Презентація Микола Вороний "Євшан-зілля"

Про матеріал
Презентація Микола Вороний "Євшан-зілля". Урок-подорож з української літератури для 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок- подорож сторінками дивної книги

Номер слайду 2

Знання. Вміння

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Микола Кіндратович Вороний(1871-1938)ПОЕТ, ПЕРЕКЛАДАЧ, КРИТИК,ІСТОРИК ЛІТЕРАТУРИ, ПУБЛІЦИСТ,АКТОР, РЕЖИСЕР, РЕДАКТОР,ДОСЛІДНИКНАЦІОНАЛЬНОГО ТЕАТРУ, СВІТОВОЇ ТА ВІТЧИЗНЯНОЇ ДРАМАТУРГІЇ, ГРОМАДСЬКИЙ ДІЯЧ

Номер слайду 5

“Подорож у степи України”

Номер слайду 6

Полин

Номер слайду 7

Полин. У світі існує більше 500 видів полину. В Україні росте понад 20 видів. Деякі з них використовуються, як лікарські рослини, окремі види є поживою для тварин. Той, що духмяніє в степах над морем, називається приморським. Загальнознаний – полин гіркий.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

“Чарівний світ поезії”

Номер слайду 10

Тарас Компаніченко. Пісня “Євшан-зілля”

Номер слайду 11

СЛОВНИКОВА РОБОТАПророкування- повідомлення про певні події, які ймовірно здійсняться в майбутньому. Зацурати- позбавитись кого-, чого-небудь неприємного. Занедбати- послабити догляд за кимсь, чимсь. Ясир- люди, які взяті у полон та награбовані речі. Почот( заст., розм. )- те саме, що пошана. Розкоші- багатство. Догідно- зручно. Принада- привабливість, чарівність. Гудець- музикант і співак. Шугаєш- літаєш, швидко пересуваєшся в повітрі.

Номер слайду 12

Побиватись- сумувати, печалитися. Земля Руська- Київська Русь. Улещає- обіцяє, умовляє. Перун- бог грому. Сірома- бідна людина. Сповиточок- немовля, загорнуте у пелюшку. Твар- обличчя. Шатра- житла з тканини, шкіри, великий намет. Байрак-ліс у яру, в долині, порослий чагарником. Манівці- обхідний шлях.

Номер слайду 13

Шатра- житла з тканини, шкіри, великий намет.

Номер слайду 14

Хан –монарх, правитель.

Номер слайду 15

Гудець –музикант і співак.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

По́ловці (їх іще називали кумани, кипчаки) — дослівно "люди поля", "степовики"‚ бо Половецька земля займала причорноморські степи від Дунаю до Волги, кримські степи, береги Азовського моря. Половці вели кочовий спосіб життя (щоб кочувати, одній сім'ї треба було мати табун із 25 коней, а також вівці, кози тощо), здійснювали напади на сусідів, брали участь у міжусобних війнах, які вели руські князі. 1223 року половці остаточно були розбиті на р. Калка. )«На сучасному етапі половецького народу немає, втративши свою мову, традиції, цей народ розчинився в інших спільнотах».ppt_x

Номер слайду 18

Номер слайду 19

“Подорож у минуле”

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Володимир Мономах

Номер слайду 22

Володимир Мономах- онук Ярослава Мудрого. Став київським князем у 1113 році На княжий престол він зійшов у 60 років. Мономах запровадив нові закони: скасував рабство за борги, обмежив свавілля знаті. Як і його попередники вів активну боротьбу з половцями. Володимиру Мономаху вдалося на деякий час повернути колишню могутність Київської держави, відновити її територіальну єдність і припинити чвари.

Номер слайду 23

“Патріотична”

Номер слайду 24

2000х1300

Номер слайду 25

pptx
Додав(-ла)
Фесенко Софія
Додано
25 січня
Переглядів
113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку