Презентація "Монгольська навала на Русь-Україну"

Про матеріал
Мета уроку-презентації - виховання в учнів національної свідомості, самосвідомрсті, любові до рідної держави та своєї історії, патріотизму, гордості за минуле і сучасне. Переплетінь минулого і сучасного є основою презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Монгольська навала на Русь- Україну1239-1241рр. Не було з часів створення світу катастрофи жахливішої для людства

Номер слайду 2

План уроку:1. Похід хана Батия на землі Переяславщини, Чернігівщини та Київщини2. Похід монгольської орди на Галичину і Волинь3. Наслідки золотоординського панування4. Причини перемог монголів

Номер слайду 3

Епіграфу уроку: « Монголи промайнули над Руссю подібно до хмари сарани, подібно до урагану крушать усе, що зустрічалося на їхньому шляху, руйнуючи села і міста» ОРДА ХІІІ ст. СХІД ОРДА ХХІ ст.

Номер слайду 4

Монгольська навала на українські землі З чим асоціюється:  навала

Номер слайду 5

Батий – “(Бату, Саїн-хан; 1208– 1255) ”БАТИЙ– хан монголів, онук Чингізхана, другий син Джучі, володар зх. улусу Монгол. імперії. На курултаї 1235 р. призначений головнокоманд. походу монголоів в Сх. і Центр. Європу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

“Зле місто” “Крижане місто”1238 р. На момент приходу монголів під Козельськ містом правив дванадцятирічний козельський князь Василь Іванович. Місто було добре укріплене валами та дерев'яними мурами на них. Очолив оборону міста єпископ Симеон. Проте монголи володіли потужною облоговою технікою, яка могла легко знищити всі міські укріплення. Дізнавшись про прихід ворогів під Козельськ, міщани зібрались на віче, на якому одностайно вирішили «Якщо і князь наш малолітній, то помремо за нього». Попри відчайдушний опір, 3 березня 1238 р. місто впало.

Номер слайду 8

Оборона Переяслова. Навесні 1239 р. вони рушили на південний захід. Першим на шляху просування Батиєвої орди стояв Переяслав. Монголи захопили місто, зруйнували і спалили його.

Номер слайду 9

Оборона Чернігова. У 1239 р. послав Батий війська на Чернігів. Обступили вони город великою силою, і князь чернігівський Мстислав Глібович, почувши про напад на город татар, прийшов на них зо всіма воїнами. Билися вони, але переможений був Мстислав, і безліч із воїнів його вбито було, і захопили вони місто і спалили його до тла, «град пожегше, и люди избите, и монастырь пограбиша». За легендою, дружина князя Мстислава Глібовича Домникія викинулася з красного терему побіля Спаського собору і розбилась, аби не терпіти наругу, її нібито поховано біля П’ятницької церкви

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Оборона Києваhttps://www.youtube.com/watch?v=d. M7w. W71 CBK4 Вправа “Запитання”(переглянувши відео,сформулювати запитання)

Номер слайду 12

Євроінтеграція. Важливим наслідком коронації стало надбання рівних прав із іншими коронованими особами Європи. За тодішньою традицією, королівський титул міг надати лише Папа Римський. Король не міг бути нічиїм васалом, а в разі нападу на його державу інші королі мали надати йому допомогу1240 р. князь подався у  Польщу й Угорщину, маючи намір організувати сусідів на спільні дії проти загарбників.

Номер слайду 13

«Візьмем Київ за три дні ,Нас зустрінуть квітами!»Та не так то сталось,Бо ж ми об’єднались. За вільну родину,За неньку Україну !Стали ворога громити,До Русландії гонити !(Пилипенко Оксана, 7 клас)Про які події іде мова? Чому русня відступає ?

Номер слайду 14

Оборна Києва у 2022 році Тримайся Києве, тримайся —Ми серце України збережем!Терпець бандерівцям урвався,За Україну москаля уб'єм!!!

Номер слайду 15

Оборона України –2022 Прокинься, світе, бо може бути запізно!Це не є тільки наша війна!Усе довкілля стане, мов залізо. Поволі, задихаючись, умре Земля!

Номер слайду 16

Захопив та зруйнував місто Володимир, Ізяслав, Луцьк. Батий не зміг взяти міцно укріплений Холм, Кременець і Данилів. У перші місяці 1241 р. Батий завоював Галицьку та Волинську землю, спустошив Угорщину та Польщу. В другій половині 1241 – на початку 1242 рр. монголи пограбували Хорватію, Трансильванію, Молдову, частину Сербії та Болгарії. Під Оломоуцем (сучасна Чехія) в 1242 р. військо Батия зазнало поразки і він повернувся до Степу, де заснував свою державу (улус). Похід на Галичину та Волинь

Номер слайду 17

Вправа «Працюємо з підручником» ( опрацювати абзаци 2,3 с.117 заповнити схему)Причини припинення походів Батия ? ? ? ? ?

Номер слайду 18

Монгольська імперія. ДЖУЧІ:

Номер слайду 19

Золота Орда. Столиця – Сарай-Бату

Номер слайду 20

Вправа «Візуальне джерело»( працюючи з текстом підручника, с.18,абзаци 1,2, встановити,якому малюнку відповідає історичний термін )

Номер слайду 21

Вправа «Історичний термін»Баскаки — керівники військових загонів, що наглядали за діяльністю руських князів і збирали данину в руських землях. Ярмо (Іго )—ярмо, поневолення, важкий гніт, встановлений завойовниками. Ярлик  — монгольський документ, грамота на право князювати в руських землях. Ясир – данина на користь хана10 ч = + +

Номер слайду 22

Вправа «Візуальне джерело»Опис картини С. Іванова «Баскаки» Хто, що зображено на картині?Яку подію відобразив художник?Як ви вважаєте, у яких землях відбувається подія? (за якими деталями ви це визначили)Мотиви створення картини (ставлення автора до історичної події). Ставлення сучасників до зображеного.

Номер слайду 23

Спустошення і розорення руських князівств. Васальна залежність руських князівств від монгольських ханів(ярлик)Обкладання податками і повинностями руського населення. Занепад торговельних шляхів. На землях України золотоординське Іго стало важким випробовуванням для українського народу і тривало понад  120 років. Монголи загальмували, навіть на деякий час зупинили, консолідацію українських земель, що негативи позначилося на подальшому процесі державотворення. Великі людські і матеріальні втрати: з 74 міст Русі –України ,49 були розорені, 14 вже більше не піднялися з руїн. Наслідки золотоординського панування

Номер слайду 24

?

Номер слайду 25

Русь програла. Роздробленість. Відсутність об’єднаної арміїМіжусобні війни. Слабкість централізованої влади. Монголи виграли:Єдине військо, рухливе. Сувора дисципліна. Досвід воєнних дій. Жорстокість щодо завойованих народів. Вправа “Чому”

Номер слайду 26

Підсумок уроку. Чим схожі між собою монгольська і рашистська орди ?Проаналізувати епіграф. Вправа ”Хто сказав ?” «Майте любов між собою... І якщо будете жити в любові між собою, Бог буде у вас і підкорить вам ворогів. І будете мирно жити. Якщо ж будете в ненависті жити, у сварках і незгодах, то загинете самі і загубите землю батьків своїх і дідів своїх, які здобули її трудом своїм великим”

Номер слайду 27

Опрацювати § 15 Виконати завдання https://learningapps.org/display?v=pbzs9h6c523 Для допитливих. У боротьбі між монголами та русичами зіткнулися не тільки дві військові сили, а два різних світи (цивілізації). Спробуйте порівняти:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Русь-Україна. Монгольська імперія ? ?Домашнє завдання

Номер слайду 28

І буде мир...І вишні зацвітуть. У рідному моєму краї. Лелеки добру звістку принесуть:"Кінець війні, ми ворога здолали!"Вистоїмо! Переможемо!

Номер слайду 29

Дякую за увагу !!!Підготувалавчителька історії Липівського ЗЗСО І –ІІІ ступенів. Катерина БОРСУК

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
9 березня 2023
Переглядів
1203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку