Презентація "Методика формування предметних компетентностей учнів в освітній галузі "Мистецтво" "

Про матеріал

Короткий опис власноного досвіду роботи у методиці формування предметних компетентностей учнів в освітній галузі "Мистецтво" . Моє бачення і використання різних форм і методів, прийомів роботи на уроках образотворчого мистецтва.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Підготовка вчителя до роботи за новими стандартами і програмами Вивчення і впровадження: технологій формування системи мистецьких компетентностей; інформаційних технологій та міжпредметної інтеграції; Європейського та вітчизняного досвіду викладання мистецтва; нових форм підвищення педагогічної майстерності.

Номер слайду 4

Метою освітньої галузі “Мистецтво” є формування і розвиток в здобувачів освіти комплексу ключових, міжпредметних і предметних компетентностей у процесі опанування художніх цінностей та способів художньої діяльності шляхом здобуття власного естетичного досвіду.

Номер слайду 5

Комплекс сформованих компетентностей учнів Педагогічна майстерність Професійна компетентність Методично-дидактичний супровід, комплекс мистецьких технологій Передумови для втілення компетентнісного підходу Зміст програм Зміст державних стандартів Зміст підручників Мета і завдання мистецької освіти

Номер слайду 6

Аналіз наукових джерел створює категоріальний фундамент для концептуалізації проблеми компетентнісного підходу до загальної мистецької освіти, класифікації базових компетентностей у цій освітній галузі.

Номер слайду 7

Головне завдання учителя: Створення захоплюючої емоційно піднесеної атмосфери, щоб кожний урок став справжнім уроком мистецтва, надихав на творчість – в особистісній і соціокультурній діяльності.

Номер слайду 8

Учителям мистецтва рекомендується: Проявляти особистісні компетентності, які слід розподілити на: ціннісно-мотиваційні (світоглядні уявлення, ціннісні орієнтації); когнітивні – художньо-естетичні ( художньо-образне мислення); діяльнісні (ментальний естетичний досвід, художньо-творчі здібності, естетичне ставлення).

Номер слайду 9

На кожному занятті дотримуватися структури естетичної компетентності, яка містить такі основні складові: Художньо - естетична активність. Естетичні цінності і мотиви. Естетичний досвід. Естетичне, зокрема мистецьке самовдосконалення (схильність до народної творчості, вияви аматорства).

Номер слайду 10

Пріоритетними напрямками моєї діяльності є: формування навичок творчого саморозвитку; використання ігрової, проблемно–пошукової діяльності для розвитку пізнавального інтересу; робота в мікрогрупах, групах, парах; підбір методів для самовдосконалення, під час пошуку та аналізу інформації; застосування інновацій; виконання практичних завдань.

Номер слайду 11

Мотивація навчальної діяльності Мета Наявний результат Отриманий результат Методи Форми Зміст Аналіз результатів навчання, їх відповідність меті Роботу по підготовці до уроку розпочинаю з визначення мети. Великого значення надаю мотивації навчальної діяльності.

Номер слайду 12

Інтеграція з іншими мистецькими жанрами, розвиває творчий потенціал учнів, розширюється світосприйняття. Інтеграція навчання: фрагментарне прослуховування народної музики, поетичні твори, зразки творів народних майстрів.

Номер слайду 13

Навчаю дітей відчувати навколишній світ, спираючись на образи уяви як комбінацію набутого досвіду та роботи мислення і пам’яті, навчаю мріяти, фантазувати; залучаю дітей до техніки творчості створення малюнка, який є цілим, корисним і цікавим.

Номер слайду 14

Складовою уроку є емоційне налаштування учнів до уроку. Використовую музичні, поетичні та візуальні асоціації, тренінгові вправи, що збагачують образну уяву дітей та дають піднесення та силу для творення прекрасного, налаштовують їх на творчий урок.

Номер слайду 15

На усіх етапах уроків застосовую ефективні методи, прийоми, способи, шляхи, які дають змогу розвивати здібності учнів, їх творчий потенціал.

Номер слайду 16

Розвиток творчих здібностей учнів може забезпечити особистісно–діяльнісний підхід до вивчення образотворчого мистецтва, який передбачає співвідношення різних видів діяльності на основі принципів: повага до особистості; довіра у відносинах; системність; індивідуалізація; співробітництво; послідовность; перспективність.

Номер слайду 17

Наступним кроком є відтворення цих вражень у художніх образах на площині та просторі, з’являються цікаві несподівані за змістом малюнки. Виходячи з уроку, діти вже не можуть забути того, що відчули серцем, почули, побачили і створили самі. Звичайно, винесуть вони з уроку лише добро, красу і любов.

Номер слайду 18

На уроках пропоную дітям завдання імпровізувати в кольорі – малювати звуки, музику, погоду, настрій, шепіт листя, звуки птахів. В сучасних умовах інформатизації освітнього процесу використовую комп’ютерні технології. Проводжу уроки з використанням комп’ютера.

Номер слайду 19

Уроки образотворчого мистецтва з використанням комп’ютерних програм сприяють розвитку художньої творчості учнів, їхнього самовираження, розвивають уміння стилізувати зображення, узагальнювати побачене та виділяти основне; стимулюють бажання працювати самостійно; активізують уяву, увагу, спостережливість, фантазію, нестандартність мислення; викликають інтерес до навчання.

Номер слайду 20

Вчителю потрібно підтримати і розвинути цей інтерес, показати різні прийоми і техніку малювання, продемонструвати свої професійні уміння, показати репродукції робіт майстрів мистецтва. Наскрізна ідея навчання мистецтву в школі, це зв'язок мистецтва і життя.

Номер слайду 21

Уроки образотворчого мистецтва сприяють ефективному формуванню у школярів прагнення до самореалізації, творчого успіху, самовдосконалення. В учнів пробуджується інтерес, потреба розвивати свої творчі можливості та бажання опанувати світом образотворчого мистецтва.

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Номировська Галина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яцун Маргарита Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
8920
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку