Презентація "Мовна вікторина до Дня рідної мови"

Про матеріал

Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхнеться.

Солодке слово «перемога» нелегко всім дається.

Хто мову шанує свою, хай той переможе в бою!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

На базарі їх не купиш, На дорозі не знайдеш, І не завжди на терезах Ти ціну їм підбереш. Що це? Знання

Номер слайду 3

Любі діти! Ви – учні 6 класу, вже багато знаєте. Тож пропоную вам показати свої знання з української мови. Девіз нашого змагання: Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхнеться. Солодке слово «перемога» нелегко всім дається. Хто мову шанує свою, хай той переможе в бою!

Номер слайду 4

ІІІ команда: Ш, Р, У, К, И, Н (Рушник) Конкурс «Хто швидше?» Із поданих літер скласти слово. І команда: Н, А, Р, У, А, К, Ї, К (Українка) ІІ команда: В, О, Е, О, Й, Л, С (Соловей)

Номер слайду 5

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Мати батька або матері (бабуся) Народнообрядова пісня, в якій оспівується пробудження природи, кохання, надії на врожай (веснянка) Прикраси з перлів, коралів, які носять жінки на шиї (намисто)

Номер слайду 6

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Старовинна обрядова новорічна пісня, що виконується 31 грудня та 1 січня за старим стилем (щедрівка) Квіти, листя, гілки, сплетені в коло, яким зазвичай прикрашають голову дівчата (вінок) Спосіб числення днів у році, а також таблиця з переліком усіх днів року (календар)

Номер слайду 7

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Прилад для визначення сторін світ (компас) Машина для їзди, яку рухають ногами (велосипед) Страва з варених крупів (каша)

Номер слайду 8

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Наука про минуле (історія) Вигадка, розповідь про те, чого насправді не було й не може бути (байка) Чоловік стосовно своїх дітей (батько)

Номер слайду 9

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Дерево або кущ з гнучким гіллям, продовгуватими вузькими листками і зібраними в сережки квітками (верба) Гра-задача, коли необхідно вписати літери в перехресні рядки клітинок накресленої фігури (кросворд) Крупа з проса (пшоно)

Номер слайду 10

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Небесне тіло, яке обертається навколо сонця і отримує від нього світло і тепло (планета) Буква, яка не є звуком (ь) Одна дванадцята частина року (місяць)

Номер слайду 11

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Свійський птах з червоним гребенем на голові і пишним хвостом, самець курки (півень) Знак у кінці питального речення (?) Слова з протилежним значенням (антоніми)

Номер слайду 12

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Розписне яйце (писанка) Префікс у слові прекрасний (пре-) Список літер встановленого порядку (алфавіт)

Номер слайду 13

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Остання буква у слові шістдесят (т) Слова спільного кореня (спільнокореневі) Частина мови слова зошит (іменник)

Номер слайду 14

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Знак у кінці розповідного речення (крапка) Остання частина слова (закінчення) Розмова двох осіб (діалог)

Номер слайду 15

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Опис природи (пейзаж) Що стоїть перед коренем (префікс) Слова, близькі за значенням (синоніми)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Скільки в українській мові голосних звуків? (6) Чого більше у слові льон — букв чи звуків? (Букв) Що знаходиться посеред землі? (М)

Номер слайду 18

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Назвіть голосні звуки у слові абетка. (а, е, а) Скільки складів у слові яблунька! (3) Який префікс у слові найрозумніший? (Най-)

Номер слайду 19

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Який корінь у слові школяр? (Школ-) Яким є рід іменника слива? (Жіночий) Як називаються іменники, які пишуться з великої букви? (Власні назви)

Номер слайду 20

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Назвіть будь-який іменник з апострофом. ( ім'я, м'яч, сім 'я, сузір 'я) Дібрати антонім до прикметника високий. (Низький) Дібрати антонім до дієслова йти. (Стояти)

Номер слайду 21

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. З чого складається речення? (Зі слів) Перша книжка учня в школі. (Буквар) Перекладіть українською слово победа. (Перемога)

Номер слайду 22

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Скільки букв в українському алфавіті? (33) Скільки голосних в українській мові? (6) Поставте у кличний відмінок слово «юнак» (Юначе!)

Номер слайду 23

Конкурс «Дай відповідь» Кожній команді ставляться питання. Назвіть слова з префіксом прі-. (Прізвисько, прірва, прізвище) Український народний танець? (гопак) Скільки складів у слові грамотний? Назвіть їх. (3, гра-мот-ний)

Номер слайду 24

Конкурс «Прислів’я» Правильно закінчіть прислів’я. Знай більше, а говори... (менше) Мудрим ніхто не вродився, а... (навчився) Без труда нема... (плода)

Номер слайду 25

Конкурс «Прислів’я» Правильно закінчіть прислів’я. Де сила не візьме,... (там розум допоможе) Краще річ нова, а дружба ... (стара) Праця людину годує, а... (лінь марнує)

Номер слайду 26

Конкурс «Ребуси» Розгадайте ребуси

Номер слайду 27

Безліч пісень вміщує скарбниця українського народу. І ллються над чарівною природою України слова солов’їної української мови, переплітаючись із чарівною мелодією.

Номер слайду 28

Конкурс «Слова» За 1 хвилину скласти якомога більше слів із буквосполученням ЙО.

Номер слайду 29

Конкурс «Шифрувальник» За номерами букв алфавіту розшифрувати прислів’я, записати його і пояснити значення.

Номер слайду 30

33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 я ю ь щ ш ч ц х ф у т 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 с р п о н м л к й ї і 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 и з ж є е д г г в б а 10, 18, 1, 18, 18, 33; 16, 32, 6, 11, 18, 12; 30, 19; 15, 21, 11, 16, 1; 20, 23, 1, 29, 11, 18, 12. Знання людині, що крила пташині

Номер слайду 31

У хазяйстві я господар, Воджу череду пташок, Вранці рано розбуджу вас, Дасте проса нам кульок. (Півень) Із неба диво золоте, І світить нам, і гріє, Ніщо без нього не росте, І всі йому радіють. (Сонце) Круглий, смугастий, До того ж хвостатий, Червона серединка, хоч зелений бік, Має смачний солодкий сік. (Кавун) Конкурс «Загадковий» Відгадайте загадки. У нашої бабусі Сидить звір у кожусі, Біля пічки гріється, Без водички миється. (Котик) На городі в нас росте Сонце ясне, золоте. Жовте око, жовті вії, Та чомусь воно не гріє. (Соняшник) В нашій кухні кілька літ Він вуркоче, наче кіт, І ховає справжню зиму За надійними дверима. (Холодильник)

Номер слайду 32

Випадок, алфавіт, верба, циган, козаки, дзвонять, квартал, кілометр, договір, щавель, магазин, кулінарія, водій, портфель, комбайнер. Конкурс «Слова 2» Записати слова в алфавітному порядку і поставити наголос.

Номер слайду 33

І команда Маибмвоглдоеджцзї (Ми - молодці!) ІІ команда Маибнвегпдежрзеимкоп жмноі (Ми – непереможні!) ІІІ команда Маибнвагй дкержазщиі (Ми – найкращі!) Конкурс «Розсипаночка» Складіть розсипаночку.

Номер слайду 34

Ось і підійшла до завершення наша подорож. Сьогодні, ми зайвий раз переконалися у тому, що українська мова – це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов'я, прекрасна і барвиста, наче дощова веселка. Не можна ходити по рідній землі, не зачаровуючись виплеканою у віках рідною мовою. Діти! Вітаю усіх вас зі святом української мови та писемності. Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, - у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Номер слайду 35

Як парость виноградної лози, Плекайте мову. Пильно й неустанно Політь бур’ян. Чистіша від сльози Вона хай буде. Вірно і слухняно Нехай вона щоразу служить вам.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Чернюх Наталія Зіновіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Плешко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Єрохіна Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сердюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Московчук Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Билень Оксана Іванівна
    Щиро дякую за чудову презентацію!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Зубенко Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Чумаченко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Павлова Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
ppt
Додано
25 березня 2018
Переглядів
33688
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку