Презентація "Музична мова Закавказзя"

Про матеріал

Презентація "Музична мова Закавказзя" створена для проведення дистанційного навчання учнів четвертих класів з предмету "Музичне мистецтво". У роботі розповідається про музичну культуру Грузії, Вірменії та Азербайджану.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музична мова Закавказзя Грузія, Вірменія та Азербайджан. Дистанційне навчання. Музичне мистецтво4 клас. Урок №28 Тодорович А. Я.

Номер слайду 2

Вітаю вас, любі діти. Сьогодні у нас досить цікава віртуальна подорож! PS. Щоб нічого не забути, складемо план дій: Потанцюємо))41 Відкриємо для себе красу Закавказзя.2 Послухаємо музику народів цієї місцевості.3І звичайно – поспіваємо!5 Пригадаємо нашу попередню мандрівку.

Номер слайду 3

На попередньому уроці ми з вами подорожували до країн Скандинавії, а саме:у Норвегію. Фінляндію. Пригадайте!Яскравими представниками СкандинавіїЄ композитори Ян Сибеліус та Едвард Гріг2. У своїй музиці вони відображали риси національного характеру своїх народів, фольклор, побут , красу природи. А прослухали ми з вами твори: Яна Сибиліуса «Фінляндія»,Едварда Гріга «Захід Сонця».

Номер слайду 4

А сьогодні…Відкриємо для себе красу Закавказзя))

Номер слайду 5

Ланцюжки гір Великого Кавказу зі сніжними вершинами, глибокі ущелини, на дні яких стрімко біжать гірські річки, ліси на схилах гір, зелені долини з садами та виноградниками, морський прибій, який то набігає на берег з тихим шелестом, то розбивається об прибережні скелі з ревінням та гуркотінням, – така природа Закавказзя. Своєрідні, надзвичайно цікаві народи цього регіону – грузини, вірмени та азербайджанці.

Номер слайду 6

Яскравим є і національний колорит музики кавказьких народів, адже на характері музики відбивається вдача народу, особливості народного говору. Музика кавказьких народів, здебільшого стрімка й запальна, буває дуже співучою і ліричною, відрізняється своєю емоційною насиченістю, енергією, ритмічними та мелодійними особливостями, а також вокальним багатоголоссям, їй властиві «гострий» ритм, яскраві акценти, велика роль ударних інструментів.

Номер слайду 7

Найбільшої популярності набула лезгинка — один із традиційних кавказьких танців. Танцюристи, наче змагаючись, демонструють віртуозність, спритність і невтомність. До вашої уваги - «Лезгинка» Арама Хачатуряна.

Номер слайду 8

Арам Хачатурян. Вірменський композитор, диригент, педагог. Його музика привертає увагу тим, що в ній зображається темперамент, життєрадісність вірменського народу. У більшості творів Хачатуряна можна почути народні мелодії.

Номер слайду 9

Перші музичні враження маленького Арама — це народні пісні у виконанні матері. Хлопчикові дуже подобалося слухати і народних співаків — ашугів, які виконували грузинські, вірменські та азербайджанські пісні. Ашуги, як і скоморохи, були співаками і поетами, виконуючи героїчні пісні у супроводі тару. Тар — струнний щипковий інструмент. Слово «тар» означає «струна», «нитка».

Номер слайду 10

Ось і настав час порухатись))

Номер слайду 11

Сусідом Грузії є Азербайджан. Азербайджанські пісні всі одноголосні. Дуже часто вони виконуються у супроводі тару та бубна. Азербайджанські діти із великим задоволенням співають пісню «Курчатка». Мелодія азербайджанської пісні «Курчатка» рухається плавно, водночас примхливо і вигадливо, наче змійка. Це надає твору особливого національного колориту.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вам сподобалась пісня?Давайте поспіваємо українську пісню про курчат!Як вам така пропозиція?

Номер слайду 14

Ось і завершилась наша незвичайна мандрівка країнами Закавказзя. Сьогодні ми познайомилися з особливостями музики цих народів. Зрозуміли, що якою б незвичною не була музика, якому б народові вона не належала, ми завжди зможемо відчути її танцювальний характер.

Номер слайду 15

Дякую вам за увагу! Міцного здоров’ячка та сонячного настрою!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Єгорова Галина Михайлівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іванюк Мар'яна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
1513
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку