Презентація на тему: "Безпека і статева культура"

Про матеріал
Матеріал містить відомості про статеву культуру на безпечне ведення статевого життя (захист від ІПСШ та небажаної вагітності)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека і статева культура. ВСП «Інгулецький фк кну»Викладач: борисова І. В.

Номер слайду 2

Статева культура – це сукупність знань, умінь, навичок, цінностей, норм поведінки, що визначають формування статі та визначають взаємовідносини між чоловічою та жіночою статей.

Номер слайду 3

Чинниками формування статевої освіченості є:1. Інтернет2. Телебачення3. Друзі4. Сім’я 5. Освітні заклади і викладачі6. Освітня література

Номер слайду 4

Структурні компоненти статевої культури:1. Пізнавальний - наукові знання про фізіологію та анатомію статевої системи людини, статеві відносини, контрацепція, планування сім’ї, небезпеки ранньої вагітності та ІПСШ

Номер слайду 5

2. Практично-дійовий компонент - уміння й навички особистої гігієни статевих органів, спілкування з протилежною статтю, прийняття рішень і розуміння власної відповідальності за них.

Номер слайду 6

3. Ціннісно-емоційний компонент - ціннісне ставлення до себе і представників протилежної статі, повага до поглядів, інтересів особи іншої статі; прагнення до саморозвитку і самовдосконалення відповідно до статевої належності.

Номер слайду 7

Статева культура є важливою передумовою формування сексуального і репродуктивного здоров’я. Сексуальне здоров'я передбачає позитивне і шанобливе ставлення до сексуальності і сексуальних відносин, можливість безпечно вести сексуальне життя, що приносить задоволення, відсутність примусу, дискримінації та насильства.

Номер слайду 8

Репродуктивне здоров'я - це можливість зачати, виносити і народити здорову дитину. Наслідки відсутності сексуальної освідченості:- інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), ВІЛ та наслідки;- Небажана вагітність та аборт;- Сексуальна дисфункція;- сексуальне насильство.

Номер слайду 9

інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) та захист від них. До ІПСШ відносять сифіліс, гонорею, хламідіоз, трихомоніаз, генітальний герпес тощо. В сукупності таких хвороб налічується більше ніж 20. Останнім часом до цієї групи приєдналось ще одне, найбільш небезпечне захворювання – СНІД. 

Номер слайду 10

Сифіліс - характеризується ураженням шкіри, слизових оболонок, внутрішніх органів, хрящево-кісткової системи, центрально-нервової системипри вчасній діагностиці та лікуванні – хвороба виліковна

Номер слайду 11

Гонорея - Захворювання небезпечне, оскільки гонококи вражають не лише чоловіків та жінок, а й дітей. Можуть поселятися на слизових оболонках сечостатевих шляхів та внутрішніх статевих органів, інфікують кон’юнктиву очей, епітелій дихальної системи.

Номер слайду 12

Хламідіоз - Хламідіоз вважається «мовчазною» інфекцією, оскільки в більшості випадків він протікає безсимптомно і при огляді не виявляються відхилення. У жінок бактерії спочатку вражають шийку матки. У чоловіків зазвичай з’являються симптоми уретриту, тобто виділення з уретри і болісне сечовипускання.

Номер слайду 13

Трихомоніаз - Хвороба частіше діагностується у жінок, тоді як у чоловіків зазвичай протікає без симптомів, що збільшує шанси зараження його партнерок. У разі неправильного або несвоєчасного лікування гострий трихомоніаз може перейти в хронічний.

Номер слайду 14

Генітальний герпес – це вірусне захворювання слизових оболонок статевих органів, що характеризується появою згрупованих пухирців, які згодом утворюють ерозії та виразки.

Номер слайду 15

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму та розвитку СНІД. СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом. На тлі цього захворювання починають дуже швидко розвиватися онкологічні та інфекційні хвороби, в результаті яких організм починає пошкоджувати власні клітини, приймаючи їх як чужі.

Номер слайду 16

Віл передається:1. Гемоконтактним шляхом2. статевим шляхом3. Вертикальним шляхом. Віл не передається: 1. через укуси комах2. повітряно-крапельним шляхом3. Потискання рук4. при спільному користуванні побутовими предметами5. Під час поцілунку

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Незахищений статевий акт – це не тільки небезпека інфікування, а і великий ризик незапланованою вагітності. Підліткова ВАГІТНІСТЬ ПРОТІКАЄ, ПОЗА СУМНІВОМ, У НЕЗВИЧАЙНИХ УМОВАХ, ПОВ'ЯЗАНИХ ІЗ НЕЗРІЛІСТЮ АДАПТАЦІЙНИХ МЕХАНІЗМІВ організму.

Номер слайду 19

відповідно до статті 155 Кримінального кодексу України статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Номер слайду 20

Контрацепція - це заходи, призначені для запобігання непланованій вагітності. Вони охоплюють використання презервативів, спіралей, таблеток, гормональних пластирів, капсул, ін’єкцій, діафрагм та інших методів.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
703
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку