Презентація "Модель Особистісно орієнтованої педагогіки в початкових класах "

Про матеріал

Ірина Сергіївна Якиманська виокремлює три моделі особистісно орієнтованої педагогіки:

- соціально-педагогічна модель виховує з попередньо заданими якостями. Завданням школи є наближенні кожного учня до її параметрів (носій масової культури).

- предметно-дидактична модель пов'язана з предметною диференціацією, яка забезпечує індивідуальний підхід у навчанні.Технологія предметної диференціації будується на урахуванні складності та обсягу навчального матеріалу (завдання пониженої та підвищеної складності).

- психологічна модель спочатку зводилась до визнання відмінностей в пізнавальних здібностях учнів, які в реальному освітньому процесі проявляються в здібності до навчання (індивідуальна здібність до засвоєння знань). При цьому метою освітнього процесу є корекція здібності до навчання як пізнавальної здібності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Автор-розробник особистісно орієнтованої системи навчання Ірина Сергіївна Якиманська, доктор психологічних наук, професор, співробітник Інституту педагогічних інновацій РАО. «Визнання учня головною діючою фігурою всього освітнього процесу складає сутність особистісно орієнтованої педагогіки». (І.С. Якиманська)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ірина Сергіївна Якиманська виокремлює три моделі особистісно орієнтованої педагогіки: - соціально-педагогічна модель виховує з попередньо заданими якостями.  Завданням школи є наближенні кожного учня до її параметрів (носій масової культури). предметно-дидактична  модель пов’язана з предметною диференціацією, яка забезпечує індивідуальний підхід у навчанні.Технологія предметної диференціації будується на урахуванні складності та обсягу навчального матеріалу (завдання пониженої та підвищеної складності). психологічна модель спочатку зводилась до визнання відмінностей в пізнавальних здібностях учнів, які в реальному освітньому процесі проявляються в здібності до навчання (індивідуальна здібність до засвоєння знань). При цьому метою освітнього процесу є корекція здібності до навчання як пізнавальної здібності.

Номер слайду 5

Особистість учня – мета освітньої системи, він співтворець уроку, а учитель – передумова формування виховання, він спільник учня в пізнавальній меті. Дитиноцентризм – орієнтація на внутрішній розвиток учня, перехід від особистості до індивідуальності й далі до універсуму.

Номер слайду 6

Отже, метою особистісного орієнтованого навчання є процес психолого-педагогічної допомоги дитині в ставленні її суб’єктивності, культурної ідентифікації, соціалізації, життєвому самовизначенні. Особистіно орієнтований підхід поєднує виховання та освіту в єдиний процес допомоги, підтримки, соціально-педагогічного захисту, розвитку дитини, підготовка її до життєтворчості. Найпростішою ланкою з яких складається особистісно-орієнтовне навчання є, особистісно орієнтована педагогічна ситуація. Це навчальна ситуація, опинившись в якій дитина повинна шукати сенс, пристосовувати її до своїх інтересів, будувати образ чи модель свого життя. Один і той самий урок різним дітям дає різний пізнавальний та життєвий досвід.

Номер слайду 7

Особистісно орієнтована технологія навчання складається з ланок - особистісно орієнтованих ситуацій, опинившись в яких, дитина повинна шукати сенс, пристосувати їх до своїх інтересів, створити образ чи модель свого життя, обрати творчий момент, дати критичну оцінку. Для вирішення такого завдання недостатньо наявних знань, потрібні пізнавальні пошуки. Особистісно орієнтоване навчання забезпечує перетворення учня з пасивного спостерігача, який засвоює знання та досвід, на активного співрозмовника та співробітника, суб'єкта навчально-виховної діяльності, продуктивної праці.

Номер слайду 8

Кожна дитина повинна усвідомити власну причетність до всього, що відбувається на уроці, адже лише за такої умови інформація уроку стане особистим надбанням учня і наповниться для нього смислом і цінністю.

Номер слайду 9

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 1. Т. Гуменникова. Підготовка вчителя до особистісно орієнтованого виховання молодших школярів // Початкова школа. – 2009. - № 4. 2. Якиманская И.С. Технология личностно-ориентированного образования. – М.: Сентябрь, 2000. – 188 с. 3.О. Жигайло, О. Шаран. Розвиток особистості молодшого школяра в умовах модернізації навчально-виховного процесу // Початкова школа. – 2009. - № 10. 4.Подмазін С.І. Особистісно-орієнтований освітній процес: принципи, технології // Педагогіка і психологія. – 1997. – № 2. – С. 37-43. 5.Особистісно орієнтований підхід в початковій освіті / Упоряд.: О. Кондратюк. – К.: Шкільний світ, 2008. 6. Інтернетресурси: http://otherreferats.allbest.ru/pedagogics/00053869_0.html http://osvita.ua/vnz/reports/pedagog/14591/ http://svitppt.com.ua/pedagogika/osobistisno-zorietovane-navchannya.html http://www.myshared.ru/slide/1173077/

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Голобородько Наталя Вікторівна
    Дякую. Матеріал корисний, усе чітко й зрозуміло.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
2408
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку