Презентація "Мозаїки Софіївського собору в Києві"

Про матеріал
Презентація "Мозаїки Софіївського собору в Києві" містить опис та ілюстративний матеріал як для уроків мистецтва, так і уроків історії України, на яких вивчається мистецька спадщина Київської Русі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОЗАЇКИ Софіївського собору у Києві

Номер слайду 2

Палітра мозаїк нараховує 177 кольорів і відтінків. Виключне багатство палітри складають 34 відтінки зеленого кольору, 25 – золотого й коричневого, 23 – жовтого, 21 – синього, 19 – червоного, 9 – срібного й сірого, 6 – пурпурового тощо. Лейтмотивом палітри виступають синій, пурпуровий і світло-сірий кольори, які чудово гармонують із золотим, надаючи ансамблю колористичної єдності. Величні постаті, осяяні мерехтливим промінням золотого фону , створюють ефект дивовижного явлення їх глядачеві.

Номер слайду 3

Усі збережені мозаїки Софії - це оригінали XI століття. У місцях пошкодження мозаїк у XIX столітті зроблено розписи олійними фарбами.

Номер слайду 4

У зеніті центрального купола, в медальйоні діаметром 4,1 м, бачимо монументальне зображення напівфігури Христа-Вседержителя.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Навколо Христа-Вседержителя - чотири архангели, з яких лише один (у блакитному вбранні)- мозаїчний, а інші в 1884 році домалював олією М. Врубель

Номер слайду 8

У склепінні головного вівтаря – славетний  образ Богоматері Оранти (Молитовниці) – символу Церкви земної. Велична шестиметрова постать на ввігнутій поверхні ніби оточена божественним світлом, яке створює навколо Оранти вічно сяючий ореол. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Під Орантою сяє фарбами мозаїчна  “Євхаристія” – символічна сцена причащання апостолів. Христа зображено двічі: Він причащає апостолів хлібом (ліворуч) і вином (праворуч). 

Номер слайду 11

"Євхаристія". Головний вівтар

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У нижньому ярусі вівтарних мозаїк розміщено “Святительський чин”, де представлені Отці Церкви, які словом і ділом сприяли перемозі християнства над язичництвом і єресями. Серед них – Папа Римський Климент, мощі якого Володимир приніс з Корсуня, поклав у Десятинній церкві, і відтоді цей святий шанувався як покровитель Русі.

Номер слайду 14

Східна, тріумфальна арка відкриває вівтар. На її стовпах – мозаїка “Благовіщення”, що фланкує вівтарний простір: архангел Гавриїл несе Діві Марії Благу Вість про прийдешнє народження нею Спасителя. На північному стовпі зображений у стрімкій ході благовісник – архангел Гавриїл, на південному – Діва Марія з клубком пряжі, яку вона готувала для завіси Єрусалимського храму. 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Головний вівтар увінчує над аркою апсиди (вівтарної ніші) мозаїчна композиція “Деісус” (“Моління”) – три медальйони з погрудними зображеннями. У центральному, хрещатому, зображено Христа, до Нього благоговійно схилились у молитві Іоанн Предтеча та Богоматір.

pptx
Додав(-ла)
Sternyuk Halyna
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
29 січня 2020
Переглядів
1987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку