Презентація "Міжнародна міграція робочої сили"

Про матеріал
Презентація "Міжнародна міграція робочої сили" для вивчення Розділу "Населення" у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародна міграція робочої сили

Номер слайду 2

ПЛАН 1. Сутність, фактори та види міжнародної міграції робочої сили. 2 Причини та наслідки міграції. 3 Сутність, структура та основні риси світового ринку праці. 4 Регулювання процесів міжнародної економічної міграції.

Номер слайду 3

Список інформаційних джерел Основні: 1.Амеліна І.В., Попова Т.Л. , Владимиров С.В. Міжнародні економічні відносини / Навчальний посібник. – Київ: «Центр учбової літератури», 2013 р. – 125-143с. 2.Козик В.В., Панкова Л.А., Даниленко Н.Б. Міжнародні економічні відносини / Навчальний посібник. – Київ: Знання, 2008. – 247-256 с. 3.Сучасні тенденції міжнародних економічних відносин. Економічна інтеграція України у світове господарство: кол. монографія / За ред. І.М.Посохова та ін. – Харків: НТУ «ХПІ», 2016. (Гриф вченої ради НТУ «ХПІ»). – 268-289 с. 4.Міжнародні економічні відносини / навчальний посібник. За ред. Ю.Г. Козака, М.А. Зайця. – Одеса: «Тов. плутон», 2016. – 293-301 с.

Номер слайду 4

Список інформаційних джерел Допоміжні: 1. Горбач Л. М. Міжнародні економічні відносини : підручник / Л. М. Горбач, О. В. Плотніков. – К. : Кондор, 2009. – 266 с. 2. Лук’яненко Д. Міжнародна міграція робочої сили: український контекст / Д. Лук’яненко // Україна і світове господарство. Взаємодія на межі тисячоліть : навч. пос. / Д. Лук’яненко, А. Поручник. – К. : Либідь, 2002. – С. 158–175. 3. Малиновська О. А. Проблема нелегальної міграції та транспортування мігрантів в Україні : наукова доповідь / О. А. Малиновська // Центр технічної кооперації для Європи та Центральної Азії, Міжнародна організація з міграції / упорядник О. А. Малиновська. – К. : Бланк-Прес, 2000. – 120 с.

Номер слайду 5

Завдання для самостійної роботи 1. Провести аналіз діяльності міжнародних організацій, що регулюють потоки міжнародної міграції робочої сили. Результати записати у формі таблиці. № з\п Назва міжнародної організації Дата заснування Основне призначення у сфері регулювання міжнародної міграції робочої сили

Номер слайду 6

Завдання для самостійної роботи 2. Провести аналіз участі країн у процесах міжнародної міграції робочої сили. Результати записати у формі таблиці 3. На контурній карті світу позначити основні напрямки міжнародної міграції робочої сили 20-21 ст. Учасники Здобутки Втрати Країна-експортер робочої сили Країна-імпортер робочої сили

Номер слайду 7

1. Сутність, фактори та види міжнародної міграції робочої сили. Що являє собою міжнародна міграція робочої сили? ПРИГАДАЙТЕ

Номер слайду 8

Міжнародною трудовою міграцією називають переміщення осіб найманої праці через державні кордони в пошуках роботи. При виїзді із країни працівник є емігрантом, при в'їзді в іншу країну - іммігрантом. Емігрантів, які повертаються із чужої країни на батьківщину, називають реемігрантами, або зворотними переселенцями.

Номер слайду 9

ПОМІРКУЙТЕ За якими ознаками можна класифікувати міграційні процеси?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

2. Причини та наслідки міграцій Які основні причини існування міжнародної трудової міграції? ПОМІРКУЙТЕ

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Можна виділити 5 напрямків міжнародної міграції робочої сили: 1)з країн, що розвиваються в промислово розвинуті країни; 2) у рамках промислово розвинутих країн (в основному з неекономічних причин, також спостерігається відплив умів з Європи в США); 3) між країнами, що розвиваються; (в основному між НІК і країнами арабських еміратів; між країнами-членами ОПЕК та іншими країнами, що розвиваються; 4)з колишніх соціалістичних країн у промислово розвинуті; 5)міграція науковців, кваліфікованих фахівців із промислово розвинутих у країни, що розвиваються.

Номер слайду 14

приймаюча країна, країна-реципієнт, країна-імпортер країна походження, країна-донор, країна-експортер

Номер слайду 15

Наслідки для країни – експортера робочої сили Позитивні сторони: - сприяє зменшенню безробіття; - сприяє набуттю знань і досвіду за кордоном; - служить джерелом додаткових валютних надходжень у вигляді переказів; - зменшується витрачання коштів на соціальні потреби; - емігранти вкладають інвестиції в економіку своєї країни; - мігранти, що повертаються, привозять досвід і гроші. Негативні сторони: "відтік мізків" - відтік кваліфікованої робочої сили веде до зниження технологічного потенціалу країни, її наукового та культурного рівня; зменшується обсяг споживчого ринку країни, і у значних масштабах це призводить до зниження рівня виробництва та споживання в країні тощо.

Номер слайду 16

Наслідки для країни – імпортера робочої сили Позитивні сторони: - отримання дешевої робочої сили для шкідливою і важкої роботи; - підвищення конкурентоспроможності товарів за рахунок зниження витрат на оплату праці; - кваліфікована робоча сила несе з собою знання, досвід, навички; - економія витрат на освіту та профпідготовку; - нащадки іммігрантів працюю більш сумлінно. Негативні сторони: - підвищується рівень безробіття, що потребує збільшення витрат на допомогу по безробіттю; - збільшується ймовірність міжнаціональних конфліктів як у сфері зайнятості, так і в побутовому житті.

Номер слайду 17

3 Сутність, структура та основні риси світового ринку праці Світовий (міжнародний) ринок праці — це система відносин, що виникають між державами з приводу узгодження попиту та пропозиції світових трудових ресурсів, умов формування робочої сили, оплати праці та соціального захисту.

Номер слайду 18

Центри притягування міжнародних трудових ресурсів

Номер слайду 19

Найбільші міграційні коридори в період 2000-2015 рр., тис. осіб в рік

Номер слайду 20

4 Регулювання процесів міжнародної економічної міграції. Які міжнародні організації задіяні у регулюванні міжнародної міграції? ПРИГАДАЙТЕ

Номер слайду 21

Міжнародні міграційні процеси регулюються країнами, які беруть участь в обміні трудовими ресурсами. Контролю та регулюванню підлягають соціальний, віковий та професійний склад мігрантів, рівень в'їзду і виїзду іноземних трудящих. Функції міждержавного та внутрішньодержавного розподілу робочої сили: визначення обсягу та структури міграційних потоків дедалі більше виконують міністерства праці, внутрішніх та закордонних справ, а також спеціально створені державні та міждержавні органи.

Номер слайду 22

МОП — МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ - це міжнародна урядова організація створена в 1919 р., яка з з 1946 р. є спеціалізованою інституцією ООН. - Кількість країн-членів – 185. - Україна є членом МОП з 12.05.1954 року та ратифікувала понад 60 конвенцій МОП. За часів незалежності Україна двічі обиралася до складу Адміністративної ради – на період 1996-99 рр. та 1999-2002 рр.

Номер слайду 23

МОМ — МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ З МІГРАЦІЙ є міжнародною міжурядовою організацією, заснованою під час конференції у м. Брюсселі 5 грудня 1951 року, діє у таких сферах міграції робочої сили: - розробка довгострокових програм в області регулювання міграційних потоків; - надання допомоги в питаннях організації міграції; - розвиток технічного співробітництва в області міграції; - запобігання "відпливу умів"; - надання експертних послуг з питань ММРС. МОМ включає 157 (у т.ч. Україна) країн-членів + 10 країн мають статус спостерігачів.

Номер слайду 24

Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) займається питаннями захисту біженців, реалізації довгострокових рішень, у першу чергу репатріації. Система постійного спостереження за міграцією (СОПЕМИ) при ОЕСР координує діяльність національних імміграційних управлінь. Комісія ООН по народонаселенню має у своєму розпорядженні відповідний фонд, частина якого використовується на субсидування національних програм в області міграції населення.

Номер слайду 25

ВИСНОВКИ Процеси міжнародної трудової міграції - це найбільш очевидні, відкриті форми прояву міжнародного ринку праці. В результаті розвитку міжнародного ринку праці відбувається все більш тісне вплетення в світогосподарські зв'язки тих країн, які ще не досягли високого рівня економічного і технічного розвитку і беруть участь в міжнародних економічних відносинах в основному за рахунок експорту робочої сили. Одночасно відбувається освоєння робочою силою цих країн сучасних технологій, передових навичок праці, що сприяє згладжуванню відмінностей в кваліфікаційному рівні населення більш розвинених і менш розвинених країн.

Номер слайду 26

ppt
Додано
28 квітня 2022
Переглядів
2172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку