Презентація: МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНА СФЕРА ТА СИСТЕМА ВИРОБНИЦТВА В ГЛОБАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ

Про матеріал

В доданй презентації поняття «національна економіка», «міжнародний поділ праці», «світова економіка»,типів та підтипів країн за рівнем економічного розвитку... Роль транснаціональних корпорацій (ТНК) у сучасному світі...

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНА СФЕРА ТАСИСТЕМА ВИРОБНИЦТВА В ГЛОБАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ За підручником “ГЕОГРАФІЯ”, 11 клас. Сергій Кобернік. Роман Коваленко

Номер слайду 2

Пригадайте!1. Що означають поняття «національна економіка», «міжнародний поділ праці», «світова економіка»? 2. Які існують типи та підтипи країн за рівнемекономічного розвитку? 3. Що таке транснаціональні корпорації (ТНК) та яка їхняроль у сучасному світі?

Номер слайду 3

Поняття «глобальна економіка». Глобальна економіка існує як цілісний глобальний організм, наддержавна, позадержавна економіка. У ній національні економіки залежать від діяльності глобалізованого ядра, яким стають транснаціональні корпорації (ТНК). Суттєва особливість глобальної економіки – утворенняпоряд із реальною економікою, яка виробляє товари та надає послуги, сильно розвинутої фінансової сфери, що називають віртуальною економікою.

Номер слайду 4

Світова економіка перетворилася на транснаціональну глобальну систему завдяки трьом особливостям. По-перше, полегшилося переміщення капіталу через кордони. Цьому також сприяла поява у 70-х рр. ХХ ст. ринку євровалюти та введення змінного курсу долара. Нині глобальна економіка проявляється переважно через потоки грошей, а не торгівлю товарами та послугами. По-друге, завдяки технологічним винаходам у світі створено глобальнумережу комунікацій. Через це відбулася децентралізація прийняття рішень, а виробництво наблизилося до ринків збуту кінцевої продукції. Завдяки комп’ютерним мережам люди можуть працювати дистанційно – у себе вдома. Великі міські агломерації стали центрами послуг і ділової інформації. По-третє, унікальна характеристика глобальної економіки – зростаючий міжнародний поділ праці. Спеціалізація кожної групи країн визначається зайнятою нішею на глобальному ринку.

Номер слайду 5

Так, у високорозвинутих країнах сировинна економіка стала маргінальною (перехідною). Вони спеціалізуються переважно на сфері послуг і деяких високотехнологічних виробництвах переробної промисловості. Успішний розвиток нових індустріальних країн визначається їхньою промисловою спеціалізацією на працемістких виробництвах. Більшість країн, що розвиваються, в міжнародному поділі праці вирізняються сільськогосподарською та мінеральною сировиною.

Номер слайду 6

Отже, глобальна економіка – це цілісна система, компоненти якої поєднані всесвітніми фінансовою, інформаційною та гігантською виробничо-збутовою мережами, що може діяти в реальному або обраному часі в планетарному масштабі. Світовий ринок технологій. Через прискорений науково-технічний розвиток з другої половини ХХ ст. поряд зі світовими ринками капіталу, товарів та праці в глобальній економіці функціонує світовий ринок технологій. Технологією вважається сукупність науково-технічних знань (у форміконструкторських рішень, методів і процесів), що їх можна використовувати у виробництві товарів і наданні послуг. Світовий ринок технологій – це сукупність міжнародних економічних відносин щодо прибуткового використання прав власності на його об’єкти: технології продуктів, процесів та управління.

Номер слайду 7

Міжнародний рух технологій може існувати в речовій або неречовій формі. До речової форми належить реалізація через міжнародну торгівлю наукомісткої продукції, що створена з використанням новітніх технологій. Такі товари поділяють на високотехнологічні (аерокосмічне устаткування, комп’ютери, електроніка, ліки), середньотехнологічні (автомобілі, хімікати) та низькотехнологічн (будівельні матеріали, харчові продукти, сталь, текстиль, одяг, взуття). Об’єкти світового ринку технологій у неречовій формі представлено результатами інтелектуальної діяльності. Їх існує багато форм: патенти, ліцензії, «ноу-хау», науково-технічна документація, копірайт, наукомісткі послуги, підготовка персоналу, інформація в друкованих виданнях, стажування, виставки, ярмарки, симпозіуми,тощо. Одні з них мають комерційне значення, інші – некомерційне.

Номер слайду 8

Головними суб’єктами обміну технологіями є транснаціональні корпорації(ТНК). Найбільші ТНК зосереджують до 90 % досліджень у своїх руках, щосприяє монополізації світового ринку технологій. Серед країн одночасно великими експортерами та імпортерами технологій є високорозвинуті країни. 9/10 їх світового обігу припадає на США, Японію,Велику Британію, Німеччину, Францію, Італію, Нідерланди, Швецію, Швейцарію. Стрімко зміцнюються позиції у галузі високих технологій країн, що розвиваються, особливо Східної та Південно-Східної Азії.

Номер слайду 9

На світовому ринку технології просуваються за таким циклом. На першому етапі відбувається продаж готової продукції, зробленої за новою технологією, на другому – технологічний обмін супроводжується або здійснюється у формі прямих іноземних інвестицій, нарешті, на останньому – чисте ліцензування.

Номер слайду 10

Світовий ринок патентів і ліцензій. Однією зі складових ринку технологій є торгівля ліцензіями й патентами. Патент – це документ, що видається винахідникові і засвідчує його авторство, а також надає йому монопольне право навикористання нововведення протягом певного часу (зазвичай 15 – 20 років) на території певної країни. Ліцензія – це дозвіл, що видається власником технології,захищеної або не захищеної патентом, зацікавленій стороні на використання цієї технології протягом певного часу за певну плату

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ринок патентів і ліцензій представлений в основному монополізованими фірмами та ТНК. Так, понад 75 % експортних надходжень припадає на внутрішньофірмову торгівлю, тобто торгівлю між головною (материнською) компанією і філіями (дочірніми фірмами) ТНК. Якщо укладено міжнародну торгову угоду, за якою власник винаходу дає іншій стороні дозвіл на його використання в певних межах, то її називають ліцензійною угодою. Провідне місце на ринку патентів і ліцензій належить високорозвинутим країнам, на які припадає 70 % від середнього обсягу сукупної торгівлі. Вартість продукції, що її випускають у різних країнах за іноземними ліцензіями,в 10 – 12 разів перевищує вартість самих ліцензій. Ведучі позиції на цьому ринку належать США, на які припадає понад 1⁄5 світового експорту ліцензій. Доситьблизькі до США країни Європи, зокрема Німеччина та Велика Британія. Вартістьпатентування в країнах Європи вища, ніж у США або Японії.

Номер слайду 14

РОЛЬ КРАЇН У МІЖНАРОДНІЙ ЛІЦЕНЗІЙНІЙ ТОРГІВЛІ {93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}ВИСОКОРОЗВИНУТІ КРАЇНИ КРАЇНИ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ З домінуючим експортом ліцензій: СШАЗ імпортно-експортною орієнтацією: Аргентина, Бразилія, Мексика, Республіка Корея, Індія, Туреччина тощо. З переважним експортом ліцензій: Велика Британія, Швейцарія тощо. З імпортною спрямованістю: Таїланд, Алжир, Панама тощо. З переважним імпортом ліцензій: Німеччина, Японія тощо. З епізодичним характером ліцензійної торгівлі: найменш розвинуті країни

Номер слайду 15

Світовий ринок інформаційно-технологічних (ІТ-) послуг. З переходом від індустріальної епохи до інформаційного суспільства сфера ІТ-послуг є однією з найбільш перспективних. Інформаційні технології (ІТ) – це вид діяльності, що належить до технологій управління та обробки величезного потоку інформації іззастосуванням обчислювальної техніки. Світовий ринок ІТ займається купівлею-продажем та розповсюдженням апаратних засобів (комп’ютерного обладнання), програмового забезпечення, комп’ютерних та інформаційних послуг. Найважливішим складником сучасного світового ринку ІТ є комп’ютерні мережі, серед яких найбільшого значення набула глобальна мережа Internet.

Номер слайду 16

Світовий ринок ІТ-послуг складається з регіональних ринків, що мають певнуспеціалізацію. Північноамериканський ринок охоплює всі види інформаційних послуг. Європейський ринок займається медіа-послугами, телекомунікаціями,послугами реклами, зв’язками з громадськістю, розважальним бізнесом тощо. Азійсько-Тихоокеанський ринок відомий офшорним програмуванням. Західноазійський ринок вирізняється імпортом усіх видів ІТ-послуг. Африканський та Латиноамериканський ринки відомі розвитком телебачення, радіомовлення,друкованою пресою. За розміром частки ІТ-послуг у створенні ВВП країни умовно поділяють нааутсайдерів, кваліфікованих виконавців, а також інноваційних і технологічних лідерів. Серед країн найбільшими постачальниками ІТ-послуг на світовий ринок єІндія, Ірландія, США, Велика Британія, Німеччина та Ізраїль. Їхня частка в світовому експорті ІТ-послуг становить понад 60 %.

Номер слайду 17

Найбільшими компаніями-постачальниками ІТ-послуг є IBM, Hewlett-Раckard, Fujitsu, Accenture, CSC. Для США, Великої Британія, Республіки Кореї, Китаю характерний високий попит на ІТ-послуги на внутрішньому ринку. Водночас Індія та Ірландія експортують більшу частку ІТ-послуг. Однією з головних тенденцій світового ІТ-ринку є зростання ролі ІТ-аутсорсингу – передачі компаніями частини їхніх завдань країнам-виконавцям з дешевою робочою силою. Це сприяє ширшому залученню дистанційних робітників з країн, що розвиваються, або з країн з перехідною економікою. Нові офшорні центри ІТ-аутсорсингу створюються в Індії, Китаї, на Філіппінах, у Казахстані, країнах Східної Європи, Латинської Америки, Африки. Сфера ІТ-послуг є однією з найбільш динамічних в Україні. Її частка у структурі ВВП країни постійно збільшується.

Номер слайду 18

Система виробництва. Система виробництва – складна багаторівнева система, яка перетворює вихідну сировину або матеріали на кінцевий продукт,що відповідає суспільному замовленню. Вона складається з кількох послідовних стадій: постачання ресурсів (сировини, матеріалів, енергії, працівників), перетворення сировини на нову продукцію, виробництво кінцевого продукту

Номер слайду 19

Матеріально-технічні ресурси Складники системивиробництва Просторовіресурси. Технологічніресурси Трудовіресурси Організаційніресурси Інформаційніресурси Просторовіресурси Фінансовіресурси Організаційніресурси

Номер слайду 20

Система виробництва містить низку складників: До матеріально-технічних ресурсів, належать виробниче обладнання, інструменти, інвентар, оснащення, енергоресурси, основні та допоміжні матеріали. Технологічні ресурси виявляються через технологічні процеси, конкурентоспроможні ідеї, наукові розробки та ін. Трудові ресурси формуються кваліфікаційним складом працівників. Просторові ресурси складаються з виробничих приміщень, комунікаційтощо. Земельні ресурси становлять або ґрунти як основний засіб виробництва,або територія як просторова основа для розміщення виробництва. Організаційні ресурси визначаються структурою системи виробництва, виробничих процесів,системи управління. Інформаційні ресурси формуються на основі системи та характеру інформації, технічних засобів і т. д. Фінансові ресурси показують розмір та стан активів, їхню ліквідність, наявність кредитних можливостей.

Номер слайду 21

Історично існувало 3 типи систем виробництва. Першою була фабрична та мануфактурна система виробництва. Вона спирається на механізацію виробництва‚ передачу основних технічних функцій машині. Для неї характерні прості вузькі спеціальності робітників. Використовується система універсальних (неспеціалізованих) машин. Управління виробництвом має конфліктний характер: у його основі – нагляд над робітниками.

Номер слайду 22

Згодом її змінила конвеєрна система виробництва, що спирається на систему спеціалізованих машин і технологічний процесів. Для неї характерне масове,серійне виробництво на основі управління технікою, технологіями, товарно-матеріальними та виробничими запасами. Управління виробництвом відбувається на основі складання графіків робіт, розподілу виробничих завдань серед підрозділів фірми, контролю якості продукції та наукової організації праці.

Номер слайду 23

Сучасний етап постіндустріального розвитку призвів до формування гнучкої системи виробництва. Вона заснована на комп’ютеризованому виробництві. В управлінні виробництвом комп’ютеризовані системи координують роботувсіх підрозділів з метою забезпечення безперебійного виробничого процесу. В управлінні людськими ресурсами передбачається участь самих працівників.

Номер слайду 24

Контроль і самоконтроль1. У чому полягають відмінності між поняттями «глобальна економіка» та«світова економіка»? 2. Назвіть складники міжнародної науково-технологічноїсфери. 3. Розкажіть, що таке «система виробництва». Які її складники та основні історичні типи розвитку? 4*. Знайдіть інформацію та підготуйте повідомлення про сучасний стан розвитку світових ринків технологій, патентів і ліцензій, інформаційно-технологічних послуг. Яких змін зазнають ці ринки внаслідок глобалізації? Яке місце України в них ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клочко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 грудня 2019
Переглядів
11674
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку