Презентація на тему"Агрегатний стан речовин. Дифузія"

Про матеріал
Вода — найпоширеніша речовина на землі. Вона може бути у трьох агрегатних станах: твердому, рідкому та газоподібному. Перехід води з одного агрегатного стану в інший зумовлюється температурою і тиском.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Агрегатний стан речовин Дифузія

Номер слайду 2

Агрега́тний стан — стан речовини за певних умов, насамперед, температури та тиску. Згідно з термодинамічними уявленнями речовина може перебувати в трьох агрегатних станах: газоподібнму, рідкому та твердому. Агрегатний стан визначається характером руху частинок (атомів і молекул) та їхньою взаємодією. Вода — найпоширеніша речовина на землі. Вона може бути у трьох агрегатних станах: твердому, рідкому та газоподібному. Перехід води з одного агрегатного стану в інший зумовлюється температурою і тиском.

Номер слайду 3

Тверді тіла зберігають об'єм і форму. Тверді тіла не стискаються. Тверді тіла бувають: кристалічні та аморфні. Аморфні — тіла , що частинки яких не утворюють кристалічні ґратки і в цілому розташовані безладно (смола, скло, віск, бурштин)Кристалічні — тверді тіла, у яких спостерігається впорядковане розташування частинок (утворюють кристалічні ґратки). Приклад кристалічних речовин: алмаз, графіт, лід, сіль, метали.

Номер слайду 4

Газ займає весь наданий об’єм. Гази легко стискаються. (Тому що великі відстані між частинками). На відміну від рідин гази повністю займають ту чи іншу ємність, змінюючи форму й об’єм. Одна й та сама маса газу може займати різні об’єми Молекулярна будова газів визначає їхні властивості цілком заповнювати наданий їм об’єм. При нагріванні рідини швидкість молекул може збільшитися настільки, що стане достатньою для подолання сил притягання між молекулами. Рідина переходитиме в газоподібний стан.

Номер слайду 5

Дифузія відбувається в газах, рідинах та твердих тілах, але час, необхідний для протікання дифузії, значно різниться. Дифузія протікає швидше в газах, трохи повільніше в рідинах і дуже повільно в твердих тілах. Справа в тому, що в газах і рідинах основний вид теплового руху частинок призводить до їх перемішування, а у твердих тілах, у кристалах, де атоми здійснюють малі коливання біля положення вузла решітки, ні. Температура також впливає на перебіг дифузії в рідинах. Чим вище температура, тим швидше протікає дифузія. Дифузія - поширення, розтікання, розсіювання) - це явище, завдяки відбувається взаємне проникнення молекул однієї речовини між молекулами іншої.

Номер слайду 6

Отже, одна й та сама речовина може перебувати у різних агрегатних станах. Її молекули у твердому, рідкому і газоподібному стані нічим не відрізняються між собою. Різні агрегатні стани речовини визначаються характером руху та взаємодії її молекул. Збереження об’єму та форми є важливими фізичними властивостями твердих тіл. Рідини зберігають об’єм, але легко змінюють форму. Гази не мають сталого об’єму та власної форми й цілком заповнюють надану їм ємкість. Речовина перебуває у твердому стані, коли середня потенціальна енергія взаємного притягання молекул значно більша від їхньої кінетичної енергії. Тверді тіла, у яких атоми або молекули здійснюють теплові коливання біля положень рівноваги (вузлів кристалічної ґратки), називають кристалічними. При певній фіксованій температурі вони перетворюються в рідину, не розм’якшуючись перед цим.

pptx
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
3399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку