Календарні плани ІІ семестр 8 кл Мистецтво

Про матеріал
Календарне планування для 8 класу інтегрований курс "Мистецтво" на ІІ семестр. Розроблено за підручником Мистецтво 8 клас, Масол Л. М. ( Видавництво: Фоліо)
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування уроків

 

«Мистецтво», 8 клас.

ІІ семестр

Тема уроку

Художні твори для сприймання та аналізу-інтерпретації

Основні визначення та поняття

Музичні твори для сприймання та аналізу-інтерпретації, виконання

Дата

 

Клас

8-В

8-Г

РОЗДІЛ ІІ

16.

Бароко: архітектура, скульптура, живопис.

Церква на площі Навона (арх. Ф. Барроміні). Площа Св. Петра та Фонтан Фіумі в Римі (арх. Дж.Берніні). Дж Берніні Екстаз Св. Терези. Інтер’єри палаців: Шенбрун у Відні та Еггенберг у Граці (Австрія). Цвінгер. Караваджо Автопортрет; Д.Веласкес Меніни; Рембранд ван Рейн Автопортет, Нічний дозор; П.-П.Рубенс Портрет Гелени Фоурмен з дітьми; Я.Вермеєр Панорама Делфта, Молода жінка з глечиком води; В.К Хеда Натюрморт; А.Босхарт Квітковий натюрморт. 

Алегорія Бароко. Колонадаю Консоль. Перспектива. Пропорції.

 

 

 

17.

Бароко: архітектура, скульптура, живопис.

 

 

18.

 

Стихія музики Бароко.

Ф.М. де ля Каве Портрет Антоніо Вівальді; Е.Тобі Портрет Антоніо Страдіварі; Е.Хауссманн Портрет Й.- С.Баха; Б.Деннер Портрет Г.-Ф.Генделя.

Караваджо Музиканти, Лютняр.

Орган у соборі Св. Стефана у Пассау (Німеччина) – найбільший у світі.

Аранжування. Фуга.

А. Вівальді Концерт з циклу «Пори року» (за вибором); Й.-С. Бах Токата і фуга ре мінор для органа; Г.-Ф. Гендель Ораторії (фрагменти за вибором). М.Катричка «Чарівна криниця»

 

 

 

19.

 

Українське Бароко.

Андріївська церква, Маріїнський палац, Брама Заборовського у Києві; Собор Св. Юра у Львові, Успенський собор Почаївської лаври; Катерининська церква у Чернігові; Покровський собор у Харкові. Пінзель Жертвоприношення Авраама. Іконостас Спасо-Преображенської церкви у с. Великі Сорочинці. Ікона Покрови Богородиці; І.Руткович Архангел Гавриїл; Й.Кондзелевич Юрій Змієборець. Невідомий художник Портрет Параскеви Сулими. Сокиринський вертеп. Народні картини «Козак Мамай».

Вертеп. Гравюра. Іконостас. Інтермедія. Парсуна. Партесний концерт.

Л.Остапенко «Засумую я»; Українська народна пісня «Їхав козак за Дунай»

 

 

 

20.

Галантний стиль – Рококо.

Екстер’єри та інтер’єри палацу Амалієнбург (Німеччина) та Келуш (Португалія). Мейсенська порцеляна. Ж.-Б.Лемуан Барельєфи залу готелю Субіз у Парижі. Ф.Буше Портет мадам де Помпадур; Ж.-Б.Ватто Актори французького театру; Л.К.Пфанцельт Портрет архітектора Бартоломео Растреллі; Е.М.Фальконе Зима.

Собор Рівздва Богородіиці у Козельці. Невідомий художник Портрет С.Дараган. А.Рукерс Клавесин

Клавесин. Мелізми.

Л.-К. Дакен Зозуля; Ж.-Б. Люллі Гавот; Ф. Куперен Будильник; Ж.-Ф. Рамо Тамбурин, Ригодон. У. Берд Волинка, Флейта і барабан. Н. Тананко Звуки клавесина

 

 

21.

Класицизм: архітектура, скульптура, живопис.

Собор будинку інвалідів у Парижі; східний фасад Лувру; арка миру в Мілані; палац і парк у Версалі (Франція). Палац гетьмана Розумовського у Батурині; палац Потоцьких в Одесі. А.Канова Амур і Психея. І Мартос Пам’ятник А. де Рішельє в Одесі. Фонтан Діана на площі Ринок у Львові. Н.Пуссен Танок під музику часу, Пейзаж з Поліфеном; К.Лоррен Асканій, що полює на оленя Сильвіни; Ж.-Л. Давид Присяга Гораціїв; А.Лосенко Володимир і Рогнеда; В.Боровиковський Портрет графіні Безбородько з доньками; Д.Левицький Портрет Катерини Нелідової ; Л.Долинський Портрет митрополита Леона Шептицького.

 Альтанка. Барельєф. Горельєф. Грот. Класицизм. Портик.

 

 

 

22.

Класицизм: архітектура, скульптура, живопис.

 

 

23.

Класицизм: музика.

Т.Гарді Портрет Й.Гайдна; Б.Крафт Портрет В.-А.Моцарта; Й.-К.Штілер Портрет Л. ван Бетховена. Кармонтель Моцарт із сім єю; К.Шльосер Бетховен за роботою вдома

Каденція. Кант. Концерт. Лейтмотив. Симфонія. Соната. Херувимська.

Й. Гайдн, В.-А. Моцарт, Л. ван Бетховен Сонати для фортепіано (за вибором); В.-А. Моцарт Концерт для флейти та арфи з оркестром до мажор, Й. Гайдн Симфонія з ударами литавр (ІІ ч.), Л. ван Бетховен Симфонія № 5 (фрагменти). Симфонія № 9 (фінал).

М.Березовський Хоровий концерт «Не отвержи мене во время старости», Соната для скрипки і чембало (ІІ ч.); А.Ведель «Херувимська»; Д.Бортнянський Концерт для чембало з оркестром. Л.ван  Бетховен Ода до радості з симфонії № 9 - європейський гімн.

Г.Сковорода «Всякому городу нрав і права».

 

 

24.

Класицизм: музика.

 

 

25.

Романтизм в образотворчому мистецтві.

Е.Делакруа Свобода на барикадах; Т.Жеріко Поранений кірасир; К.Д.Фрідріх На вітрильнику; В.Тернер Пожежа в будинку парламенту; В.Блейк Ілюстрації до «Божественної комедії» Данте; К.Брюллов Автопортрет, Вершниця; А.Мокрицький Портрет дружини, Дівчина на карнавалі; В.Штернберг Пастушок, Садиба Г.С.Тарновського в Качанівці; І.Айвазовський Феодосія. Захід сонця.

Романтизм.

 

 

 

 

26.

Романтизм в образотворчому мистецтві.

 

 

27.

Музика романтиків.

Е.Делакруа Портрет Шопена; Г.Ф.Керстінг Портрет Ніколо Паганіні; Й.Кріхубер Роберт Шуман; В.А.Рідер Портрет Ф.Шуберта

Романс

Ф.Шопен Ноктюрн (за вибором); А.Дворжак Слов’янські танці (за вибором; Н.Паганіні Каприс № 24 для скрипки соло, Н.Паганіні-Ф.Ліст Етюди № 6, «Мазепа»; Р.Шуман «Фантастичні п’єси (за вибором); Ф.Шуберт Цикл «Зимовий шлях» (за вибором). М.Калачевський Українська симфонія (фрагменти). Українські народні пісні «Йшли корови із діброви»; «Взяв би я бандуру»

 

 

28.

Музика романтиків.

 

 

29.

Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві.

Ф.Гойя Повітряний змій, Дівчина з глечиком; Г.Курбе Автопортрет («Відчайдушний»), Віяльниці; Ф.-Ф.Мілле Збиральниці колосків; О.Домє Вагон третього класу; Ж.Бастьєн-Лепаж Лондонський чистильщик взуття; І.Рєпін «Запорожці»; К.Трутовський Вдягають вінок; А.Куїнджі Березовий гай; М.Пимоненко Брід;  К.Костанді В люди; В.Орловський Хати в літній день; С.Васильківський Сторожа запорожських вольностей; М.Івасюк В’їзд Б.Хмельницького в Київ, Мати; К.Устиянович Шевченко на засланні; М.Микешин Пам’ятник Б.Хмельницькому в Києві; Л.Позен Лірник

Карикатура. Реалізм.

 

 

 

30.

Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві.

 

 

31.

Реалістичний стиль в музичному мистецтві.

Дж Больдіні Портрет Дж. Верді;

І.Рєпін Портрет М.Мусоргського;

О.Головін Портрет Ф.Шаляпіна в ролі Бориса Годунова; І.Білібін Келья у Чудовому монастирі. Ескіз декорацій до опери М.Мусоргського «БорисГодунов».

Марка з портретом Роксолани (авт. О.Штанко).

Дивертисмент. Опера

Опера «Ріголетто. Арії Джільди, Ріголетто, Пісенька герцога. М.Мусоргський Хор «Расходилась, разгулялась удаль молодецкая» з опери «Борис Годунов»; П.Ніщинський Хор «Закувала та сива зозуля»; Д.Січинський Хор русалок з опери «Роксолана». І.Білик «Роксолана»

 

 

32.

Стильовий синтез. Творчість Тараса Шевченка і Миколи Лисенка.

Т.Шевченко Автопортрети (1840 і 1860 - порівняння), Портрет дівчини з собакою, Портрет Михайла Щепкіна, У соборі Почаївської лаври, Киргизеня, Селянська родина, Циганка-ворожка, Катерина.

Т.Маєргоф Михайло Вербицький.

Марки із зображенням М.Лисенка, М.Вербицького. О.Хвостенко-Хвостов Ескізи костюмів до опери М.Лисенка «Тарас Бульба»

Офорт.

М.Вербицький Хор «Заповіт», М.Лисенко Хор «Заповіт», Друга рапсодія для ф-но, Сарабанда «Сонце низенько, вечір близенько», дует «Коли розлучаються двоє». Українська народна пісні ня вірші Т.Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий»; І.Карабіць «Пісня на добро»

 

 

33.

Перевіряємо свої досягнення.

 

 

34.

Перевіряємо свої досягнення.

 

 

35.

Перевіряємо свої досягнення.

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кочерга Галина
    Дякую за Вашу роботу, затрачений час, зміст і творчий підхід.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Планування
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
30 січня 2020
Переглядів
4235
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку