Презентація. Микола Вороний. Коротко про письменника.Поема "Євшан-зілля", історична основа твору, патріотичні мотиви в поемі.

Про матеріал
Презентація до уроку. Микола Вороний. Коротко про письменника. Поема "Євшан-зілля", історична основа твору, патріотичні мотиви в поемі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Не помиляється лише той, хто нічого не робить

Номер слайду 2

Людина повинна завжди пам’ятати, звідки вона пішла в життя. Людина не має права бути безбатченком. Олександр Довженко

Номер слайду 3

Мала батьківщина – Країна Дитячих спогадів, частинка, яку людина зберігає в серці назавжди. В дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься – Батьківщина. Батьківщина – рідна земля, край, країна, Вітчизна.

Номер слайду 4

Патріот – той, хто любить свою землю, країну, захищає її інтереси.

Номер слайду 5

Поема “Євшан-зілля”

Номер слайду 6

Микола Вороний. Коротко про письменника. Поема “Євшан-зілля”, історична основа твору, патріотичні мотиви в поемі.

Номер слайду 7

Ви повинні знати: факти біографії Миколи Вороного; зміст поеми “Євшан-зілля” та літописної легенди. Ви повинні вміти: виразно і вдумливо читати твір, порівнювати твір із літописним оповіданням, коментувати зміст прочитаного; робити висновки; уміти співпрацювати в групі.

Номер слайду 8

Літопис – запис подій у хронологічному порядку. Євшан – трава полину з яскраво вираженим запахом.

Номер слайду 9

У “Літописі руському” – скупа розповідь про події. У творі М.Вороного – сюжет з літопису обрамлено вступом і висновком, насичено роздумами, переживаннями ліричного героя.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Повернути у дитинство, пригадати рідну матір, мову Пробудити патріотизм, дух нащадка вільного народу Висновок: із якою метою виконується пісня? 5 “Спів народний, колисковий” “Пісня вільного народу” Що це за пісня? 4 “Спів цей ніжний, любий” “Ані перший, сильний, дужий…” Якою є мелодія пісні? 3 “Наче лагідна молитва, Журно пісня та лунає…” “Мов скажена хуртовина, Мов страшні Перуна Громи” Із чим порівнюється пісня? 2 “Що співала мати синові своєму, Як маленьким колисала” “Про славетні події, Про лицарські походи” Про що йдеться в пісні? 1 2-га пісня 1-ша пісня Запитання №

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Основна думка твору: найдорожчий для людини край, де її батьківщина, її коріння.

Номер слайду 14

Незакінчене речення М.Вороний народився… Письменник навчався в таких закладах… У 1920 році М.Вороний емігрував до … У 1938 році письменник був … Євшан-зілля – це… Гудець – це …. У творі згадується князь… Половці – це Основою для поеми “Євшан-зілля” стало оповідання з …. Людина, яка любить свою Батьківщину, називається … Полонений ханський син жив у … Історія, переказана автором, навчила мене …

Номер слайду 15

Незакінчене речення М.Вороний народився на Дніпропетровщині в родині ремісника. Письменник навчався в таких закладах: у ремісничих училищах Харкова і Ростова, в університетах Відня та Львова. У 1920 році М.Вороний емігрував до Польщі. У 1938 році письменник був репресований. Євшан-зілля – це трава полину. Гудець – це музикант, співець. У творі згадується князь Володимир Мономах. Половці – це кочовий народ-загарбник. Основою для поеми “Євшан-зілля” стало оповідання з “Літопису руського”. Людина, яка любить свою Батьківщину, називається патріотом. Полонений ханський син жив у Києві Історія, переказана автором, навчила мене …

Номер слайду 16

ppt
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
4553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку