Презентація на педраду "Виховання на цінностях – як один з ключових компонентів формування Нової української школи від теорії до практики"

Про матеріал
Презентація на педраду "Виховання на цінностях – як один з ключових компонентів формування Нової української школи від теорії до практики" буде корисною заступникам директорів з виховної роботи, класним керівникам 1-11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховання на цінностях – як один з ключових компонентів формування Нової української школи: від теорії до практики

Номер слайду 2

Законом України «Про освіту» запроваджені поняття “освіта”, “освітній процес” в їх сучасному розумінні, що охоплює навчання, виховання і розвиток.

Номер слайду 3

Виховання — це складний і багатогранний процес формування особистості, створення оптимальних умов для її фізичного, психічного та соціального розвитку.

Номер слайду 4

Ці́нність — будь-яке матеріальне або ідеальне явище, яке має значення для людини чи суспільства, заради якого вона діє, витрачає сили, час, гроші, здоров'я тощо, заради якого вона живе. Цінність — властивість того чи іншого предмета, явища задовольняти потреби, бажання, інтереси соціального суб'єкта (індивіда, групи людей суспільства). 

Номер слайду 5

Цінність- те, що людина особливо цінує в житті чи, зокрема, у праці (трудова цінність) і тому є одним із джерел мотивації поведінки;- те, що виступає як еталон належного (високі цінності, «загальнолюдські цінності») й тому коректує поведінку.

Номер слайду 6

Освічені українці, всебічно розвинені, відповідальні громадяни і патріоти, ось хто поведе країну вперед у ХХІ столітті. Концепція Нової української школи (НУШ) залишила виховний момент в освіті, задекларувавши, що школа буде не лише навчати, але й "формувати ціннісні ставлення і судження, які слугують базою для щасливого особистого життя та успішної взаємодії з суспільством". Розробники концепції аргументували це тим, що найосвіченіша людина може стати злочинцем, якщо не поділяє загальнолюдські цінності.

Номер слайду 7

Світогляд людини закладається саме в школі. У школі формується особистість, її громадянська позиція та професійні якості. Школа для дитини – це не просто дім знань із предметів, а дім, де дають освіту для життя. Цінність предметів (знань та умінь) у їх виховній спрямованості. Одним із восьми компонентів формули нової школи є наскрізний процес виховання, який формує цінності. Це виховання на цінностях.https://youtu.be/xv. NYahe. Zm. F4?t=150

Номер слайду 8

Виховний процес є невід'ємною складовою усього освітнього процесу і повинен орієнтуватися на загальнолюдські цінності, зокрема:морально-етичні (гідність, чесність, турбота, справедливість, повага до життя, до себе та інших),соціально-політичні (свобода, демократія, культурне різноманіття, повага до рідної мови і культури, патріотизм, шанобливе ставлення до довкілля, повага до закону, солідарність, відповідальність). Усе життя нової школи має бути організовано за моделлю поваги до прав людини, демократії. Нова школа плекає українську ідентичність. Концепція НУШ(документ ухвалений рішенням колегії МОН 27.10.2016)

Номер слайду 9

Модель випускника НУШ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Забезпечення максимально можливої безпеки на всіх рівнях із залученням усіх учасників виховного процесу,а для кожної дитини:забезпечення безпекової складової здоров'я особистості,забезпечення її фізичного, психічного, соціального і духовного благополуччя. Як же повинен відбуватися виховний процес в умовах воєнного стану?

Номер слайду 13

Щодо планування виховного процесу в закладі освіти, то Закон України «Про освіту» надає педагогам академічну свободу в організації освітнього процесу. Враховуючи воєнний стан, виклики та загрози, які впливають на подальшу стабільність суспільного життя рекомендуємо планування здійснювати помісячно із записом у журналі обліку, реєстрації підсумків організації та проведення виховної роботи з внесенням корективів відповідно наявного стану та ситуації. Планування виховного процесу в закладі освіти

Номер слайду 14

ЦІННІСНІ ОРІЄНТИРИ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ (МОН 2019 ) Цінності є фундаментом освіти та умовою формування людини та суспільства, які у своїй як професійній, так і повсякденній діяльності зважують морально-етичний та публічний інтереси. Гідність Рівність. Справедливість. Толерантність та культурне різноманіття. Турбота Чесність Довіра Верховенство права Нетерпимість до корупції та фаворитизму. Патріотизм Екологічно-етична цінність. Соціальна відповідальність. Лідерство та самореалізація. Свобода

Номер слайду 15

Загальнолюдські цінності не є вродженими, вони набуваються в процесі виховання. 

Номер слайду 16

Питання навчання цінностям є дискусійним, адже те, що буде стандартом для однієї людини може не подобатися іншій, і вчителі не мали б засуджувати батьків та дітей за "неправильні цінності", адже це було б втручання у свободу переконань. З іншого боку про цінності важливо говорити, можливо навіть допомагати учням зрозуміти власні цінності та переконання, пояснювати як переконання і дії людини впливають на співжиття суспільства, що означає демократія і з яких принципів вона складається.

Номер слайду 17

Методи виховання для формування цінностей засновані на співпраці та спільній діяльності соціально-проектна діяльність, ситуаційно-рольові ігри, квести, історичні та літературні подорожі, експерименти , ігри-драматизації, створення проблемних ситуацій, створення ситуацій успіху, аналіз конфліктів, соціодрама, бесіди , приклад(особистий та інших людей), диспути ,метод аналізу соціальних ситуацій з морально-етичним характером, моделей та стилів поведінки, метод відкритої трибуни, методики колективних творчих справ, соціально-психологічні тренінги, інтелектуальні аукціони,прийняття рішень, демократичний діалог.

Номер слайду 18

Діти навчаються взаємодії в школі не через викладання правил поведінки на уроках, а через культуру, яка панує в школі, через спостереження взаємодій вчителів між собою, вчителів і директора, школи і батьків, через ставлення вчителя до учнів.Із переходом до демократії, роль освіти теж змінюється – це більше не виховання слухняних потрібних державі кадрів, це формування самостійних та ініціативних громадян.https://www.youtube.com/watch?v=_Nkwbg. JJ1bw

Номер слайду 19

Було б чудово, якщо б школа змогла стати простором довіри і ціннісних дискусій, середовищем, в якому ми усі вчимося не нав’язувати свої принципи іншим, не примушувати, а бути прикладом, надихати і допомагати один одному у цьому непростому процесі.

Номер слайду 20

ВИПУСКНИК НОВОЇ ШКОЛИЦілісна особистість, усебічно розвинена, здатна до критичного мислення. Патріот з активною позицією, який діє згідно з морально-етичними принципами і здатний приймати відповідальні рішення, поважає гідність і права людини.Інноватор, здатний змінювати навколишній світ, розвивати економіку за принципами сталого розвитку, конкурувати на ринку праці, учитися впродовж життя.

Номер слайду 21

Сім навичок, необхідних для життя у ХХІ столітті:1. Уміння адаптуватись.2. Гнучкість у навчанні. 3. Розвиток емоційного інтелекту.4. Винахідливість. 5. Здатність фільтрувати інформацію. 6. Вміння працювати із сучасними ЗМІ.7. Ініціативність.  Для досягнення своїх цілей і комфортного життя зараз треба мати деякі важливі навички

Номер слайду 22

СУЧАСНИЙ УРОК В КОНТЕКСТІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В НОВИХ РЕАЛІЯХ ВОЄННОГО ЧАСУ

Номер слайду 23

Сучасний урок має бути синкретичним: по-перше, компетентнісно зорієнтованим на формування ключових і предметних компететентностей, по-друге, інноваційним із огляду на використання технічних засобів і цифрових технологій, по-третє, спрямованим на формування цінностей – патріотизму, свободи, демократії та права. Усі три умови підпорядковані загальній концепції – дитиноцентризму, коли епіцентром уроку є сама дитина. Дотримання цих трьох умов є запорукою ефективного уроку та формування патріотів України, майбутніх відповідальних громадян Європи і світу. СУЧАСНИЙ УРОК

Номер слайду 24

Наше головне завдання – створити довірливу і невимушену атмосферу поваги й взаємної підтримки, де б учні не боялися ділитися своїми думками та емоціями. Підтримка учнів

Номер слайду 25

Як же проводити заходи під час війни?Чуйність + вимогливість

Номер слайду 26

Алгоритм дій під час заходу: Правила поведінки і реагування;Лімітований час (10 хв) на «а поговорити»;Розмова вчителя про єдність і різність умов;Прохання бути з увімкненими віконечками;Емоційне налаштування учнів;Регулярні вправи на емоційну саморегуляцію.

Номер слайду 27

Візуали, аудіали, кінестетики1. Що мої учні сьогодні побачать?Зовнішній вигляд вчителя, очі, презентацію, відео…2. Що і про що моїм учням варто чути?Як звучить мій голос, слова підтримки, цікава інформація не обговорювати вчителям на онлайн-заходах переживання дітей та їх пережитий досвід, пов'язаний з воєнними подіями.3. Які відчуття, емоції варто прийняти, перетворити, подарувати? «Я розумію, що тобі було (є) дуже важко», «Я бачу, що ти хвилюєшся за батька, який захищає нашу країну»… *** запропонувати учням під час заходу – вкритися пледом, приготувати чай, обійняти себе.

Номер слайду 28

Супер-сила в кожному. Я навчаюся = я захищаю свою країну. Я несу відповідальність за те, якою буде моя країна у майбутньому. Я справляюся …. Я обираю стійкістьЄднаємося! Ми здатні вистояти, перемогти!

Номер слайду 29

Заборонено. Знецінювати. Фраза «скоро війна закінчиться» Фрази «Не бійся», «Нічого страшного не сталося», «Все добре» Коментарі « я ж тобі казала, а ти не зробив…»Припини плакати

Номер слайду 30

Супер-сила в кожному. Піклуюся про себе. Працюю/навчаюся. Мислю позитивно. Вірю у краще

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Завершення кожної зустрічі - вдячність. Подяка кожному за участь і співпрацю

pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку