Презентація "Мукорові гриби"

Про матеріал

Загальна характеристика мукорових грибів їх розмноження. Значення гриба у природі та житті людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мукорові гриби.

Номер слайду 2

Мукорові гриби — порядок грибів, що належать до класу зигоміцетів. Відомо близько 350 видів (44 роди), що об'єднані в 8 родин. Грибниця добре розвинена, переважно неклітинної будови. Органи нестатевого розмноження — спорангії з спорангіоспорами. Статевий процес — зигогамія (зливається вміст двох однакових нерухливих багатоядерних клітин).

Номер слайду 3

Мукорові гриби дуже поширені у природі, зокрема в ґрунті, беруть активну участь в розкладанні й мінералізації органічних решток. Розвиваються як сапрофіти на харчових продуктах, кормах для худоби, овочах та фруктах при зберіганні їх, спричинюючи їхнє псування.

Номер слайду 4

Мукорові гриби - збудники мікозів людини і тварин, хвороби вищих рослин, в том числі сільськогосподарських культур. Спочатку неозброєним оком видно пухнастий наліт білого кольору, який з часом темніє. Це обумовлено формуванням безлічі спорангіїв зі спорами для безстатевого розмноження.

Номер слайду 5

Якщо культивувати гриб мукор на живильному середовищі агар, то утворюються колонії округлої форми. Гіфи мукора нечленисті і сильно гілкуються. Спори гриба сконцентровані в спорангіях, що мають сферичну форму. Спорангии знаходяться на подовжених гіфах (спорангіеносцах), що ростуть вертикально вгору.

Номер слайду 6

Навіть при невеликому збільшенні спорангії можна добре розгледіти під мікроскопом. Ті ділянки міцелію, де знаходяться скупчення спорангієносців, виглядають як безліч булавок. У зв'язку з цим гриби роду мукор іменують голівчастими плесенями.

Номер слайду 7

Міцелій мукора не розділений перегородками і є однією величезною багатоядерною розгалуженою клітиною. В іншому внутрішня будова гіф типова для еукаріот. Гіфи мукора, що мають кілька вигнуту форму, називаються столонами. Краї столонов обрамляють пучки укорочених гіф, що нагадують кореневу систему.

Номер слайду 8

Нитки міцелію гриба тонкі і прозорі, тому спочатку цвіль має вигляд білого пушка до утворення спорангій. Після дозрівання спор оболонка спорангія при підвищеній вологості лопається, і кілька тисяч багатоядерних нерухомих спорангіоспор розсипаються. Вони дуже дрібні, тому їх можна побачити тільки за допомогою мікроскопа. Спорангіоспори, що з'явилися після редукційного поділу ядра, є попередниками нового покоління грибів.

Номер слайду 9

Існує спосіб статевого розмноження у мукора. При цьому дві гілки одного (у гомоталлічних видів) або різних (у гетероталлічних видів) міцелієв з'єднуються з утворенням диплоїдної зиготи. З неї проростає коротка паросткова гіфа з зародковим спорангієм, що дає початок новому грибу.

Номер слайду 10

Значення гриба роду мукор у природі та житті людини дуже велике. Певні види мукора мають високу ферментативну (в основному, амілолітичну і протеолітичну) активність, у зв'язку з чим, їх використовують як закваску («китайські дріжджі») з метою отримання зброджених продуктів, таких як «соєвий сир», спирт з картоплі. З мукора рамманіанового отримують антибактеріальний препарат - раміцін. Окремі види можуть провокувати виникнення захворювань (муромікозов) у сільськогосподарських тварин і у людини.

Номер слайду 11

Гриб мукор ще називають білою цвіллю. Звичайно ж, це пов'язано і його кольором. Даний гриб несе велику небезпеку, адже його улюбленими місцями є теплі, сирі і темні місця. Його клітини мають витягнуте будова, схоже на волосок, або білу павутину. Головки мукора зі спорами пофарбовані в чорний колір. Спори моментально розносяться вітром.

Номер слайду 12

Пліснявий гриб мукор, безумовно, є паразитом. Він паразитує поряд з іншими видами цвілі, розташовується на продуктах харчування та залишках тварин і комах. Якщо не простежити за його розвитком і регулярно не проводити дезінфекцію приміщень. Адже цей паразит викликає величезну кількість різноманітних захворювань.

Номер слайду 13

Даний гриб може становити небезпеку як для людей, так і для тварин. У людини деякі види цієї цвілі можуть спровокувати виникнення такого захворювання, як мукоромікозу. Дрібні спори гриба становлять небезпеку для людей, схильних до алергії.

Номер слайду 14

Не з чуток знайомі з грибом мукор і бджолярі. Тому як вулики - ідеальне середовище для життя і інтенсивного розмноження цього паразита. Якщо вчасно не обробляти вулики, то можна втратити велику кількість бджіл, так як гриб мукор викликає безліч захворювань.

Номер слайду 15

Ще через зараження даним паразитом зерна , овочів і фруктів людство щорічно втрачає велику кількість продуктів харчування .

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Мицелій: (1. спогагієносци.)

Номер слайду 20

Дякую за увагу.

pptx
Додано
2 січня 2018
Переглядів
21656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку