштаб дає можливість без додаткових перетворень наближено визначати розміри об’єктів і відстані між ними. В іменованому масштабі завжди є словесне пояснення величини масштабу. Наприклад, якщо числовий масштаб 1:50 000, то іменований записують так: в 1 см — 500 м. Це означає, що відрізок довжиною 1 см на плані відповідає відстані 500 м на місцевості.

Номер слайду 7

Лінійний масштаб. Для точніших і швидких вимірювань на планах і великомасштабних картах застосовують лінійний масштаб. Основа масштабу — відрізок прямої лінії, поділений на рівні частини (найчастіше сантиметри). Біля кожної поділки написані числа, що відповідають відстані на місцевості. Позначка «0» міститься на одну поділку праворуч від початку відрізка, перший відрізок поділений на менші частини. Зробивши нескладні розрахунки, можемо дізнатися, якій відстані на місцевості відповідають ці малі частинки.

Номер слайду 8

Географічний практикум1. Переведіть числові масштаби в іменовані. А 1:20 000 Б 1:75 000 В 1:4000 Г 1:100 0002. Який числовий масштаб відповідатиме іменованому масштабу в 1 см — 40 км?А 1:400 Б 1:40 В 1:400 000 Г 1:4 000 0003. Переведіть іменований масштаб у числовий. А в 1 см — 5 км. Б в 1 см — 300 км. В в 1 см — 600 м. Г в 1 см — 300 м

Номер слайду 9

ПОВТОРИМО ГОЛОВНЕМасштаб — це ступінь зменшення довжин ліній на карті (плані, глобусі) порівняно з їх дійсними розмірами на земній поверхні. Масштаб показує, у скільки разів відстань на плані чи карті менша за відстань на місцевості. Розрізняють числовий, іменований і лінійний масштаби. На планах і великомасштабних картах масштаб у будь-якій точці зображення завжди однаковий і за ним можна проводити вимірювання.

Номер слайду 10

Використані джерела. Підручник Географія. 6 клас. Гільберг Т. Навчально-методичний посібник «Усі уроки географії 6 клас» Г. Д Довгань

pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
14877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку