Презентація "Мембрани еукаріотичних клітин

Про матеріал

У презентації наявна інформація щодо будови мембран еукаріотичних клітин. Пояснюється будова та функції усіх компонентів клітинної мембрани. Також є посилання на відео за темою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мембрани еукаріотичних клітин. Тема:

Номер слайду 2

Мембрани. Оточують цитоплазму, ядро, мітохондрії, пластиди, лізосоми, пероксисоми та великі вакуоліУтворюють лабіринт ендоплазматичного ретикулуму та купки сплющених пухирців комплексу ГольджіСвітлові реакції фотосинтезу в хлоропластах та окисне фосфорилювання в процесі дихання в мітохондріях відбувається на мембранах. На мембранах розташовуються рецепторні ділянки для розпізнавання гормонів та інших хімічних речовин. Забезпечують збереження суттєвих відмінностей між вмістом клітини та зовнішнім середовищем. Без мембран існування клітини неможливе

Номер слайду 3

Плазматична мембрана, або плазмалема, - найбільш стала, основна, універсальна для всіх клітин система поверхневого апарату.товщина 6-10 нм Г. Ніколсон Д. Сінгер. Рідинно-мозаїчна модель будови біологічних мембран (1972р.)фосфоліпідибілки

Номер слайду 4

фосфоліпіди білкигідрофільний кінець(гідрофобна головка)гідрофобні кінці (хвостики)2 ряди ліпідів :1) неполярні гідрофобні кінці знаходяться в глибині мембрани; 2) полярні гідрофільні кінці зорієнтовані як до внутрішнього, так і до зовнішнього водного середовища. Білкові молекули утворюють гідрофільні пори, крізь які проходять водорозчинні речовини. Склад плазматичної мембрани2-10% - вуглеводи, ковалентно зв’язані з мембранними білками (глікопротеїдами) і менше – з ліпідами (гліколіпідами)

Номер слайду 5

Усі клітинні мембрани є рухомими через наявність в них молекул білків, ліпідів, полісахаридів, іонів калію, натрію, кальцію та ін. Міграція речовин здійснюється шляхом дифузії та активно (з поглинанням енергії). Мембрани динамічні – швидко відновлюються після пошкодження, а також розтягуються і стискаються під час руху клітини.

Номер слайду 6

глікопротеїд. Кожний тип клітин характеризується індивідуальністю, яка визначається в основному глікопротеїдами.

Номер слайду 7

Завдяки глікопротеїдам відбувається: Розпізнавання яйцеклітини сперматозоїдами;Диференціація тканин;Регуляція транспорту молекул та іонів крізь мембрану;Імунологічна відповідь (роль антигенів)Цукри (вуглеводи) функціонують як інформаційні молекули (подібно білкам і нуклеїновим кислотам).

Номер слайду 8

Білки забезпечують: - транспорт певних молекул всередину клітини або з неї;здійснюють структурний зв’язок цитоскелета з клітинними мембранами; функціонують як рецептори для отримання і перетворення хімічних сигналів з навколишнього середовища.

Номер слайду 9

Напівпроникність – це здатність вибірково пропускати в клітину і з клітини різні молекули та іони.

Номер слайду 10

На мембранах здійснюються: Активне поглинання неорганічних та органічних речовин;Синтез АТФ;Перетворення енергії квантів світла в процесі фотосинтезу. Мембрани є динамічно функціональною поверхнею. Відео до теми за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=zs. MDy9 HAZao

pptx
Додано
1 жовтня 2021
Переглядів
1064
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку