Презентація "Музей закоханих"

Про матеріал

Цей матеріал можна використовувати при вивченні творчості Данте у 10 класі, а саме його твору "Божественна комедія".Учні пробують себе в ролі музейного екскурсовода. який проведе клас по 6и залах. Ми побачимо літературні образи Данте в різних видах мистецтва...

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музей закоханих Паоло і Франческа

Номер слайду 2

ЗАЛ №1. Образи Франчески і Паоло в літературі Лишь по ночам, склонясь к долинам, Ведя векам грядущим счет, Тень Данте с профилем орлиным О Новой жизни мне поет. травень - червень 1909 Олександр Блок «Равенна»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тіні Франчески і Паоло крутять у вогняному вихорі нерозлучно …Вони удвох з оточення Дідони Перенеслись у пітьмі коловій І стали біля нас без заборони… ( Данте)

Номер слайду 5

Їхня історія надихнула багатьох. Серед тих багатьох був і Данте.

Номер слайду 6

Щоб глибше зрозуміти суть реальних трагічних подій, які відбулися у Равенні у 1289 році, треба зануритися у спогади Бокаччо, у памяті якого ще живою була згадка про закоханих.

Номер слайду 7

Літературні твори: Данте. «Божественна комедія», розділ «Пекло», пісня V — цей епізод став відправним для багатьох митців, що зверталися до цієї теми пізніше Сільвіо Пелліко. «Франческа да Ріміні». (1818). Трагедія. Джон Кітс. «Сон». Сонет. Джордж Генрі Бокер. «Франческа да Ріміні». ( 1853). Драма. Пауль Гейзе. «Франческа да Ріміні». ( 1869). Повість. Габріеле д'Аннунціо. «Франческа да Ріміні». (1901). Трагедія. Френсіс Кроуфорд. «Франческа да Ріміні».( 1902). Трагедія.

Номер слайду 8

ЗАЛ №2. Інтерпретація Дантівських образів в живописі Жан- Огюст- Доменік Енгр “ПАОЛО І ФРАНЧЕСКА”

Номер слайду 9

Картини на цей сюжет писали і інші майстри образотворчого мистецтва, такі як Е.Делакруа, Габріеле д’Аннунціо… Гаэтано Превіаті . 1893.

Номер слайду 10

Арі Шеферр «Зустріч Данте і Вергілія з тінями Франчески і Паоло в пеклі” 1835 р

Номер слайду 11

ЗАЛ №3. Скульптура Роден

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Історія Франчески і Паоло втілилась в роботах і інших скульпторів різних країн і часів : Антуана Етекса, Арістіда Круазі, Жана-Батіста Хьюза ,Чарльза Рікеттса, Естер Вертеймер ,Бруно Бруні, тощо. Датський скульптор Бертель Торвальдсен, автор знаменитої скульптури Ясона, зробив невеликий графічний начерк Франчески і Паоло. Можна вважати, що це його незавершений малюнок, хоча і так зрозуміло , що на основі даного ескізу , автор збирався зробити скульптурну композицію дантівських героїв.

Номер слайду 14

ЗАЛ № 4. Образи Франчески і Паоло в ілюстраціях Гюстав Доре славетний французький художник 19ст.створив цілу серію малюнків на тему Паоло і Франчески. Пріамо делла Кверча. Паоло і Франческа. Ілюстрація до V книги "Ада". Ок. 1450

Номер слайду 15

Не тільки картини, малюнки і гравюри зафіксували образ нероздільної пари. Зображення Паоло і Франчески прикрашають і інші художні вироби: від коштовного батику до відтисків на сувенірній серветці.

Номер слайду 16

ЗАЛ № 5. Кіноматограф Перший фільм було випущено в  1908 році Vitagraph Company of America. Чорно-біла десятихвилинна стрічка під назвою "Франческа да Ріміні і два брати", режисером Джеймсом Стюартом Блэктон ( 1875-1941) , в ролі Франчески була одна із зірок американського німого кіно Флоренс Тернер , а в ролі Паоло - Уільям В. Ранус.

Номер слайду 17

1911 році в кінотеатрі "Меркаданте" в Неаполі відбулася прем’єра італійського повнометражного німого фільму «Пекло», створеного Франческо Бертоліні, Адольфо Падованом і Джузеппе де Лігуоро по одній із частин поеми Данте. 1949 році італійсь-кий режисер Раффаелло Матараццо зняв фільм «Паоло і Франческа»; в головній ролі -сестра Марини Владі, актриса Оділь Версуа

Номер слайду 18

ЗАЛ № 6. Музика Музичні твори: «Франческа да Ріміні» — симфонічна поема П. І. Чайковського (1876) «Франческа да Ріміні» — опера С. В. Рахманінова (1900) «Франческа да Ріміні» — опера Е. Ф. Направника (1902) «Франческа да Ріміні» — опера Ріккардо Дзандонаї (1914) «Франческа да Ріміні» — балет Б. Асаф'єва (1943)

Номер слайду 19

Титульний лист «Франчески да Ріміні» П. І. Чайковський

Номер слайду 20

Балет “Франческа да Ріміні” Петербург.1915р.ба М. Фокін; Лондон. 1937р. Париж. 1958р. бал. С. Ліфарь; Ленінград. 1959р.бал. К.Боярський; Москва. 1960р. бал. О.Чичинадзе та інш.

Номер слайду 21

P.S. Дух легенди про кохання Паоло і Франчески є також прикрасою святкування в Градарі Дня Святого Валентина.

Номер слайду 22

Дякуємо за увагу!!! Автор : учениця 10- А класу СЗШ № 92 м. Львова Самотіс Ольга Вчитель – керівник: Тимощук Л.С.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Tymoshchuk Lubov Stefanivna
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
967
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку