Презентація "Методика ТРВЗ у початковій школі"

Про матеріал
ТРВЗ – це сумісна творчість вчителів та учнів. Дорослі при цьому лише слідкують, ідучи позаду. Тут немає вчителів та учнів, а є одна загальна справа навчити логіці мислення. ТРВЗ допомагає пробудити у дитині «особистість», активізувати її творчий потенціал. Взагалі, діти – це мудреці та філософи від народження. І цей творчий заряд дитини нам, дорослим, слід розвивати, нічого не розгубивши. Саме це і є один із аспектів науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕТОДИКА ТРВЗ НА УРОКАХ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІАвтор Ракша Світлана Олександрівна

Номер слайду 2

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ТРВЗУперше необхідність створення винахідницької теорії була усвідомлена в 1946 році. Тоді 20-річний Генріх Саулович Альтшуллер вирішив створити те, чого до нього не було: ТРИЗ — теорию решения изобретащельских задач (ТРВЗ — теорія розв'язання винахідницьких задач). Це було не просто. Вважалося, що створити таку теорію неможливо! Чому неможливо? А тому, що, якщо «богом» не дано, значить, не дано. Підхід Г. Альтшуллера був таким: потрібно вивчати не те, що відбувається в голові винахідника, а закони розвитку техніки. Теорія і методологія викладання ТРИЗ безперервно розвиваються. Система навчання охоплює різний вік людей, починаючи з дитячого садка. ТРВЗ - педагогіка ставить за мету формування сильного мислення і виховань творчої особистості, підготовленої до розв'язування складних проблем у різних сферах діяльності.

Номер слайду 3

ПРИНЦИПИ ЯКІ ЛЕЖАТЬ В ОСНОВІ ТРВЗ

Номер слайду 4

ТРВЗ включає в себе: Механізми планомірного перетворення проблеми в образ майбутнього рішення. Механізми подолання психологічної інерції, яка перешкоджає пошуку рішень. Широкий інформаційний фонд – конкретний досвід рішення проблем.

Номер слайду 5

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИ

Номер слайду 6

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИІ. «Круги Луллія» Мета: уточнити знання учнів про різні галузі діяльності людей; розви¬вати варіативність уявних образів. Тренінги з кругами Луллія складаються з двох частин: І частина — реальне завдання, II частина — фантастичне завдання на розвиток уяви. Наприклад: для дітей 6-7 років.1 круг — зразки матеріалів (метал, тканина, скло, тощо).2 круг — зображення будь-яких предметів, зроблених руками людей (шафа, телефон, книга, тощо).3 круг — зображення різних місць знаходження об'єктів (квартира, вулиця, човен, тощо).4 круг — зразки кольорів (синій, червоний, зелений, тощо). Реальне завдання: вибрати який-небудь об'єкт, підібрати матеріал, з яко¬го його виготовили, колір і визначити місце його знаходження (телефон — пластмаса — квартира — зелений). Фантастичне завдання: навмання вибрати по одному показнику з кожного круга та пояснити практичне значення даного об'єкта. Наприклад, якщо під стрілкою випали такі сектори: скло, стілець, космічна ракета, червоний колір. Обговорюється ситуація: на космічній ракеті дуже необхідний скляний стілець червоного кольору, тому що... (відповіді дітей). Очікувані результати • діти вчаться самостійно придумувати завдання як реального, так і фантастичного плану;• складати розповіді про практичне значення і застосування об'єктів з незвичними властивостями та ознаками.

Номер слайду 7

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИІІ. Мозковий штурм – колективний пошук нетрадиційних шляхів вирішення проблем, навіть нереальний. Наприклад: Немає олівця. Як написати записку мамі?На столі лежить буханець хліба. Біля нього сидить голодний лев. Як хлопчику забрати хліб?

Номер слайду 8

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИІІІ. Символічна синектика – використання невербальних знаків: жестів, рухів, геометричних фігур, умовних позначок ґрунтованих на аналогії чотирьох прийомів: Прямої аналогії, як раніше розв’язувалися подібні проблеми;Особистісної – спробувати ввійти в образ даного об’єкта й розв’язати проблему з його точки зору;Символічної – дати коротке символічне визначення проблеми;Фантастичної – уявити, якби це розв’язували фантастичні персонажі. Приклад:- викласти птаха з геометричних фігур;зобразити за допомогою символів пори року;зобразити символами героїв казки або відгадати назву за зображеннями;переказ казки, вивчення вірша за схематичними позначками;зобразити емоції знаками чи мімікою;зобразити за допомогою пантоміми різні ситуації.

Номер слайду 9

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИІV. Морфологічний аналіз - об’єднання між собою різних об’єктів, їх ознак тощо. Приклад: поєднати між собою знаки «Стоп», «Залізничний шлагбаум» і «Пункт харчування». Це – дорожній знак, що означає: біля залізної дороги є чудове кафе, водій не має права їхати далі, поки не поїсть. Часто використовують «Морфологічний ящик» - таблицю , в яку по вертикалі та горизонталі вписують об’єкти, їх ознаки, а потім вибирають їх в довільному порядку і складають нову розповідь, казку чи утворюють новий фантастичний об’єкт. Реальне завдання – вибрати з таблиці героїв і розказати існуючу казку. Фантастичне завдання – вибрати героїв різних казок і скласти про них нову казку. Очікувані результати:• уміння давати велику кількість варіантів відповідей у рамках заданої теми; • самостійний вибір найбільш цікавих, їх оцінка і розповідь про фантастичну дію з достатньою мірою достовірності;• побудова сюжету на основі самостійно вибраних показників: героя (героїв), функції (цілі);• опис змін властивостей і поведінки героя в різних обставинах.

Номер слайду 10

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИV. Метод фокальних об’єктів Навчити дітей наділяти предмети нетиповими ознаками. Пропонувати й пояснювати практичне застосування предмета з не­типовими ознаками. Слово з теми ДЕРЕВО2 сторонніх слова СУКНЯ ВАЗАОзнаки Нарядна Висока Гарна Скляна Кольорова Струнка. На основі поданих слів скласти розповідь про ДЕРЕВО: Дерево нарядне – ялинка взимку. Вона висока і струнка. На ній – кольорові скляні іграшки. Очікувані результати:• розповідь (фантазування) на основі незвичної ознаки вибраного об'єкта;• пояснення можливих варіантів;• придумування історій (казок) з поясненням нетипових властивостей і практичного значення даної властивості

Номер слайду 11

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИVI. Думай про інше. Багато винаходів у нашому житті мають «аналоги» у природі. Літак схо­жий на птаха, вертоліт — на бабку, підводний човен — на рибу. Щоб вина­ходити, треба бути спостережливим, уміти придумувати на що схожі різні предмети. Технологія проведення тренінгу1. На дошці малюють який-небудь схематичний малюнок.2. Пропонується декілька варіантів, на що схоже намальоване.3. Пропонується назвати 3-4 об'єкти, які не схожі наданий малюнок.4. Треба довести, що малюнок схожий на кожний з названих випадкових об'єктів.5. Порівнюються варіанти відповідей І і II стовпчиків: де розв'язання більш цікаві й чому?6. Організувати продуктивну діяльність дітей (малювання, ліплення, складання казки тощо). Очікувані результати: • фантазування на основі незвичної ознаки вибраного об'єкта;• пояснення можливих варіантів;{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Наприклад: На що схоже. Думай про інше. Доведення. М'яч. Крокодил. Крокодил, який кусає себе за хвіст. Сонце. Лінійка. Якщо лінійку швидко крутити в повітрі, це схоже на круг. Гарбуз. Молоток. Збоку торець ручки молотка круглий. Шайба. Зошит. Зошит, звернутий у трубочку

Номер слайду 12

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИVІІ. «Емпатія» - поставити себе на місце іншого, передати його думки, почуття. Наприклад: гра «Ми пожаліли ображених звірят». Ситуація. Ображена білочка, тому що в неї хтось забрав горішки. Мета: учити дітей приймати на себе образи яких-небудь об'єктів живої природи та проявляти співпереживання до них у проблемній ситуації. Наприклад: гра «Речі, які захворіли». Ситуація. Брудний самовар, розмальована книга. Мета: учити дітей виводити правила користування речами побуту; ство­рювати умови для розвитку емпатії щодо об'єктів рукотворного світу. Наприклад: гра «Історії, про які не написано в книгах». Мета: продовжувати вчити дітей перетворюватися на який-небудь об'єкт навколишнього світу і від імені цього об'єкта розповісти про свій стан.1. Учитель пропонує дітям пригадати який-небудь епізод знайомої казки та перерахувати об'єкти в цьому сюжеті. Наприклад: доріжка, колобок, пеньок, лисичка, ліс.2. Кожна дитина бере на себе роль якого-небудь об'єкта і розказує про свою рису характеру. 3. Кожна дитина розказує про своє ставлення до епізоду казки з точки зору свого героя. Очікувані результати:• уміння уявляти себе в ролі кого-небудь або чого-небудь в проблемній ситуації та складати розповідь про себе з точки зору обраного об'єкта.

Номер слайду 13

МЕТОДИ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ ТА УЯВИІІХ. «Добре – погано» - вчить в будь-якому об’єкті, явищі, якості бачити обидві сторони: позитивну і негативну. Наприклад: крейда. Крейда – це добре: можна писати на дошці. Писати на дошці – це погано: треба витирати. Треба витирати – це добре: можна написати щось нове. Можна писати щось нове – це погано…Очікувані результати:уміння розрізняти поняття добре і поганоуміння обґрунтовувати свою думку

Номер слайду 14

ПРИЙОМИ ФАНТАЗУВАННЯФантазування – процес, коли в уяві людини створюється ідеальна ситуація, яка навіть суперечить законам природи, в якій задача легко розв’язується. Типові прийоми фантазування (ТПФ) створені Г С: Альтшуллером у 70-х роках XX ст. для активізації розумової діяльності людей, які займалися винахідництвом. Загальна мета ТПФ: навчити дітей робити фантастичні перетворення об’єкта за певною ознакою.1. Інверсія (або зроби навпаки) – змінити властивість, дію, принцип. Попелюшка стала злою, а сестри добрими. Як зміниться казка?2. Збільшення чи зменшення об’єкту: Збільшуємо колобка, що буде?3. Прискорення чи затримка: На Землі перестали рости рослини, що буде?4. Об’єднання чи роз’єднання: слон + качка = качон, слокачка тощо.5. Безперервні процеси зробити такими, що перериваються і навпаки: повітря подається частинами, сонце світить постійно. Як зміниться середовище?6. Знищення чи відродження властивостей об’єкта: Баба Яга стала доброю.7. Зміна середовища, в якому живе об’єкт: Колобок живе на 16 поверсі. Як втекти?8. Живий об’єкт наділяється властивостями неживого і навпаки: книга заговорила тощо.

Номер слайду 15

АЛГОРИТМ РОЗВ’ЯЗАННЯ ВИНАХІДНИЦЬКИХ ЗАДАЧ

Номер слайду 16

ЗАКЛЮЧЕННЯТРВЗ (теорія розв’язання винахідницьких задач) – нова наукова галузь людського пізнання, новий підхід до подачі нового матеріалу. ТРВЗ – це сумісна творчість вчителів та учнів. Дорослі при цьому лише слідкують, ідучи позаду. Тут немає вчителів та учнів, а є одна загальна справа навчити логіці мислення. ТРВЗ допомагає пробудити у дитині «особистість», активізувати її творчий потенціал. Взагалі, діти – це мудреці та філософи від народження. І цей творчий заряд дитини нам, дорослим, слід розвивати, нічого не розгубивши. Саме це і є один із аспектів науки. ТРВЗ – це методологія пошуку нових рішень, яка дає незмінні позитивні результати і не впливає негативно на психіку людини. ТРВЗ – це педагогіка співтворчості, дорослий при цьому  – своєрідний вожак, який вказує шлях, а не пасивний учасник, який тягнеться позаду. Головне, що ми зрозуміли – дитина, котра думає, шукає, вирішує свої проблеми – це нормально. А творчий розвиток навчить будь-яку людину прогнозувати наслідки кожного кроку. Отже, ТРВЗ – це теорія, яка вчить мислити системно, допомагає розбудити в дитині особистість, активізувати її творчий потенціал. ТРВЗ-педагогіка - педагогічний напрямок, який розкриває суть, цілі, задачі процесу виховання і навчання, в основі якого лежить тео­рія розв'язування винахідницьких задач.

Номер слайду 17

Література, ОПРАЦЬОВАНА ПРИ РОБОТІ НАД ТЕМОЮ «МЕТОДИКА ТРВЗ НА УРОКАХ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ» У 2012-2013 н.р. Альтшуллер Г. С. Алгоритмы изобретения.— М., 1973. Альтшуллер р Г. С. Найти идею: введение в теорию решения изобретательской задачи.— Новосибирск: Наука, 1966.— 218 с. Альтшуллер Г. С, Верткин И. М. Как стать гением: жизненная стратегия творческой личности.— Минск, 1994.— 479 с. Бухвалов В. А. Алгоритмы педагогического творчества.— М.: Просвещение, 1983.-54 с. Гин А. А. О творческих учебных задачах // Педагогика + ТРИЗ.— Выпуск I,— Гомель: ИПП «Сож», 1996. Гин А. А. Приемы педагогической техники: Пособие для учителей.— Гомель: ИПП «Сож», 1999.- 88 с. Ефремов С. В. ТРИЗ для решения проблем обучения // Развитие творческих способностей детей с использованием элементов ТРИЗ: Материалы 5-ой межд. науч.-практ. конф.— Челябинск: ИИЦ «ТРИЗ-инфо», 2002,— С, 53-59. Иванов Г. И. Формулы творчества, или Как учиться изобретать,— М: П., 1994.— 228 с. Мурашковска И. Н. Когда я стану волшебником.— Рига: Эксперимент, 1994. Рибо Т. Творческое воображение.— 1901. Родари Д. Грамматика фантазии: введений в искусство придумывания исто­рии.— М„ 1978. Хоменко Н. Н. Основы теории сильного мышления: Материалы к семинару по ТРИЗ,- Минск, 1997. Бадер В. I. Розвиток зв'язного мовлення молодших школярів.— К.: Навчальне видання, 1997. Олійник I. М. Розвиток зв'язного мовлення молодших школярів.— Рівне, 1999. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Урсул Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
3307
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку