Презентація "Міжнародні відносини України. Помаранчева революція"

Про матеріал
Мета: з’ясувати особливості відносини України із США, НАТО та ЄС; охарактеризувати відносини України з Росією; визначити хід Президентських виборів 2004р.; скласти історичну характеристику Помаранчевій революції; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження; удосконалювати навички роботи з історичним матеріалом та історичними картами; вміння співпрацювати в парах та малих групах; формувати інтерес до вивчення теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародні відносини України. Помаранчева революція

Номер слайду 2

Пригадайте основні моменти державотворчого процесу та стану економіки в перші роки незалежності України.https://vseosvita.ua/test/start/dsg340

Номер слайду 3

1. Відносини України із США, НАТО та ЄС1994 р. Ратифікація Верховною Радою України Договору про партнерство і співробітництво між Україною та Євросоюзом.30 січня 1992 р. Україна стала членом Конференції з безпеки та співробітництва в Європі (з 1995 р. – Організації з безпеки та співробітництва в Європі, скорочено ОБСЄ).

Номер слайду 4

Грудень 1994 р. - підписання в Будапешті вищими керівниками України, США, Великої Британії та Російської Федерації Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Номер слайду 5

Липень 1997 р. під час саміту країн – членів НАТО в Мадриді було підписано Хартію про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору. 9 листопада 1995 р. вступ України до Ради Європи. Договір про партнерство і співробітництво між Україною і Євросоюзом - червень1994 р. (в Люксембурзі ) - набув чинності 1 березня 1998 р. Європейський Союз, ЄС – міжнародне політико-економічне об’єднання європейських держав.

Номер слайду 6

2. Відносини України з Росією28 травня 1997 р. голови урядів України й Росії підписали угоду про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України30–31 травня 1997 р. Б. Єльцин здійснив свій перший державний візит в Україну з метою підписання Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Номер слайду 7

Президенти підписали заяву «Про новий етап економічної інтеграції та про початок переговорного процесу щодо формування Єдиного економічного простору і створення єдиної регуляційної міждержавної комісії з торгівлі і тарифів». Єдиний економічний простір (ЄЕП) – проект створення спільного ринку товарів, послуг, капіталів і робочої сили для Білорусі, Казахстану, РФ та України. 23 лютого 2003 р. у Москві відбулася неформальна зустріч чотирьох президентів: В. Путіна (Росія), Л. Кучми (Україна), Н. Назарбаєва (Казахстан) і О. Лукашенка (Білорусь).

Номер слайду 8

3. Президентські вибори 2004 р. Президентські вибори відбулися 31 жовтня 2004 р. Голоси виборців розподілилися таким чином: В. Ющенко — 39,26 %, В. Янукович — 39,11 %, О. Мороз — 5,82 %, П. Симоненко — 4,97 %, Н. Вітренко — 1,53 %, А. Кінах — 0,93 %.

Номер слайду 9

Голова Верховної Ради двох скликань В. Литвин у книжці «2004: події, документи, факти» переповідає такий епізод: «У Донецьку, у Ворошиловському районі, на одній з дільниць 42-го територіального округу членів комісії змусили підписати чистий протокол. Потім, як повідомив очевидець, у протокол були вписані фальсифіковані результати виборів. Так, за його словами, з майже 2 тисяч виборців дільниці за Віктора Ющенка були віддані 133 голоси, але в протокол були вписані тільки 2 голоси. Більше того, ніякого фактичного підрахунку голосів, відданих за кандидата Віктора Януковича, не робили, просто в протокол були вписані за нього 1947 голосів. Фальсифікація результатів стала можливою через те, що на цю виборчу дільницю не був допущений жоден спостерігач від В. Ющенка». Про які факти президентських перегонів 2004 року свідчать наведені джерела?- Шефе! Ми вже обробили двісті відсотків бюлетенів!- Ми прибули голосувати за відкріпними талонами.

Номер слайду 10

Помаранчева революція22 листопада – 3 грудня 2004 р. Помаранчева революція. Акції протесту, що тривали впродовж листопада – грудня 2004 р., відбувалися під жовтогарячими, або помаранчевими, знаменами. Саме тому ті події назвали Помаранчевою революцією. Майже всі учасники протесту та їхні симпатики мали помаранчеву атрибутику: прапори, стрічки, накидки, хустинки.

Номер слайду 11

Грудень 2004 р.- обрання В. Ющенка Президентом України. Вихід з політичної кризи вдалося знайти завдяки тривалим переговорам і напрацюванню компромісного рішення: з боку влади головною поступкою була згода на проведення переголосування другого туру виборів, з боку опозиції - згода на конституційну реформу, за якою з 2006 р. Україна ставала парламентсько-президентською республікою. Його загальні підсумки, за даними ЦВК, були такі:за В. Ющенка - 51,99 %за В. Януковича - 44,2 %Повторне голосування другого туру відбулося 26 грудня 2004 р.

Номер слайду 12

Підписання Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Установіть хронологічну послідовність подій: Обрання В. Ющенка Президентом України. Підписання Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. Вступ України до Ради Європи А БВ Г

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати параграф § 24 Виконати завдання в 3-5 кінці параграфа

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
5803
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку