Презентація "Матеріальна точка. Траєкторія руху. Шлях. Переміщення"

Про матеріал
сформувати поняття механічного руху, системи відліку; логічне та абстрактне мислення, формувати наукову картину світу, розвивати допитливість, вміння робити висновки; виховувати повагу до вчених, наукові припущення яких значно випереджували свій час.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Механічним рухом тіла називають зміну його положення в просторі відносно інших тіл з часом; Механічний рух тіл вивчає механіка. Розділ механіки, що описує геометричні властивості руху без урахування мас тіл і діючих сил, називається кінематикою. Механічний рух

Номер слайду 3

Тіло, відносно якого розглядається рух, називається початком відліку. Для визначення положення тіла в просторі через початок відліку проводяться три взаємно перпендикулярні координатні осі з однаковими масштабами по осях. Сукупність початку відліку і координатних осей називається системою координат. Система відліку Система координат і годинник, що вимірює час, складають систему відліку.

Номер слайду 4

Тіло, розмірами якого в цих умовах можна нехтувати, називається матеріальною точкою. Матеріальна точка

Номер слайду 5

Траєкторія - деяка лінія, яку описує тіло(матеріальна точка) з часом, переміщаючись з однієї точки в іншу. Траєкторія

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шлях — це фізична величина, яка дорівнює довжині траєкторії. Шлях позначають символом l (ель). Одиниця шляху в СІ — метр: [l] = м. Напрямлений відрізок прямої, який з’єднує початкове та кінцеве положення тіла, називають переміщенням. Переміщення позначають символом - s (ес). Одиниця переміщення в СІ метр: [s] = м.

Номер слайду 8

Шлях та переміщення Переміщення є векторна величина. Пройдений шлях l дорівнює довжині дуги траєкторії, пройденої тілом за деякий час t. Шлях - скалярна величина.

Номер слайду 9

Порівняння шляху і модуля переміщення

Номер слайду 10

Задача 1. У початковий момент часу тіло перебувало в точці А з координата ми х0 = 4 м, у0 = –3 м. Через певний інтервал часу тіло перемістилося в точку B з координатами х = –4 м, у = 3 м. Накресліть у зошиті систему координат, зазначте точки А і B, побудуйте вектор переміщення та визначте його модуль. Задача 2. Мотоцикліст, рухаючись ареною цирка, проїжджає коло радіуса 13 м за 8 с. Визначте шлях і модуль переміщення мотоцикліста:а) за 4 с руху; б) за 8 с руху. Розв̕ язування задач

Номер слайду 11

Домашнє завдання Опрацювати § 7 , конспект Вправа 7 №7

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 8. Матеріальна точка. Траєкторія руху
Додано
27 березня 2019
Переглядів
6904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку