Презентація: "Мінеральне живлення кімнатних рослин"

Про матеріал
Дана презентація може використовуватися не тільки як матеріал для уроку, а й як своєрідний міні-проек, а також матеріал для проведення гурткової роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінеральне живлення кімнатних рослин

Номер слайду 2

У природних умовах кожна рослина бере участь у кругообігу речовин в природі. Дощові черв’яки, гриби, бактерії які живуть у грунті розкладають відмерлі організми на складові елементи. При цьому утворюються важливі мінеральні речовини, необхідні для живлення рослин. Вони засвоюються рослиною за допомогою коренів і використовуються як будівельний матеріал для нових клітин. Кімнатні рослини виключені з цього круговороту речовин, і тому їм доводиться задовольнятися тільки тими мінеральними речовинами, які надаємо їм ми.

Номер слайду 3

Найважливіші поживні речовини. Зазвичай поживні речовини в залежності від потреб рослини поділяють на мікро- і макроелементи. Найбільше рослині необхідні макроелементи: азот, фосфор і калій, а також сірка, магній і кальцій. До мікроелементів відносять бор, залізо, мідь, марганець, молібден і цинк. Кожен з елементів мінерального живлення виконує в рослині як мінімум одну, а іноді й кілька важливих функцій. Мікроелементи необхідні рослині в невеликій кількості, але їхня нестача негативно позначається на життєздатності рослин.

Номер слайду 4

Азот (N)Він вважається найбільш важливим для рослини, тому що є головною складовою частиною рослинних білкових сполук. Азот необхідний для росту листя і пагонів, а також для утворення зелених клітин аркуша (хлорофілу). Фосфор (Р)Фосфор впливає на ріст коренів і бутонів. Крім того він необхідний для дозрівання і забарлення квітів, плодів і насіння.

Номер слайду 5

Калій (К)Цей елемент необхідний насамперед для підтримання водного балансу рослини, тому що калій, сприяє утримуванню води в клітинах. Крім того калій підвищує опірність рослин від шкідників і здатність переносити несприятливі умови. Сірка (S)Так само, як і азот, вона є будівельним матеріалом для утворення білкових рослинних сполук і хлорофілу. Кальцій (Са) Збільшує міцність рослинних тканин і також, як і калій, сприяє підвищенню витривалості рослини.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ознаки нестачі поживних речовинріст сповільнюється, молоде листя дрібніше, ніж старе;стебла ослаблені і дуже витягнуті;нове листя відрізняється за забарвленням — занадто світле, має нехарактерну забарвленість або плямистість;квітки дрібні, слабо розвиваються, бутони обпадають або їх взагалі немає;втрата імунітету до захворювань і шкідників;

Номер слайду 9

Рівень кислотності грунту. Від рівня кислотності грунту залежить здатність рослин засвоювати поживні речовини. Краще за все вони засвоюються, якщо грунт слабокислий або нейтральний (р. Н від 5,5 до 7). Якщо величина р. Н відхиляється в ту або іншу сторону, то в рослини можуть проявлятися ознаки нестачі поживних речовин, хоча в грунті вони будуть міститися в необхідній кількості. Якщо Ви підозрюєте, що причиною порушення росту ваших рослин є неправильний рівень кислотності грунту, перевірте значення р. Н за допомогою спеціального р. Н-тестера, який можна придбати в квітковому або садовому магазині.

Номер слайду 10

Потреба кімнатних рослин у мінеральних речовинах. Потреба рослин у поживних речовинах залежить від цілого ряду чинників. Особливо висока вона в період росту, тобто з березня по вересень. Більшість рослин у цей період необхідно підгодовувати не рідше одного разу на тиждень. Інакше йде справа взимку, коли для кожної рослини встановлюють свій режим підгодівлі. Рослини, що зимують у затіненому або прохолодному приміщенні, підгодовують раз на три-чотири тижні. Рослини, у яких взимку наступає період спокою, взагалі перестають підживлювати.

Номер слайду 11

Потреба в різних мінеральних речовинах сильно варіюється в залежності від фази розвитку рослини. Для молодої рослини необхідні добрива з великим вмістом азоту, який сприяє зростанню стебел і листя. Пізніше, в період цвітіння, слід вносити фосфоровмісні мінеральні добрива. Калій в досить великій кількості необхідний рослині завжди, незалежно від фази розвитку.

Номер слайду 12

У період зростання підживлення слід починати через два-чотири тижні після покупки. Якщо Ви самі посадили рослину, починайте підживляти її тільки після того, як з’являться проросток. При цьому ви можете використати як мінеральні так органічні добрива. При використанні мінеральних добрив поживні речовини доступні рослинам відразу. Що стосується органічних добрив, то тут поживні речовини засвоюються рослиною повільніше.

Номер слайду 13

Самі звичайні органічні добрива - компост і гній. Однак вони годяться скоріше для саду або клумби, ніж для кімнатних рослин. Інші органічні добрива, такі як рогова стружка, кісткове і кров’яне борошно, гуано, краще додавати в грунт при пересадці. У спеціалізованих магазинах можна придбати органічні добрива, в яких також містяться мікроорганізми, які добре впливають на склад грунту і перешкоджають надмірному випаровуванню води і утворення кірки на поверхні грунту.

Номер слайду 14

Найпростіше для підгодівлі кімнатних рослин використовувати мінеральні добрива, тому що в цьому випадку рослина може отримати всі важливі поживні речовини в потрібній пропорції. Рідкі мінеральні добрива. Це найпоширеніший спосіб підживлення рослин. При цьому використовують концентрований живильний розчин, що містить всі необхідні мікро-та макроелементи. Існують спеціальні суміші з підвищеним вмістом азоту - для декоративнолистних рослин. На противагу їм для декоративноквітучих рослин використовують суміші з підвищеним вмістом фосфору.

Номер слайду 15

Спосіб застосування цього виду добрив досить простий. Концентрація добрив не повинна бути вищою за ту, яка рекомендована на упаковці, навіть якщо ваші рослини виявляють симптоми, які свідчать про нестачу поживних речовин. Занадто висока концентрація добрив може пошкодити коріння.

Номер слайду 16

Гранульовані добрива. Цей спосіб підживлення легший, але менш точний в порівнянні з тими, що були описані вище. У залежності від розмірів горщика і рослини, у грунт вводиться певну кількість поживних гранул. Рослина засвоює мінеральні речовини поступово, і небезпека перенасичення зменшується.

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознаки для характеристики. АзотніФосфатніКалійніВплив на ріст рослинисприяє росту надземної частини рослиниприскорює достигання плодів, підвищує хо­лодостійкість рослинисприяє росту підземної частини рослини, підвищує  хо­лодостійкість рослини. Розчинність у водідобрепоганодобре. Внесення в ґрунтнавеснівосенинавесніПрикладисечовина, селітра, сульфат амоніюсуперфосфатхлорид калію Мінеральні добрива

Номер слайду 18

Що робити при надлишку мінеральних речовин?З невеликим надлишком добрив рослина цілком може впоратися самостійно; просто припиніть підгодівлю на деякий час. Грунт при цьому повинний бути постійно вологим, щоб мінеральні солі не пошкодили корені. Якщо ж вміст мінеральних речовин у грунті набагато вище норми, то у вас є дві можливості: пересадити рослину або промити грунт.

Номер слайду 19

Мінеральні добрива. Метод «Кластери»

Номер слайду 20

Метод Фішбоун

Номер слайду 21

Вплив мінеральних добрив на ріст і розвиток рослини При повній відсутності будь-якого елемента в ґрунті рослина не може нормально рости і розвиватися. Мінеральні добрива прискорюють ріст і розвиток ,а також впливають на урожайність. Азотні добрива. Нестача азоту. Калійні добрива. Нестача або підвищений вміст калію. Фосфорні добрива. Сильно гальмує ться ріст і розвиток рослин. Проявляється у вигляді хлорозу ,спостерігається погіршення цвітіння, раннєопадання зав’язі. Прискорюють ріст пагонів і появу листя ,впливають на урожайність. Впливаєють на урожайність та смакові якості плода, підвищується стійкість до несприятливих умов та захворювань. Зниж.врожайн. та якість продукції, погірш. здатність овочів і фруктів до зберіг.,з'являється мозаїка блідих плям, гальм. ріст і цвітіння росл. Затрим.дозрів. плодів,погір.їх якість. Беруть участь у формуванні коренів, а також пізніше в період цвітіння і в зав’язуванні плодів. Нестача фосфору

Номер слайду 22

Лабораторна робота. Вплив різних доз мінеральних добрив на ріст чорнобривців

Номер слайду 23

Матеріали та обладнання: • ємності для вирощування рослин (4шт), маркери, насіння чорнобривців, гранулярні добрива NPK , джерело світла, субстратна суміш (торф + вермикуліт).

Номер слайду 24

Хід роботи. Наполовину заповніть горщики субстратом та додайте відповідну кількість гранул (0, 3, 6; 9) добрив N: P: K. Накрийте їх грунтовою сумішшю.

Номер слайду 25

2. Висійте по 2 насінини чорнобривців в кожен горщик і злегка накрийте їх грунтовою сумішшю. На етикетці запишіть дату та кількість гранул, що внесені. Добре зволожіть субстрат (після чого горщики з насінням тепле освітлене місце).9 6 3 0

Номер слайду 26

5. Через 4-5 днів, після появи проростків, у ємності залишіть одну здорову рослину.

Номер слайду 27

6. Складіть таблицю для внесення результатів із відповідними заголовками та одиницями вимірювань.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Висота рослини на 4 день,(мм)Висота рослини на 8 день,(мм)Висота рослини на 13день,(мм)Висота рослини на 17 день,(мм)Висота рослини на 26 день,(мм)1 стаканчик (9 гранул) 2 стаканчик (6 гранул) 3 стаканчик(3 гранули) 4 стаканчик( 0 гранул) -

Номер слайду 28

7. Представте отримані результати у вигляді графіка з відповідними шкалами та осями, позначеними величинами і одиницями. Зробіть висновок.

Номер слайду 29

Метод «Мікрофон»Я дізнався ... Я навчився ... Мені сподобалося ... Для мене стало новим ...

Номер слайду 30

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Галіцька Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Старокожева Оксана Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 вересня 2021
Переглядів
3657
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку