Презентація. "Моя країна - Україна. Народні символи українців"

Про матеріал

Презентація на тему "Моя країна - Україна. Народні символи українців" може бути використана як самостійно, так і одним з елементів попередньої розвобки виховної години.. Поглиблюючи знання учнів про народні символи українського народу, учитель має змогу формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотизм, розвивати пізнавальні інтереси.

Обладнання: вербова гілочка, презентація «Народні символи українців», рушники, фонограми пісень («Чорнобривці», «Пісня про рушник», «Лелеки» або «Журавлі»), підготовлені учнями прислів'я і приказки з ілюстраціями тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОЯ КРАЇНА – УКРАЇНА Не цурайтесь, діти, рідного порога, звідки в світ широкий вас вела дорога.

Номер слайду 2

УСНИЙ ЖУРНАЛРослини-символи. Птахи. Хата та її елементи. ОберегиІ сторінка. ІІ сторінка.ІІІ сторінкаІУ сторінка

Номер слайду 3

СИМВОЛИ МОГО НАРОДУ

Номер слайду 4

І сторінка. РОСЛИНИ-СИМВОЛИ

Номер слайду 5

ВЕРБАКраїна чудова – степи і Карпати,Зелені сади біля кожної хати. Як символ верба і червона калина. Україну люблю – це моя Батьківщина. Верба – одвічний символ України,Усім відома культова рослина. Символізує вірність, рідний край,Любов безмежну, ніби небокрай.

Номер слайду 6

Криниця з журавлем і кущ калини – Безсмертя символ, символ Батьківщини. Це символ вірності, це символ чистоти,Людського милосердя й доброти Калину і до столу подавали, Весільні короваї прикрашали, Як символ долі, щастя і краси І чистої дівочої коси.

Номер слайду 7

ЛЕГЕНДА РОЗПОВІДАЄ

Номер слайду 8

ТЕЧЕ ВОДА З-ПІД ЯВОРА 365 разів Тече вода з-під явора Яром на долину. Пишається над водою Червона калина. Пишається калинонька Явор молодіє. А кругом їх верболози Й лози зеленіють…

Номер слайду 9

ЧОРНОБРИВЦІ

Номер слайду 10

МАК

Номер слайду 11

МАК

Номер слайду 12

ІІ сторінка. ПТАХИ-СИМВОЛИ

Номер слайду 13

Лелека – символ щастя і родини,Любові до своєї батьківщини,Добробуту, продовження життя,Надії символ, віри в майбуття

Номер слайду 14

Коли на зиму птиці відлітають, Чому вони щороку повертаються, Здолавши даль і натомивши крила, На землю ту, яка їх породила? 

Номер слайду 15

. Коли Вкраїну люди покидають,Хіба вони не відають, не знають,Що за морями відшукати щастя,Лишивши вотчину, не вдасться?

Номер слайду 16

– Що таке Україна? – я спитав журавля. – Працьовита країна. Там багата земля! Я спитав у лелеки: – Де найкращі поля? – Облітав я далеко. Краще наших нема! Я спитав у синиці: – Де смачніша вода? – В українських криницях, – відповіла вона. – Хто найкраще співає? – я спитав солов’я. – Та хіба ж ти не знаєш?! – Україна моя!

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Знайти відповідники1 Земля там найкращаЇяк соловей без пісні2 Де рідний край Аі в жмені мила3 Кожна травичка Рна своєму корені росте4 Рідна земля Няк своя сторона5 Людина без вітчизни Уде народився ти!6 Нема в світі кращої Асвій рідний край 7 Люби і знай К там і рай

Номер слайду 18

У к р а ї н а Де степ широкий, наче море, Де дише пахощами гай,Де небо зоряне й просторе,Там мій святий чудовий край

Номер слайду 19

МАЛЬВИ

Номер слайду 20

ХАТАІІІ СТОРІНКА

Номер слайду 21

ПРИЗЬБАПризьба підводилася чорним кольором і символізувала межу між «тим» світом, де спочивають пращури, і «білим світом», який презентувався білими стінами.

Номер слайду 22

ПОКУТЬ найсвятіше місце в хатіСпасибі, Господи, за все, що нам даєш,За наш прекрасний край, за Україну: За ріки, гори, за поля без меж,За соняхи, жита і за калину.

Номер слайду 23

ПІЧТрадиційна піч поступово відходить в історію. Та генетична пам’ять завжди повертатиме нас до доброго вогню в печі родинної хати, біля якого народжувались і виростали цілі покоління наших предків. style.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 24

Під час заручин старостам і нареченій належить стояти ближче до печі. Старости намагалися потай виколупати з печі шматочок цеглини чи обмазки і покласти до кишені, щоб сватання вдалося. І дівчина не відходила від печі й колупала комин, ніби благаючи захисту.

Номер слайду 25

СТІЛНазва «стіл» пов’язана із словом «стелити», тобто поставити на щось страви. Колись слов’яни їли просто на землі, щось підстеливши, або розкладали харчі на дошці, навколо якої і всідалися.

Номер слайду 26

. ХЛІБ – ВСЬОМУ ГОЛОВА

Номер слайду 27

ОБЕРЕГИІV СТОРІНКА

Номер слайду 28

РУШНИКИrrrr

Номер слайду 29

ПІДКОВАБажаючи комусь щастя, підносили підкову, мовляв, нехай вам таланить на своїх коней, будьте удачливим. Магічними властивостями наділяють підкову, прибиваючи її до порога чи над ним. Повелося це відтоді, коли коні відігравали важливу роль у житті людини, виступаючи головною прикметою багатства і суспільної значимості. У наш час залишилося лише значення щастя, успіху, багатства. Тому дехто й носить на собі мініатюрні підківки чи прибиває їх на ворота, двері.

Номер слайду 30

ТВОРИ ДОБРО…

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Шануймося, бо ми того варті!

pptx
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
2854
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку