Стінка плода утворюється насамперед зі стінок зав’язі (плоди вишні, персика, сливи) і має три шари: зовнішнійсереднійвнутрішній. У формуванні стінки плода можуть брати участь й інші частини квітки: квітколоже, основи тичинок, чашолистків і пелюсток (наприклад, плоди яблуні, суниць, помідорів).
Соковиті плоди – плоди, оплодень яких містить 70-80% води. Кістянка - однонасінний; ендокарпій здерев’янілий, мезокарпій – соковитий, а екзокарпій – тоненька шкірочка (вишня, глід, слива, кокосова пальма, персик) Багатокістянка - (складна кістянка, збірна кістянка) плід формується у квітках з великою кількістю маточок (малина, ожина)
Яблуко - багатонасінний плід; наявні плівчасті камери з насінням, які формуються внаслідок розростання квітколожа. (Айва, яблуко, груша, горобина)Помаранча - багатонасінний плід; зовнішній шар – шкірястий, багатий не ефірні олії, середній шар – білий та губчастий, сухий, а внутрішній – соковитий.(апельсин, лимон, мандарин)
Суничина - багатонасінний плід; утворюється в результаті розростання квітколожа. (суниця, полуниця)Гарбузина - зовнішній шар дерев’яніє, а середній і внутрішній залишаються соковитими та м’ясистими. (Гарбуз, арбуз, огірок, диня)Ягода - багатонасінний плід, у якого зовнішній шар шкірястий, а середній і внутрішній – соковиті. (Помідор, смородина, картопля, виноград, (банан)
Поширення плодів: Автохорія – самостійне поширення плодів і насіння (горох, квасоля, огірок-пирскач)Зоохорія – поширення тваринами (горобина, черешня, лопух)Анемохорія – поширення вітром (тополя, клен, кульбаба)Гідрохорія – поширення водою (латаття, глечики)Антропохорія – поширення людиною (череда)