Презентація "Мохи, будова та різноманітність"

Про матеріал
Сформувати знання про вищі спорові рослини як ро перші наземні рослини, про характерні риси мохів, вивчити ознаки їх більш високої організації порівняно з водоростями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОХИ

Номер слайду 2

На Землі налічується близько 35 тис. видів мохів, з них в Україні - близько 800. вони повсюди де є волога. Мохи – це невисокі, переважно багаторічні рослини, які за своєю організацією близькі до водоростей: вони не мають провідних тканин і коренів. Для існування на суходолі в них є багато пристосувань. Вони можуть вбирати вологу всією поверхнею тіла, здійснювати фотосинтез за будь-яких умов освітлення, висихати, залишаючись при цьому живими, мають механічні тканини та деякі органи.

Номер слайду 3

Як правило, мохи завжди насичені вологою і дещо нагадують губок. Але існують періоди, коли води не вистачає і більшість видів засихають, а після повторного зволоження – відновлюють свою життєдіяльність. МОХИСЛАНЕВІЛИСТОСТЕБЛОВІТіло сланевих мохів має вигляд пластинки, на нижній поверхні якої можуть бути ризоїди, що не лише відіграють роль прикріплення, але й транспортують воду до тіла моху. Тіло листостеблових мохів має вигляд подушки із щільно розташованих пагонів зі стеблом і листками; при основі є ризоїди. На верхівці пагонів утворюються статеві органи. Наука, яка вивчає мохи називається бріологія

Номер слайду 4

Сланеві мохи. Листостеблові мохи

Номер слайду 5

Різноманітність мохів. Маршанція мінливаЇЇ можна зустріти там, де затінок і ніколи не буває сухо. Вона має пластинчасту слань темно – зеленого кольору до 10 см завдовжки. На поверхні талому можна побачити вирости підставки, призначені для статевого розмноження, і виводкові кошики для вегетативного розмноження.

Номер слайду 6

Політрих звичайний, або зозулин льон. Багаторічна листостеблова рослина, яка живе у вогких місцях. Гаметофіт має нерозгалужене, прямостояче стебло до 40 см заввишки, що густо вкрите дрібними зеленими листками. У нижній частині рослин є багатоклітинні ризоїди. Це дводомна рослина: верхівки одних рослин несуть антеридії з розеткою червонуватих листків, а інші – зелені архегонії. Спорофіт складається зі стопи, ніжки та коробочки зверху вкритої ковпачком, що за формою нагадує зозулю. Коробочка має зубчики по краю, що є пристосуванням для розсіювання спор.

Номер слайду 7

Сфагнум болотний, або білий мох. Цей мох поширений на болотах та дуже зволожених місцях. Стебло розгалужене, прямостояче, до 50 см заввишки. Листки не мають жилок і складаються з двох типів клітин: дрібних живих зелених (фотосинтезуючих) і великих мертвих безбарвних (водоносних). Ці клітини здатні накопичувати і утримувати таку кількість води, яка в 30-40 разів перевищує масу самого моху. Ризоїди в них у дорослому віці відсутні. Сфагнум – однодомна рослина. Антеридії розвиваються в пазухах листків на бічних гілочках, архегонії – на верхівці. Ці мохи наростають верхівкою, а нижня частина стебла поступово відмирає. Клітини цих мохів виділяють кислоти, що вбивають мікроорганізми, які розкладають органічні рештки. Накопичуючись, відмерлі рештки утворюють торф.

Номер слайду 8

Тортула стінна утворює маленькі подушечки і росте на вапнякових каменях, в тому числі і на стінах будинків з такого матеріалу. 

Номер слайду 9

Цірріфіллум волосконосний утворює пухкі світло-зелені дерновинки. Він вважає за краще вапняний грунт, багатий поживними речовинами. Цірріфіллум можна виявити в лісах і чагарниках. Втім, в саду йому теж знайдеться місце. 

Номер слайду 10

Антоцерос гладкий - один з небагатьох видів з роду антоцеротовие мохів, що мешкають в північних широтах. Цей мох часто першим з`являється на вологому грунті після прополки на грядках, в квітниках і особливо в борознах. 

Номер слайду 11

Розмноження мохоподібних. Цикл розвитку мохів представлений чергуванням безстатевого (спорофіт) і статевого (гаметофіт) поколінь. Гаметофіт мохів – дводомна рослина 20-40 см заввишки, що росте густими дернинами у вологих лісах. На верхівках чоловічих особинрозвиваються антеридії – чоловічі статеві органи,в яких утворюються у великій кількості сперматозоїди. На верхівках жіночих особин розвиваються жіночі статеві органи – архегонії. Запліднення мохів: за допомогою краплиннорідкої води сперматозоїд потрапляє до шийки архегонія, крізь неї проникає до черевця і запліднює яйцелітину. Із зиготи розвивається спорогон (спорофіт). Спорофіт мохів веде напівпаразитичний спосіб життя на жіночому гаметофіті, складається з коробочки на ніжці та присоски, за допомогою якої кріпиться до гаметофіту. За сприятливих умов спора проростає у нитчасту галузисту протонему з бруньками. Із бруньк розвиваються чоловічі або жіночі гаметофіти.

Номер слайду 12

1. Листостеблова будова – розчленоване на стебло і листки тіло рослин.2. Ризоїди – ниткоподібні вирости гаметофіту, що виконують функції кореня.3. Спорофіт (спорогон) – нестатеве покоління в життєвому циклі рослин.4. Коробочка – частина спорогону, де розміщуються спори.5. Гаметофіт – статеве покоління в життєвому циклі рослин.6. Антеридії – чоловічі статеві органи вищих рослин.7. Архегонії – жіночі статеві органи вищих рослин.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лесюк Богдана Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2019
Переглядів
43516
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку