Презентація "Микола Хвильовий. Аналіз новели "Я (Романтика)"

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури в 11 класі "Микола Хвильовий. Аналіз новели "Я (Романтика)".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новела«Я (Романтика) »Микола Хвильовий

Номер слайду 2

Творча спадщина. Перші збірки оповідань: “ Сині етюди “ (1923) “ Осінь ” (1924)Центральні твори: “ Синій листопад “, “ Арабески “, “ Дорога й ластівка “, “ Кіт у чоботях “, “ Солонський Яр “, “ Легенда “, “ Я (Романтика) ““ Санаторійна зона “* «Вальдшнепи “ * «Мати “* “ Сентиментальна історія “*“ Іван Іванович “

Номер слайду 3

«Я(Романтика)»Присвята - «Цвітові яблуні (новела М. Коцюбинського)Жанр – новела. Тема – зображення складної революційної ситуації в Україні,смерті, людського горя,страждань;вічне протистояння добра і зла.Ідея : вимріяне майбутнє не може наблизити людина з роздвоєним “ Я “, ціною злочину його не побудувати. Суспільство,побудоване на людських жертвах, не може бути ні гуманним, ні справедливим.

Номер слайду 4

Психологічна новела як жанр. Психологічна новела є своєрідною стенограмою психологічних станів ліричного героя, його почуттів і настроїв. Нове́ла (італ. novella, від лат. novellus — новітній) — невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, сконденсованою та яскраво вимальованою дією.

Номер слайду 5

Композиція твору:*Пролог, у якому автор вводить читача у складний психологічно-настроєвий світ новели.* Три частини, у яких відтворено три різні ситуації на фронті й три різні душевні стани ліричного героя. Кульмінація твору – сцена, що відбувається в кімнаті, де засідає «чорний трибунал»,коли до зали заводять черниць, серед яких оповідач бачить свою матір.

Номер слайду 6

Композиція твору: М. Хвильовий використовує у творі композиційні рамки: З далекого туману, з тихих озер загірної комуни шелестить шелест: то йде Марія.... Я зупинився серед мертвого степу: — там, в дальній безвісті, невідомо горіли тихі озера загірної комуни.

Номер слайду 7

2. Світ також міняється від зміни звуків: то звичні шуми вітру й трави в степу й щоденний, буденний гудок на цегельні, то звуки, що поступово наростають і стають драматичними: військовий телефон, канонада, гуркіт тачанок, постріли гвинтівок й маузера головного героя, сигнали тривоги, що їх подає броньовик на оборонній позиції. 3. Врешті-решт, у фіналі, коли настає ніч розстрілу останньої групи заручників й відступу, немовби налітає шквал - вогняного світла, вибухів і громів, розірваних почуттів і спогадів.1. Створений письменником світ постійно міняється від зміни освітлення, дня і ночі, від грози, що насувається, і від тьмяного сонячного світла в пеленах пилу останнього описаного в новелі дня. Елементи імпресіонізму в новелі:

Номер слайду 8

Найважливіші стильові ознаки новели М. Хвильового «Я(Романтика») розповідь від першої особи; драматизм; внутрішні монологи героя; відсутність безпосередньої авторської оцінки; лаконізм; виразні художні деталі; глибокий психологізм; відмова від традиційного описового реалізму; часові зміщення; символічність образів, деталей (наприклад, безіменність персонажів (символ, деталь): революційна дійсність нівелює людську індивідуальність; годинник – пересторога Бога, що життя – короткотривале); історичні алюзії, асоціації з метою поставити революцію у контекст визначних подій світової історії.

Номер слайду 9

Система образів : «Я»*Самооцінка: «Я чекіст, але я і людина»*Думка літературних критиків: герой не відносить себе до бездушних дегенератів, але насправді ним керує класова ненависть.*Позиція автора: «Я» - «справжній революціонер, він чистий перед ідеєю, якій служить; перетворюється на заручника системи, в яку вірить.*Триразове повторення слів: « Я йшов у нікуди» – ключ до розуміння внутрішнього світу героя.

Номер слайду 10

Система образів : доктор Тагабат*«Людина з холодним розумом і з каменем замість серця».*Жорстока, бездушна людина з залізною волею.*Його позиція: мета виправдовує будь-які засоби.*Легко ламає волю Андрюші.*Має величезний негативний вплив на «Я».*Раціонально використовує шанс, подарований долею.

Номер слайду 11

Система образів: Андрюша *Людина, що має кволу волю.*Силоміць призваний у «чека»; у постійних сумнівах – залишитися у «чека» чи йти на фронт.*Звикає до свого права чинити насильство над іншими людьми(поступова дегенерація).

Номер слайду 12

Система образів: дегенерат*Узагальнений образ усіх осіб, що утворюють «чорний трибунал комуни»*Вірний вартовий революції.*Викликає огиду у читача.

Номер слайду 13

Система образів: мати Марія*Утілення вічного добра.*Символ оновлюючої революції*Символ згорьованої України.*Символ нової епохи, що народжується в муках і крові.*Розуміє сина-вбивцю і мучиться роздвоєністю його душі.*Берегиня людського роду.

Номер слайду 14

Упізнай героя за цитатою із твору:2. Я – чекіст, але я людина.4.…нікому, ніколи й нічого не говорити, як розкололося моє власне «я».1….наївність, тиха жура і добрість безмежна. (Це я добре пам'ятаю!) І мій неможливий біль, і моя незносна мука тепліють у лампаді фанатизму перед цим прекрасним печальним образом.3….iз широким лобом i бiлою лисиною, з холодним розумом i з каменем замiсть серця, ― це ж вiн i мiй безвихiдний хазяїн, мiй звiрячий iнстинкт.

Номер слайду 15

Упізнай героя за цитатою із твору:5.…невеселий комунар, коли треба енергійно розписатися під темною постановою -«розстрілять» завше мнеться.6.…вірний вартовий на чатах; трохи безумні очі, низенький лоб; він завше нагадує каторжника.8….завше був солдатом революцiї, i тiльки тодi йшов з поля, коли танули димки й закопували розстрiляних.7….главковерх чорного трибуналу комуни, нікчема, яка віддалась на волю хижої стихії…

Номер слайду 16

Проблемне питання*Чи можна головного героя новели назвати фанатиком революції?*Чим страшний фанатизм?

Номер слайду 17

Поняття фанатизму. Фанати́зм (грецьк. Φανατισμός, лат. Fanaticus, фр. fanatisme) — буквально перекладається як «несамовитий». Це сліпе, беззастережне слідування переконанням, особливо в царині релігійно-філософській, національній чи політичній; доведена до крайності прихильність яким-небудь ідеям, віруванням або поглядам, зазвичай поєднана з нетерпимістю до чужих поглядів і переконань. Відсутність критичного сприйняття чого-небудь.

Номер слайду 18

Тестові завдання за новелою «Я(Романтика)»1. Справжнє прізвище Миколи Хвильового. А)Рудченко;Б)Очерет;В) Фітільов;Г)Лозов’ягін;Д) Губенко.2. Новела «Я(Романтика)» має присвяту –асоціацію твору: А) «Тіні забутих предків»;Б) «Цвіт яблуні»;В) «Intermezzo»;Г) «Fata morgana»;Д) «Маленький грішник».

Номер слайду 19

3. Одне з головних гасел літературної дискусії 1925-1928рр. А) «У справжньому творі має бути думка, а не бездарні візерунки». Б) «Письменник – не американська машинка, а твори його – не полтавські галушки». В) «Прогрес мистецтва доводять факти, а не логічні доводи». Г) « Геть від Москви! Дайош психологічну Європу!»Д) «У суперечках народжується істина».4. Новела «Я(Романтика)» має такі композиційні особливості: А) ліричний вступ, три частини, розповідь від третьої особи;Б) ліричний вступ, три частини, кульмінація на початку твору;В) ліричний вступ, три частини, розповідь від першої особи;Г) п’ять частин, кульмінація в кінці твору, опис інтер’єру палацу;Д) дві частини, опис інтер’єру палацу, монологи.

Номер слайду 20

5. Багатство зорових і слухових образів,мінливість відчуттів і вражень у новелі «Я(Романтика)»є ознаками твору. А) романтичного;Б) реалістичного;В) імпресіоністичного;Г) експресіоністичного;Д) сентиментального.6. На думку М. Рильського, «шукання Хвильового почалися там, де урвалися шукання…»А) Михайла Коцюбинського;Б) Панаса Мирного;В) Івана Нечуя-Левицького;Г) Івана Франка;Д) Лесі Українки.

Номер слайду 21

7. Прочитайте рядки новели «Я(Романтика)»:І тоді ж пам’ятаю – з бору вдарив у тривогу наш панцерник.- Загудів ліс. Метнувся вогонь – раз. Два – І ще – удар! удар!…Напирають ворожі полки. Треба спішити. Ах, треба спішити!Емоційно-експресивну роль у цьому уривку НЕ ВІДІГРАЄА) безсполучниковість;Б) специфічне розміщення рядків;В) лексика іншомовного походження;Г) своєрідна авторська пунктуація;Д) алітерація,

Номер слайду 22

8. Прочитайте уривок з новели «Я(Романтика)»Портьєра розвинулась, і в мій кабінет увійшло двоє: женщина в траурі й мужчина в пенсне…Я: Ваша фамілія?Зет!Ваша фамілія?Ігрек.Іменами Я, Ігрек, Зет М. Хвильовий. А) наголошує на пересічності й нікчемності цих героїв;Б) створює інтригу, яку має читач розгадати;В) замасковує справжні прізвища героїв через раніше скоєні ними злочини;Г) указує на те, що ці герої виконують другорядну роль у сюжеті твору;Д) показує, що жорстока революційна дійсність нівелює людську індивідуальність.

Номер слайду 23

9. Кульмінацією новели «Я(Романтика)» єА) погроза розстріляти Андрюшу, якщо він покине трибунал;Б) суд над жінкою в траурі і чоловіком у пенсне;В) розстріл черниць;Г) розстріл чекістом своєї матері;Д) каяття чекіста в кінці твору.10. У новелі «Я(Романтика)» передусім засуджується. А) садизм членів «чорного трибуналу комуни»;Б) революційний більшовицький фанатизм;В) невпевненість у собі в найважчі моменти життя;Г) революція 1917р. Д) вандалізм нової влади.

Номер слайду 24

11. Установіть відповідність Герой Характеристика«Я» А) садист, злий геній;дегенерат Б) комунар, який творить усе супротив своєї психіки;Андрюша В) озброєний татарин, який постійно щось наспівує;доктор Тагабат Г) фанатик з роздвоєною душею; Д) єдино вірний пес, страж революції, що не знає сумнівів.

Номер слайду 25

12. Установіть відповідність. Художній засіб Приклад1. Тавтологія А) Тихо вмирав місяць у пронизаному зеніті.2. Персоніфікація Б) По щоці, пам’ятаю, текла темним струменем кров. 3. Алітерація В) З тихих озер загірної комуни шелестить шелест.4. Старослов’янізми Г) Воістину моя мати - втілений прообраз тієї надзвичайної Марії. Д) мати каже, що я (ЇЇ м’ятежний син) зовсім змучив себе.

pptx
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
1538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку