Презентація. Материнська плата

Про матеріал
Презентація до урок. Тема: Материнська плата. Призначення, классифікація, пристрій Mother Board
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Motherboard

Номер слайду 2

Материнська плата (також називається mainboard , main circuit board , MB , mboard , backplane board , base board , system board , mobo ; або в комп’ютерах Apple логічна плата ) — це основна друкована плата (PCB) у комп’ютерах загального призначення та інших розширюваних комп’ютерах. системи.

Номер слайду 3

Забезпечує зв’язок між багатьма важливими електронними компонентами системи, такими як центральний процесор (ЦП) і пам’ять , а також забезпечує роз’єми для інших периферійних пристроїв .. На відміну від об’єднавчої плати , материнська плата зазвичай містить важливі підсистеми, такі як центральний процесор, контролери введення/виведення чіпсета та пам’яті, інтерфейсні роз’єми та інші компоненти, інтегровані для загального використання .

Номер слайду 4

Від материнської плати залежить функціональність комп'ютера, що визначається елементами самої плати і підключеними до неї пристроями. Основу материнської плати складає пластина з провідними доріжками, якими електричний струм передається між складовими плати. Взаємодія деталей забезпечується чипсетом, який складається, як правило, з двох частин — північного моста (Northbridge) і південного моста (Southbridge). Зазвичай північний і південний міст розташовані на окремих мікросхемах. Передусім саме північний і південний мости визначають особливості системної плати і те, які пристрої можуть підключатися до неї. Іншими ключовими елементами є роз'єми для підключення центрального процесора, графічного адаптера, звукової плати, жорстких дисків, оперативної пам'яті. Крім них на платі містяться резистори, конденсатори, що підтримують роботу кожної деталі. Живлення материнської плати і відповідно всіх підключених до неї пристроїв забезпечується блоком живлення, поєднаним з платою кабелями.

Номер слайду 5

Основою будь-якої материнської плати є набір системної логіки, який найчастіше називають чіпсетом (від англ. chipset). Чіпсет - це сукупність мікросхем, які забезпечують узгоджену спільну роботу складових частин комп'ютера та їхню взаємодію між собою. Південний міст (Southbridge, ICH, I/O controller hub, периферійний контролер, контролер вводу-виводу) – мікросхема, що відповідає за роботу пристроїв, які не потребують високої швидкості підключення (жорсткий диск, SSD, мережева плата, аудіоплата тощо). Клавіатура та миша також замикаються на південний міст. Північний міст (North bridge, системний контролер) – мікросхема, що забезпечує роботу основних вузлів комп'ютера, які потребують максимальної швидкості з'єднання - оперативної пам'яті, ліній PCI-E, вбудованого відеоадаптера та ін.

Номер слайду 6

Основні роз'єми материнської плати. Слоти модулів ОЗП, до яких приєднуються модулі оперативної пам'яті відповідного типу; • РСI-E - роз'єм для встановлення різних пристроїв. Залежно від можливостей процесора та чіпсету, таких роз'ємів на материнській платі може бути кілька, і вони можуть мати різну кількість ліній (x16, x8, x4, x1). У РСI-E x16 встановлюється відеокарта. У РСI-E з меншою кількістю ліній встановлюються інші пристрої (мережева карта, звукова карта, W-Fi та ін.• USB - роз'єм для підключення периферійних пристроїв. Відомий усім у першу чергу як роз'єм, до якого можна підключити флешку, цифровий фотоапарат, відеокамеру, телефон та ін. Він буває кількох специфікацій: USB 1.0 (пропускна здатність до 12 Мбіт/с), USB 2.0 (до 480 Мбіт/с), USB 3.0 (до 4800 Мбіт/с), USB 3.1 (до 10 Гбіт/с), USB 3.2 ( до 20 Гбіт/с). USB 1.0 та 2.0 зовні однакові, мають 4 контакти. USB 3.0 і новіші мають вдвічі більше контактів, хоч і підтримують можливість підключення старих пристроїв, розрахованих на USB 1.0 та 2.0. • SATA (Serial Advanced Technology Attachment – цифрове під'єднання за передовою технологією) – служить для приєднання накопичувачів інформації (жорстких дисків або SSD, оптичних приводів). Швидкість передачі залежить від ревізії SATA: 1.x - до 1,5 Гбіт/с; 2.x – до 3 Гбіт/с; 3.x – до 6 Гбіт/с. • M.2 – роз'єм для підключення швидких накопичувачів інформації SSD. У порівнянні з запам'ятовуючими пристроями, які підключаються до роз'єму SATA, M.2 забезпечує в рази більш високу швидкість читання і запису. • Роз'єми для підключення блоку живлення. Основний роз'єм, що живить всі компоненти (ATX), має 24 контакти. Живлення центрального процесора може мати 4 або 8 контактів (залежно від потужності процесора, на який розрахована материнська плата).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Форм-фактор материнської плати

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Чіпсет. Його структура буває двох видів, які розрізняються взаємозв'язком мостів. Північний і південний міст можуть йти окремо або бути об'єднаними в одну систему. Кожен з них має на борту різноманітні контролери, наприклад, південний міст забезпечує взаємозв'язок периферійного обладнання, містить контролери жорстких дисків. Північний міст виступає в ролі об'єднуючого елементу процесора, графічної карти, оперативної пам'яті і об'єктів під управлінням південного моста.

Номер слайду 11

Сокет. Сокетом -роз'єм, куди власне і встановлюється ПЦ. Зараз головними виробниками ЦП є AMD і Intel, кожна з яких розробила унікальні сокети, тому модель материнської плати і підбирається виходячи з обраного CPU. Що стосується самого роз'єму, він являє собою невеликий квадрат з безліччю контактів. Зверху гніздо накривається металевою пластиною з власником - це допомагає процесору триматися в гнізді.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

PCI і PCI-Express. Абревіатура PCI дослівно розшифровується і перекладається як взаємозв'язок периферійних компонентів. Таку назву отримала відповідна шина на комп'ютерної системної платі. Її основне призначення - введення і виведення інформації. Модифікацій PCI є кілька, кожна з них різниться пікової пропускною спроможністю, напругою і форм-фактором. Підключаються до такого роз'єму ТВ-тюнери, звукові карти, адаптери SATA, модеми та старі відеокарти. PCI-Express тільки використовує програмну модель PCI, але є більш новою розробкою, призначеної для підключення безлічі більш складних пристроїв. Залежно від форм-фактора гнізда до нього приєднуються відеокарти, накопичувачі SSD, бездротові мережеві адаптери, професійні звукові карти і багато іншого.

Номер слайду 14

Роз'єми під ОЗУ Слоти для установки оперативної пам'яті називаються DIMM. У всіх сучасних системних платах використовується саме цей форм-фактор. Існує кілька його різновидів, розрізняються вони за кількістю контактів і несумісні один з одним. Чим більше контактів, тим новіше плашка ОЗУ встановлюється в такий роз'єм. На даний момент актуальною є модифікація DDR4. Як і у випадку з PCI, кількість слотів DIMM на моделях материнок різний. Найчастіше зустрічаються варіанти з двома або чотирма роз'ємами, що дозволяє працювати в двох-або чотирьохканальна режимі.

Номер слайду 15

Мікросхема BIOSКод БІОС розташовується на окремій мікросхемі, що кріпиться на материнську плату. Вона носить назву EEPROM. Пам'ять такого типу підтримує багаторазове стирання і запис даних, проте має досить маленьку ємність.

Номер слайду 16

Крім цього значення параметрів BIOS зберігаються в мікросхемі динамічної пам'яті, яка називається CMOS. У неї також записуються певні конфігурації комп'ютера. Харчується цей елемент через окрему батарейку, заміна якої призводить до скидання налаштувань БІОС до заводських.

Номер слайду 17

Роз'єми SATA і IDE Раніше жорсткі диски і оптичні дисководи підключалися до комп'ютера за допомогою інтерфейсу IDE (ATA), що знаходиться на материнській платі.

Номер слайду 18

Роз'єми живлення. Наймасивніший з усіх - порт самої материнської плати. Туди встромляється кабель від блоку живлення, забезпечуючи коректне надходження електроенергії для всіх інших складових.

Номер слайду 19

Всі комп'ютери знаходяться в корпусі, на якому також присутні різні кнопки, індикатори та роз'єми. Їх харчування підключається через окремі контакти для Front Panel. Окремо виведені гнізда USB-інтерфейсів. Зазвичай вони мають дев'ять або десять контактів. Підключення їх може різнитися

Номер слайду 20

Зовнішні інтерфейси Все периферійне комп'ютерне обладнання приєднується до системної плати за допомогою спеціально відведених роз'ємів. На бічній панелі материнки ви можете спостерігати інтерфейси USB, послідовний порт, VGA, мережний порт Ethernet, акустичний вихід і вхід, куди вставляється кабель від мікрофона, навушників і колонок. На кожній моделі комплектуючого набір роз'ємів відрізняється.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Відео:https://www.youtube.com/watch?v=b2pd3 Y6a. Baghttps://www.youtube.com/watch?v=k. Q1 Fg. Gidoichttps://www.youtube.com/watch?v=b. R-DOe. Am-PQПідібрати під цей CPU AMD A6 материнську плату (зробити скрін та відправити до своєї папки на ГД)Підготуватися до КР (у Виглялі тестів на ГФ) за темою Складові системного блоку.

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
14 березня
Переглядів
166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку