Наука про ферменти називається ензимологією. Ферменти – високоспецифічні білкові молекули або РНК-молекули, які є біологічними каталізаторами реакцій у клітинах. Ферменти класифікують на : Прості ферменти є однокомпонентними, тобто маютьлише білкову частину (наприклад, амілази, ліпази, протеази). Складні ферменти – двокомпонентні, складаються з апоферменту (білкова частина) й кофактора (небілкова частина) (наприклад,каталаза,ДНК-полімераза).
Загальні властивості ферментів:наявність активних центрів (ділянки з декількох амінокислот, до яких приєднуються молекули субстрату) специфічність, яка визначається комплементарною відповідністю між ділянкою ферменту й молекулою субстрату; залежність активності від певних умов (р. Н, температури,тиску, концентрації субстрату та ферментів);
Загальні властивості ферментів:невитратність – прискорюють реакції, але самі при цьому не витрачаються; висока біологічна активність – для реакцій використовуються вмалих кількостях; регульованість дії відбувається під дією певних сполук (регуляторні білки, катіони металів, аніони кислот).