ПРЕЗЕНТАЦІЯ методичної розробки уроку виробничого навчання по темі: «Виготовлення сукні "

Про матеріал
Дана методична розробка рекомендована, як навчальний дидактичний матеріал на уроках спецпредметів та виробничого навчання у ПТНЗ. Професія кравця зобов’язує нас не тільки красиво та якісно виготовляти одяг, а і вміти запропонувати замовнику такий фасон виробу, який би відрізнявся оригінальністю, приховував недоліки та вади фігури, а також вміти підбирати зручні , практичні та прості в виконанні елементи, які б виділяли його серед інших моделей. При цьому слід враховувати тип тканини та призначення майбутньої моделі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ методичної розробки уроку виробничого навчання по темі: « Виготовлення сукні . Вибір моделі , розкрій сукні » Розробила майстер виробничого навчання з професії «Швачка; кравець» Олена Духопела ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИУПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇДНЗ «МАЛИНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ»

Номер слайду 2

Тема програми : Виготовлення сукні . Тема уроку : « Вибір моделі , розкрій сукні »Тип уроку: Урок застосування знань умінь і навичок при виконанні робіт. Вид уроку: Аналіз конкретних ситуацій та виконання індивідуальних робіт. Мета уроку: Навчити учнів обирати модель виробу, враховуючи індивідуальні особливості фігури та властивості тканини, правильно знімати необхідні мірки, вміло користуватись лекалами при розкрої виробу, дотримуючись ТУ на розкрій та правил безпеки праці при виконанні робіт. Формувати і вдосконалювати вміння і навички по розкрою сукні, нанесенні контрольних знаків та основних конструкторських ліній на деталі крою. Розвивати аналітичне та логічне мислення, уяву та творчі здібності, професійне мовлення, активність та самоконтроль учнів. Виховувати бережливість, охайність, цікавість до обраної професії, прививати естетичний та художній смак.

Номер слайду 3

Матеріально - технічне забезпечення уроку: Прасувальний стіл, парова праска, лекала для розкрою , тканина, клейова прокладка, нитки бавовняні, ножиці кравецькі, булавки, крейда або мило кравецькі, сантиметрова стрічка. Журнали моделей «Бурда»Інструкційно-технологічні картки по темі, готовий виріб.

Номер слайду 4

ХІД УРОКУ 1. Організаційна частина. Перевірити наявність учнів. Перевірити зовнішній вигляд учнів. Перевірити готовність учнів до уроку, наявність необхідних приладів та інструментів, організацію робочого місця.2. Вступний інструктаж. Вступний інструктаж починається з повідомлення учням теми уроку: «Вибір моделі. Розкрій сукні.» Мотивація. Професія кравця зобов’язує нас не тільки красиво та якісно виготовляти одяг, а і вміти запропонувати замовнику такий фасон виробу, який би відрізнявся оригінальністю, приховував недоліки та вади фігури, а також вміти підбирати зручні , практичні та прості в виконанні елементи, які б виділяли його серед інших моделей. При цьому слід враховувати тип тканини та призначення майбутньої моделі. Тому сьогодні на уроці ви повинні навчитися обирати модель виробу, враховуючи індивідуальні особливості фігури та властивості тканини, правильно знімати необхідні мірки, вміло користуватись лекалами при розкрої виробу, дотримуючись ТУ на розкрій та правил безпеки праці при виконанні робіт. А також -- навчитися перевіряти деталі крою, наносити контрольні знаки, основні конструкторські лінії на деталі крою, а також самостійно контролювати якість виконання робіт.

Номер слайду 5

Моделі суконь. Актуалізація опорних знань. Для досягнення поставленої мети потрібно активізувати, конкретизувати та поглибити теоретичні знання, набуті учнями на уроках спецтехнології, матеріалознавства, обладнання та пов’язати їх з даною темою. У цьому мені допомагають такі способи опитування учнів, як тестування та усне опитування. Все це активує розумову діяльність учнів і спонукає їх до пошуку правильної відповіді з подальшим її обґрунтуванням. Проводжу тестування по перевірці набутих знань на попередніх заняттях. Підгрупа ділиться на 2 ланки, кожна з яких отримує завдання у вигляді тестів За кожну правильну відповідь ланка отримує 2 бали. Результати опитування та отримані бали під час тестування будуть впливати на виставлення оцінок в кінці заняття за виконану роботу.

Номер слайду 6

Мотивація навчальної діяльності. Обираючи модель виробу, потрібно враховувати індивідуальні особливості фігури та властивості тканини, правильно знімати необхідні мірки, вміло користуватись лекалами при розкрої виробу, дотримуючись ТУ на розкрій та правил безпеки праці при виконанні робіт. Сьогодні на уроці ми повинні навчитися правильно знімати мірки, користуватись лекалами при розкрої виробу, дотримуючись ТУ на розкрій та правил безпеки праці при виконанні робіт. А також -- навчитися перевіряти деталі крою, наносити контрольні знаки, основні конструкторські лінії на деталі крою, а також самостійно контролювати якість виконання робіт. Пояснення нового матеріалу. Тема уроку включає в себе такі питання: Ознайомлення з моделлю виробу. Розкрій та перевірка деталей крою. Нанесення контрольних знаків, основних конструктивних ліній. Самоконтроль якості при виконанні робіт. Викладаючи суть та зміст операцій, я показую послідовність виконання розкладки та обкрейдування лекал, виконання розкрою виробу. Під час пояснення звертаю увагу учнів на інструкційно-технологічні картки з чіткою послідовністю обробки. Схеми та малюнки значно полегшують засвоєння матеріалу. Демонструю зразки та вказую на види обладнання, яким необхідно користуватися при виконанні робіт.

Номер слайду 7

Послідовність виконання робіт:1. Зняття необхідних мірок для даної моделі. - Ог – обхват грудей;- От – обхват талії;- Ос – обхват стегон;- Опл – обхват плеча;- Впр.з. – висота пройми ззаду;- Дв – довжина виробу;- Др – довжина рукава2. Перевірити відповідність розмірів лекал розмірам фігури.3. Розкласти лекала на тканині, прикріпіти кравецькими шпильками.4. Обкрейдування лекал з додаванням припусків на шви.5. Розкрій деталей виробу з дотриманням ТУ на розкрій.6. Нанесення необхідних надсічок на деталі виробу. Виникнення труднощів під час технологічної обробки та якість готового виробу значною мірою залежить від дотримання правил розкрою деталей виробу. Тому при розкрої потрібно уникати помилок, які призведуть до виникнення браку :1. Розмір лекал не відповідає розмірам фігури – найперша і основна можлива помилка.2. Не дотримання нитки основи; 3. Кривизна кутів та ліній при розкрої;4. Порушена величина припусків;5. Відсутність або похибка в нанесенні надсічок на деталі виробу.6. Не симетричність парних деталей. Для перевірки засвоєння знань пропоную

Номер слайду 8

Для перевірки засвоєння знань пропоную питання для повторення вивченого матеріалу: Назвіть конструктивні лінії обраної моделі. Які мірки необхідні для виготовлення сукні ?Що таке специфікація лекал ?Які інструменти необхідні для розкрою ?Для чого при розкрої додаються припуски ?Яких правил безпеки необхідно дотримуватись при розкрої ? Що таке технічні умови на розкрій ?Де розміщені контрольні надсічки на деталях виробу ? Очікувані відповіді учнів:1. Лінія грудей, лінія талії, лінія стегон, лінія низу виробу, лінія середини спинки та середини пілочки. На рукаві: лінія висоти окату, ширини плеча та низу рукава.2. Для виготовлення сукні необхідно зняти такі мірки:- Ог – обхват грудей;- От – обхват талії;- Ос – обхват стегон;- Опл – обхват плеча;- Впр.з. – висота пройми ззаду;- Дв – довжина виробу;- Др – довжина рукава.3. Специфікація лекал – це комплект пронумерованих лекал, необхідних для розкрою виробу, з позначеними на них н.о., вказаним розміром та контрольними надсічками та лініями.

Номер слайду 9

4. Для розкрою необхідні такі інструменти: крейда кравецька, лінійка, сантиметрова стрічка,шпильки кравецькі, ножиці кравецькі.5. При розкрої додаються припуски на шви, тобто, для зшивання деталей виробу.6. Контрольні надсічки на деталях виробу розміщуються - на спинці та пілочці по лінії талії, стегон та грудей; - по окату рукава (вершина окату та в точках переднього та ліктевого перекату); - на проймах спинки та пілочки. 7. Технічні умови на розкрій це певні правила, яких необхідно дотримуватись, щоб уникати помилок, які призведуть до виникнення браку.8. При розкрої необхідно дотримуватись таких правил безпеки: поверхня для розкрою повинна бути чистою та гладкою, лінійка повинна бути пластмасова або металева, ножиці – гострими без завусин, закритими в неробочому стані, шпильки повинні зберігатися у спеціальній подушечці або коробці. 3. Поточний інструктаж . При поточному інструктажі інструктивна діяльність майстра орієнтована на диференційний та індивідуальний підхід до учнів під час закріплення ними нової навчальної інформації шляхом її застосування у самостійній практичній діяльності. Основна мета поточного інструктування виробничого навчання -- формування, удосконалення та закріплення знань, умінь і навичок трудової діяльності учнів. Реалізація поточного інструктажу передбачає видачу завдань для самостійної роботи учнів, розподіл учнів по робочих місцях.

Номер слайду 10

А тепер наші знання потрібно закріпити практично. Отже, пропоную кожній ланці обрати модель сукні. Роздаю завдання – ескізи моделей та комплекти лекал до них. Додаток 1. Повідомляю критерії оцінювання практичної діяльності учнів. Учні, які користувалися інструкційно - технологічними картками. Бездоганно дотримувалися безпечних умов праці, здійснювали самоконтроль та взаємоконтроль, якісно та з дотриманням норм часу виконали обробку вузла -- отримають бали високого рівня ( 10-11-12 балів )Учні, які допускали незначні помилки , самостійно або з частковою допомогою майстра їх виправляли і в цілому досягли позитивного результату -- отримують бали достатнього рівня ( 7-8-9 балів). Учні, у яких виникають труднощі під час виконання операцій, будуть допущені значні помилки та порушення правил охорони праці – отримають бали низького рівня ( 4-5-6 балів). Самостійна робота учнів. Виконання тренувальних вправ, індивідуальний інструктаж шляхом цільових обходів робочих місць, надання допомоги учням , спонукання до самоконтролю -- усе це забезпечить досягнення поставленої мети.

Номер слайду 11

Цільові обходи робочих місць. Перший обхід:перевірка правильності організації робочого місця та дотримання правил безпечних умов праці;Другий обхід: перевірка правильності виконання учнями нових прийомів та технологічного процесу виконання робіт;Третій обхід: між операційний контроль, надання допомоги учням, самоконтроль учнів;Четвертий обхід: перевірка дотримання норм часу та якості виконання робіт учнями, прийом та оцінювання робіт. 4. Заключний інструктаж./до20хв./ -- Підводиться підсумок виконання учнями завдань з використанням сукупності методів виробничого навчання, які застосовуються на уроці. А також об’єктивно оцінюється практична діяльність учнів. -- Вміння правильно організовувати своє робоче місце, правильно користуватися інструментами та пристроями, технологічною навчальною документацією.-- Ступінь самостійності учнів.-- Дотримання правил безпеки праці.-- Випадки нераціонального використання часу.-- Повідомлення та обґрунтування оцінок.-- Домашнє завдання з інструкцією про способи його виконання.-- Ознайомлення з орієнтованими джерелами знань для отримання додаткової інформації за темою наступного уроку. 5. Оголошення теми наступного уроку. Прибирання робочих місць. Майстер в\н _________ Духопела О. В.

Номер слайду 12

Комплексно – методичне забезпечення уроку виробничого навчання по темі:« Вибір моделі , розкрій сукні »

Номер слайду 13

Інструкційна картка № 11. Опис обраної моделі:силует прямий, лінію талії підкреслено пришитою еластичною тасьмою;рукав вшивний одношовний;поглиблений овальний виріз горловини. 2. Зняття необхідних мірок для даної моделі: Ог – обхват грудей;От – обхват талії;Ос – обхват стегон;Опл – обхват плеча;Впр.з. – висота пройми ззаду;Дв – довжина виробу;Др – довжина рукава3. Правила безпеки праці при виконанні робіт.

Номер слайду 14

Інструкційна картка № 21. Інструменти, необхідні для розкрою: сантиметрова стрічка, ножиці, крейда кравецька, шпильки кравецькі, лінійка. 2. Підготовка лекал для розкрою, перевірка наявності усіх необхідних деталей: Пілочка 1 дет. зі згином;Спинка 2 дет.;Рукав 2 дет.;Обшивка горловини 1 дет.3. Виконання розкладки лекал на тканині: складаємо тканину вдвоє навпіл лицем до лиця;розміщуємо лекало пілочки по згину тканини ( по н.о.);лекало спинки - до кромки тканини (по н.о );лекало рукава в розгорнутому вигляді (по н.о., якщо не достатньо тканини або передбачено моделлю – під < 45 ͦ ).

Номер слайду 15

Інструкційна картка № 31. Обкрейдування лекал з додаванням припусків на шви:- відкриті зрізи (плечові, бічні, середній зріз спинки) – 1.5 - 2.0 см;- закриті зрізи (горловини,пройми) – 0.7 – 1.0 см;- припуск на подгин низу рукава - 3-4см. - припуск на подгин низу виробу прямий - 4-5см; розширений - 3-4см; кльош - 1-1.5см. 3. Обшивку горловини виробу – косу бейку -- викроюють, на тканині в розгорнутому вигляді, після того, як викроїли основні деталі. Ширина – 3.0 см, довжина = довжині горловини виробу + 1.5-2.0 см3. Контрольні надсічки намічаються на слідуючих ділянках деталей : - на спинці та пілочці по лінії талії, стегон та грудей; - по окату рукава (вершина окату та в точках переднього та ліктевого перекату); - на проймах спинки та пілочки.

Номер слайду 16

Моделі суконь

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Додано
4 червня 2023
Переглядів
457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку