Презентація. Загальна класифікація програмного забезпечення

Про матеріал
Презентація до уроку. Тема: Програмне забезпечення. Класифікація ПЗ. Загальна класифікація програмного забезпечення. Базовий рівень
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Програмне забезпечення. Класифікація програмного забезпечення

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Комп'ютерна програма (англ. Computer program) — набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів чи у будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для зчитування (комп'ютером), які приводять його у дію для досягнення певної мети або результату (це поняття охоплює як операційну систему, так і прикладну програму, виражені у вихідному або об'єктному кодах)

Номер слайду 4

Програмне забезпечення (ПЗ; англ. software) — сукупність програм системи оброблення інформації та програмних документів, необхідних для експлуатації цих програм. Це набір інструкцій, які розповідають комп'ютеру, як працювати. Це на відміну від апаратного забезпечення, з якого побудована система і фактично виконує роботу.

Номер слайду 5

Апаратне забезпечення (hardware) — комплекс технічних засобів, який включає ЕОМ: зовнішні пристрої, термінали, абонентські пункти тощо, які необхідні для функціонування тієї чи іншої системи.

Номер слайду 6

СТАНДАРТИ ПЗhttp://nbuv.gov.ua/node/1469

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Забезпечувати роботоздатність ЕОМ (Без ПЗ компьютер не має змоги проводити операції )Розширює ресурси обчислювальної системи, підвищує ефективність їх використання. Спрощує взаємодію користувача з ЕОМ та підвищує продуктивність його праці, використовуючи інтерфейс користувача. Основні функції програмного забезпечення

Номер слайду 11

Класифікація програмного забезпечення

Номер слайду 12

Рівні взаємодії ПЗ

Номер слайду 13

Базове ПЗ відповідає за взаємодію з базовими апаратними засобами Як правило, базові програмні засоби безпосередньо входять до складу базового обладнання та зберігаються в спеціальних мікросхемах, званих постійними пристроями, що запам'ятовують (ПЗУ)

Номер слайду 14

Системне ПЗ. Програми цього рівня забезпечують взаємодію інших програм комп'ютера з програмами базового рівня і безпосередньо з апаратним забезпеченням. Від програм цього рівня залежать експлуатаційні показники всієї обчислювальної системи. Конкретні програми, призначені для взаємодії з конкретними пристроями, називають драйверами. Інший клас програм системного рівня відповідає за взаємодію з користувачем.

Номер слайду 15

Службове ПЗ. Програми цього рівня взаємодіють як із програмами базового рівня, так і з програмами системного рівня. Призначення службових програм (утиліт) полягає у автоматизації робіт по перевірці та налаштуванню комп'ютерної системи, а також для покращення функцій системних програм. Деякі службові програми (програми обслуговування) відразу додають до складу операційної системи, доповнюючи її ядро, але більшість є зовнішніми програмами і розширюють функції операційної системи.

Номер слайду 16

Прикладне ПЗ являє собою комплекс прикладних програм, за допомогою яких виконуються конкретні завдання (від виробничих до творчих, розважальних та навчальних).

Номер слайду 17

За типом ліцензіїКомерційне ПЗ:▫плата за кажну копію▫безкоштовна технічна підтримка (!)▫заборона на зміну кода▫швидке внесення змін (сервіс-паки, нові версії)

Номер слайду 18

Умовно-безкоштовне ПЗ (Shareware): безкоштовне ПЗ з обмеженнями:▫відключені деякі функції▫обмежений термін дії (+\-30 днів)▫обмежена кількість завантажень▫повідомлення про придбання продукту▫вимушена реклама

Номер слайду 19

Безкоштовне ПЗ (Freeware): можна безкоштовно використовувати; вихідного коду немає; є обмеження на:▫комерційне використання▫зміну кода▫отримання даних

Номер слайду 20

•Вільне ПЗ з відкритим вихідним кодом (Open Source): можна безкоштовно▫завантажувати і використовувати в будь яких цілях▫вивчати текст програми▫розповсюджувати (безкоштовно або за оплату)▫зміняти код (розвиток і вдосконалення)

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
14 березня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку