Презентація "Моральний розвиток особистості"

Про матеріал
Презентація до теми "Моральний розвиток особистості. Самовиховання характеру" для 9 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моральний розвиток особистості. Самовиховання характеру.

Номер слайду 2

Життя пройде, немов вода,І відцвіте, немов вишнева гілка…В житті одна помилка – не біда,Біда, коли усе життя помилка! Ліна Костенко. Не закохуйся в обличчя, не закохуйся в вбрання,А закохуйся в ту душу, що потрібна для життя!Бо краса – це сон зрадливий,Раз приснився – та й нема. В душа – це все на світі,Що потрібно для життя… Богдан Ступка. Перефразуйте вислови поетеси Ліни Костенко та актора Богдана Ступки своїми словами. Що вони мали на увазі? Який інформаційний меседж хотіли донести до нащадків?

Номер слайду 3

Мораль – це зібрання угод, які люди уклали між собою під тиском взаємних потреб. Мета цієї науки – щастя якомога більшої кількості людей (Клод Адріан Гельвецій, 1715-1771, французький філософ, літератор).

Номер слайду 4

Моральні цінності – це погляди, почуття, інтереси, ідеї, думки і явища. Моральна спрямованість – стійка суспільна позиція особистості, що складається на світоглядній основі мотивів поведінки і виявляється в різних умовах як властивість особистості. Моральні почуття – запити, оцінки, спрямованість духовного розвитку особистості. Моральні звички – корисні для суспільства стійкі форми поведінки, які є внутрішньою потребою особистості й виявляються у будь-якій ситуації та умовах. Моральна спрямованість – стійка суспільна позиція особистості, що складається на світоглядній основі мотивів поведінки і виявляється в різних умовах як властивість особистості.

Номер слайду 5

Духовно-моральне виховання. Загально-людські цінностіНаціональні цінностіГромадянські цінностіСімейні цінності Протилежне поняття моральності – духовно-моральна деградація – поступовий занепад, утрата моральних цінностей. До неї належить злочинність, алкоголізм, наркомані та ін.

Номер слайду 6

ДУХОВНА КУЛЬТУРАКультура моральна (честь, гідність, культура почуттів)Культура спілкування (комунікативні здібності, культура мови)Християнська морально-етична культура. Правова культура. Політична культура. Родинно-побутова культура. Художньо-естетична культура. Економічна культура. Національна культура. Культура інтелектуальна (знання, уміння, мислення)

Номер слайду 7

Національні якості як частина системи моральних цінностей. До найбільших цінностей нашого народу споконвіку належить мова. Культурна спадщина України є невід’ємною частиною світового культурного надбання. Неповторний самобутній етикет має український народ. До числа найпоширеніших, найвідоміших моральних уявлень українців належать повага до старших, любов до рідної землі, гостинність, працелюбність.

Номер слайду 8

МОРАЛЬНЕ ВИХОВАННЯМилосердя. Виховання справедливості, чесностіГотовість захищати слабих. Дисциплінованість та організованість. Повага до гідності іншої людини. Шляхетне ставлення до жінки. Любов до батьків. Любов до вітчизни

Номер слайду 9

Самовиховання характеру – це свідома діяльність, спрямована на формування позитивних рис свого характеру. Ознаки самовиховання характеру: адекватна самооцінка рис характеру, вимогливість до себе, незадоволеність собою, прагнення поліпшити свій характер, розвивати його позитивні риси; уміння самостійно ставити перед собою певну мету щодо вдосконалення свого характеру; наявність життєвих та моральний цінностей, що позитивно впливають на розвиток характеру; наявність покрокового плану роботи, спрямованого на поліпшення відповідних рис свого характеру для досягнення мети; систематична й результативна робота із самовиховання.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Прочитати §21. Виконати практичне завдання на с.111-112 письмово.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
3159
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку