Презентація :" Мінно - вибухові пристрої. Класифікація принципи дії. Алгоритм дій при виявленні"

Про матеріал
Донести до учнів детальну інформацію про міни і розуміння небезпеки від них для мирного населення та надати їм модель правильної поведінки у разі виявлення загрози.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІННО – ВИБУХОВІ ПРИСТРОЇ. КЛАСИФІКАЦІЯ, ПРИНЦИПИ ДІЇ. АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ВИЯВЛЕННІ. Викладач предмету « Захист України»ДНЗ «Жашківський АТПЛ»Бойко І. А.

Номер слайду 2

МІНА -це вибухо- небезпечний пристрій спрямований на виведення з ладу чи знищення людини, транспорту або будівлі від присутності, близькості або контакту з особою чи транспортним засобом.

Номер слайду 3

Мінно - вибуховий пристрій застосовується у двох значеннях: Міна, як артилерійський снаряд. Міна, як інженерний боєприпас

Номер слайду 4

міна інженерна це заряд вибухової речовини , конструктивно об’єднаний із засобами підривання, призначений для нанесення ураження особовому складу, спорудам ,техніці противника, який приводиться в дію від впливу об’єкта ураження (людина, танк, машина)на засоби підриву (датчик цілі)або ж за допомогою певного виду команди (радіосигнал, електроімпульс , часовий сповільнювач.)

Номер слайду 5

КЛАСИФІКАЦІЯ МІН ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ :протитанковіпротипіхотні спеціальні : протитранспортні:залізничні автодорожніаеродромні протидесантні; об’єктні; сигнальні; пастки (сюрпризи); особливі.

Номер слайду 6

ПРОТИТАНКОВІ МІНИпризначені для знищення або виведення з ладу танків та інших броньованих машин противника. За типом датчика цілі протитанкові міни бувають:натискної дії (спрацьовують при натисканні на датчик цілі гусеницею, колесом машини);магнітної дії ( спрацьовують від впливу на датчик цілі магнітного поля машини);теплової дії ( спрацьовують від впливу на датчик цілі тепла , що виділяється танком);нахильної дії ( спрацьовують при відхиленні корпусом машини антени від вертикального положення);сейсмічної дії ( спрацьовують від струсу , вібрації грунту під час руху танка) ;інфрачервоної дії ( спрацьовують при зіткненні корпусом машини променя світла інфрачервоного діапазону, якийосвітлює чутливий датчик- запобіжник)

Номер слайду 7

ЗА СПОСОБОМ ЗАПОДІЯННЯ ШКОДИ ПРОТИТАНКОВІ МІНИ ПОДІЛЯЮТЬСЯ: Протигусеничні ( руйнують траки гусениці, колесо); протиднищові ( пробивають днище танка і викликають у ньому пожежу, детонацію боєкомплекту,вихід з ладу двигуна);протибортові (пробивають борт танка і викликають такі самі руйнування , що й попередня міна).

Номер слайду 8

ЗА СПОСОБОМ УСТАНОВКИ ПРОТИТАНКОВІ МІНИ БУВАЮТЬ :некерованікеровані . Керування може здійснюватися по командній радіолінії або по провідній лінії. Сенс такої керованості полягає в тому, щоб під час руху мінним полем своїх танків вони не підривають, а танки противника зазнали ушкоджень.

Номер слайду 9

ПРОТИТАНКОВІ МІНИ : За можливістю знешкодження та вилучення міни бувають:міни, що вилучаються і знешкоджуються;міни, що вилучаються і не знешкоджуються;міни, що не вилучаються і не знешкоджуються. За типом вибухової речовини протитанкові міни належать до мін з хімічною вибуховою речовиною.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ПРОТИПІХОТНІ МІНИпризначені для знищення або виведення з ладу особового складу противника. За типом датчика цілі протипіхотні міни :натискної дії (спрацювання міни відбувається при натисканні на датчик ногою людини );натяжної дії (спрацювання відбувається від натягу дротяного датчика ногою або тілом людини);обривної дії( спрацювання міни відбувається при порушенні цілісності тонкого маломіцного дроту ногою, або тілом людини);сейсмічної дії (спрацювання міни відбувається від струсу грунту під час руху людини);теплової дії (спрацювання міни відбувається під впливом людського тепла);інфрачервоної дії (міна спрацьовує при затіненні тілом людини променем світла інфрачервоного діапазону,який освітлює чутливий датчик-запобіжник );магнітної дії (міна реагує на метал, наявний у людини).

Номер слайду 12

Протипіхотні міни. За способом заподіяння шкоди :фугасні(завдають ураження силою вибуху- відривання кінцівок,руйнування тіла людини);осколкові( завдають ураження осколкамисвого корпусу або готовими елеиентами:кульки,ролики);за ступенем керованості поділяються на керовані і некеровані.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Протидесантні морські мінипризначенні для виведення з ладу або знищення плавзасобів противника під час руху на воді.

Номер слайду 17

Протитранспортні мінипризначені для знищення або виведення з ладу транспортних засобів противника, що рухаються транспортними шляхами. Сигнальні мінине призначенні для знищення або пошкодження кого – небудь або чого- небудь. Завдання: видати присутність у певному місці противника,позначити його,привернути увагу до цього місця своїх підрозділів. Міни- пастки- призначення для виведення з ладу або знищення особового складу, техніки, озброєння,об’єктів супротивника; створення обстановки нервозності, страху у противника.

Номер слайду 18

особливі міни-міни, які неможливо однозначнозарахувати до жодної вищезазначеної групи, призначені для завдання шкоди противнику специфічними способами : Підлідні ( призначені для руйнування крижаного покриву водойм з метою перешкодитипереправі військ противника по льоду);Протимінопошукові ( виконують охоронне завдання щодо звичайних мінних полів, груп мін, одиночних мін. Спрацьовують від впливу на датчик міни полів, які створюють міношукачі;Протищупні ( виконують охоронне завдання,як протимінопошукові, спрацьовують при доторканні датчика мінного щупа);

Номер слайду 19

Особливі міни. Хімічні фугаси і міни (створюють після підриву зони зараження бойовими отруйними речовинами.);Бактеріологічні (призначені для зараження місцевості хвороботворними мікроорганізмами і створення вогнищ епідемій небезпечних хвороб людей і тварин);Вогневі фугаси ,як правило,саморобні ( під час спрацювання завдають ураження палаючими нафтопродуктами,твердими запальними речовинами або сумішами);Каменеметальні фугаси, як правило, саморобні( під час спрацювання завдають ураженнявикинутим від вибуху камінням);Сплавні( скидаються в річку вище за течією і при контакті з мостом, греблею вибухають).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Голубенко Наталія Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
17 серпня 2022
Переглядів
15280
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку